Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

Dormer Pramet heeft een nieuwe generatie volhardmetalen vijfsnijders gelanceerd voor dynamische freesstrategieën. Het S7 assortiment dekt een brede range bewerkingen af in allerlei staalsoorten, gietijzer en lastig verspaanbare materialen, zoals roestvaste stalen en superlegeringen. Dit maakt de gereedschappen geschikt voor de stempel- en matrijzenbouw alsook algemene bewerkingen.

Het frezen assortiment dekt een brede range bewerkingen af in allerlei materialen.

De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten. Ze zijn voorzien van een positieve spaanhoek voor een geluidsarme freesbewerking en minder risico op uitharden van het werkstuk. De AlCrN coating zorgt voor een hoge thermische stabiliteit, slijtvastheid en een betrouwbare standtijd, terwijl een kleine hoekradius en een speciale nabewerking van de snijkanten voor hogere stabiliteit, minder kans op uitbrokkeling en langere standtijd zorgen.

Optimale spaanafvoer

De S771HB en S773HB frezen zijn ideaal voor nauwe kamers, trochoïdaal- en omtrekfrezen. Ze zijn voorzien van spaandelers om de spanen te breken in gemakkelijker af te voeren delen voor het verhogen van het spaanvolume bij lagere spindelbelasting. Dit maakt ook een 50% grotere snedebreedte mogelijk, in vergelijking met gereedschappen zonder spaandeler. De hals van het gereedschap is zo vormgegeven dat het contact met de werkstukwand voorkomt.

De binnenkoeling helpt snijkantsopbouw te voorkomen. Zodoende zijn ook lastige materialen proceszeker te bewerken. De S770HB en S772HB zijn meer geschikt voor profileren en trochoïdaal sleuffrezen, maar ook semi-nabewerken met optimale productiviteit door maximaal verspanend volume en kortere bewerkingstijden.

Drie multi-functionele frezen

Naast de S771HB en S773HB heeft Dormer Pramet ook nog drie multi-functionele high performance frezen voor CNC- en conventionele machines aan de S7 reeks toegevoegd. De toevoegingen bestaan uit frezen (S722HB/S765HB/S768) voor de meest voorkomende bewerkingen zoals spiebaan-, insteek-, omtrek-, helling-, en kopieerfrezen in diverse materialen, inclusief gelegeerde staalsoorten, roestvast staal en superlegeringen.

De viersnijder frezen zijn voorzien van een speciale tandgeometrie voor verbeterde spaanafvoer. De AlCrN of Titanium Silicium Nitride (TiSiN) coatings zorgen voor betrouwbare standtijden en hogere snijsnelheden waardoor de frezen ook beter geschikt zijn voor droogverspanen.

Tot slot heeft Dormer Pramet ook een nieuwe volhardmetaal frees toegevoegd specifiek voor geharde staalsoorten van meer dan 49 HRC. Deze S561 is bedoeld voor hoogproductief verspanen in veel toepassingen, waaronder de stempel- en matrijzenbouw. De S561 frees heeft eveneens een speciale tandgeometrie voor betere spaanafvoer en is daarbij ook zeer lichtsnijdend voor gehard staal (52-70HRC) waardoor een hoge oppervlaktekwaliteit haalbaar is. Een axiale snijkantsfase versterkt de koptanden ter verhoging van de snijkantstabiliteit en weerstand tegen versplintering.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

Verspanen

Het juiste gereedschap om roestvast staal te bewerken

01-12 Volgens cijfers van het International Stainless Steel Forum (ISSF) is de mondiale vraag naar…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Niets is onmogelijk

01-09 Dormer Pramet ondersteunt Take it Laesie met een reeks boren en tappen. Take it…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Maakindustrie stevent af op goede jaren”

28-06 Leveranciers van verbruiksartikelen kunnen over het algemeen snel inschatten hoe een marktsegment er economisch…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV