Gelderse industrie wordt schoner

0
124

De maakindustrie in Gelderland wordt steeds schoner. Dit blijkt uit een onderzoek van TNO onder twintig industriebedrijven in de provincie, waaronder Van Raam in Varsseveld en de Kaak Groep in Terborg. Ze passen nieuwe technieken toe in het productieproces, waardoor de industrie niet alleen slimmer maar ook schoner wordt.

 

Het onderzoek van TNO laat zien dat industriebedrijven in Gelderland steeds meer ‘circulair’ handelen en efficiënter omgaan met materialen en grondstoffen. De inzet van ICT-innovaties, zoals 3D-printen en op afstand uitleesbare sensoren, speelt hierbij een belangrijke rol. Met deze intelligente onderdelen weet de producent op elk moment waar, wanneer en in welke toestand producten zich bevinden. Door deze informatie maakt het bedrijf makkelijker andere en schonere keuzes voor onderhoud, hergebruik en vervanging.

Fabrieken van de toekomst
Om industriebedrijven een zetje in de rug te geven, trekt de provincie 1,4 miljoen euro uit met tenderregeling voor de Fabrieken van de Toekomst. Van 1 mei tot 1 september 2018 kwamen bedrijven met nieuwbouw- of uitbreidingsplannen mogelijk in aanmerking voor een bijdrage. Met 200.000 euro konden ze hun fabriek slimmer en schoner maken en hun ervaringen delen met andere ondernemers. De zeven winnaars zijn Claymount (Dinxperlo), Bosch (Kootwijkerbroek), Doeko (Weurt), Reesink (Hengelo), Spierings (Nijmegen), Ulamo Coating (Ulft) en Van Raam (Varsseveld). Zij werden 14 januari ontvangen door gedeputeerde Michiel Scheffer op het Huis der Provincie in Arnhem. Scheffer: “We investeren 1,4 miljoen euro in moderne industrielocaties waar de nieuwste technologie wordt toegepast, materialen worden gedeeld en hergebruikt en de vakmensen van morgen worden opgeleid.”