Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

0

Zojuist hoor ik waarom de NPO haar zomerstop op tv al eind mei gestart is. Men had er geen rekening mee gehouden dat ‘ons Oranje’ het EK niet zou halen. Oeps! Jeroen en Matthijs zullen er niet rouwig om zijn, want die kunnen nu nog iets langer met hun billetjes in het zand gaan genieten van hun 3-keer-Balkenende-norm. Weer stel ik mezelf die pijnlijke vraag, ‘waar is het misgegaan,  met het Nederlands Elftal?’ Gelukkig geeft de KNVB, toevallig ook vandaag, zelf al het verlossende antwoord. Een vuistdik rapport levert op dat ze even een ‘stapje’ hadden overgeslagen in de ontwikkeling van onze godenzonen; ze zijn mentaal te weinig gehard.

Onlangs werden wij bij De Cromvoirtse, in het kader van het project ‘Smart Industry’, verblijd met de komst van een delegatie van Economische Zaken. Ik mocht de gasten in onze fabriek laten zien hoe wij stap voor stap bezig zijn om ons productieproces volledig te automatiseren. De toehoorders begrepen al snel dat ook hierbij ieder onderdeel moet kloppen om het tot een succes te maken. Dat de overheid hier een actieve rol in moet hebben kwam goed tot zijn recht tijdens het uitwisselen van de ervaringen over impulsen voor de Nederlandse (metaal)industrie.

Regelmatig krijg ik de laatste tijd de vraag: ‘maar hoe houden jullie dan de voorsprong vast op de concurrentie?’ Eigenlijk simpel, door steeds consequent bezig te zijn met die belangrijke volgende stap. Zo komt er nu voor ons een lange hete zomer aan. Dan heb ik het niet over uitzonderlijke temperaturen of dito sportprestaties, maar over het feit dat we de komende periode vol aan de slag gaan met ons nieuwe robot sorteersysteem. Dit willen we in het najaar operationeel hebben. Ook hier is weer van belang,  ‘step by step’, dus weloverwogen, in het juiste tempo.

Dit brengt me op een mooi symbolisch toeval. Nu onze voetballers een paar stappen tekort komen, staan onze snelheidssporters op. Max Verstappen stuurt koel zijn supersnelle bolide in de juiste versnelling naar een historische F1-overwinning. Steven Kruijswijk zit knap heel lang in de juiste cadans vooraan in de Giro, maar vergeet helaas net één moment dat iedere stap belangrijk blijft om de concurrentie voor te blijven. En straks hebben we natuurlijk nog Daphne in Rio! Let op mijn woorden, zij zal met precies de juiste stappen de hele wereld haar hielen laten zien.

Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse