Geautomatiseerd meer-assig ontbramen

0

Tebis, specialist voor CADCAM- en MES-procesoplossingen in de model-, gereedschappen- en matrijzenbouw, introduceert bij release 7 van zijn CADCAM-software ook de functionaliteit voor geautomatiseerd, meer-assig ontbramen. Deze functie is volledig in de Tebis sjablonentechnologie geïntegreerd, opmaak- en freesfunctie zijn optimaal op elkaar afgestemd.

Volgens Tebis reduceren gebruikers met deze nieuwe oplossing het manueel nabewerken van een onderdeel aanzienlijk. Bovendien kunnen ze de capaciteit van hun machines duidelijk beter benutten. Productmanager Fabian Jud verklaart: “Veel gebruikers van CADCAM ontbramen nu nog met de hand. Met onze oplossing, die zowel voor de bewerking met kogel- als kegelfrezen geschikt is, realiseert de NC-programmeur de bijbehorende gereedschapsbanen geautomatiseerd in de CADCAM-software. De machine neemt het ontbramen over.“

Voor het opmaken van het onderdeel is dankzij de nieuwe functie geen constructieve kennis noodzakelijk. De gebruiker selecteert slechts het onderdeel, alle scherpe kanten worden daarbij automatisch herkend en aansluitend aan de bewerking gestructureerd weggelegd. Indien gewenst kan de herkenning met filters worden beperkt. Zo kunnen bijvoorbeeld boringen die verzonken liggen en daardoor pas tijdens het boorproces ontbraamd moeten worden, vooreerst van de bewerking worden uitgesloten.

Met behulp van de oplossing van Tebis is het voor de gebruiker niet meer noodzakelijk individuele hoeken te selecteren of het gereedschap interactief in te stellen. Hier brengen de gestructureerde data alsmede de automatische elementenselectie uitkomst. Het gereedschap zoekt zelf de optimale baan. De nieuwe oplossing is geschikt voor 5-assige simultane bewerking evenals 3-assige bewerking met stel-assen. Ook machines met meerdere koppen zijn probleemloos in te zetten. De nieuwe functionaliteit is veelzijdig inzetbaar. Ze is geschikt voor zowel het ontbramen van prismatische onderdelen uit de machinebouw, de productie van matrijshuizen als ook voor de snelle productie van complexe onderdelen.