Gemengde gevoelens over zomereditie TechniShow

Organisator Jaarbeurs en een flink aantal exposanten kijken tevreden terug op de TechniShow van vorige week. Maar er waren ook andere, minder positieve geluiden te horen op de beursvloer.

De beurs trok weliswaar minder bezoek dan ze gewend zijn, maar de kwaliteit van de bezoekers was heel goed.

Duidelijk is in ieder geval wel dat deze zomereditie van TechniShow een heel andere beurs was dan we gewend zijn van het grootste evenement voor productietechniek in de Benelux, dat zo’n lange en rijke historie kent. En duidelijk is ook dat iedereen hoopt dat we in het vroege voorjaar van 2024 weer een ouderwets goede TechniShow zullen beleven.

Tegenslag

In de aanloop naar het evenement hadden FPT-VIMAG, eigenaar van het merk TechniShow, en organisator Jaarbeurs met heel wat tegenslag te maken. De gekozen datum van 30 augustus tot en met 2 september (noodgedwongen omdat de beurs in maart vanwege corona opnieuw niet door kon gaan) was van meet af aan een heikel punt. Vooral omdat Zuid-Nederland – toch de belangrijkste regio wat de maakindustrie betreft – nog de laatste week van de schoolvakantie had. Veel machineleveranciers en -producenten, vooral uit de verspanende hoek, maakten daarom een andere keuze dan deelname aan TechniShow. In de maanden daarna deden meerdere bedrijven uit de plaatwerksector hetzelfde.

Aantrekkelijke stands

Uiteindelijk restte een compacte beurs met zo’n 200 exposanten, iets minder dan de helft van het gebruikelijke aantal deelnemers aan een TechniShow, met daarin geïntegreerd de ESEF Maakindustrie. Vooral de draaiende machines ontbraken in belangrijke mate, terwijl die toch van oudsher de grote aantrekkingskracht vormen van TechniShow als etalage van productietechniek. Toch zag de beurs er heel goed uit, met veel aantrekkelijk ingerichte stands. De beursorganisatie had ook gezorgd voor een uitstekend randprogramma met tal van interessante lezingen en presentaties over actuele onderwerpen. Ook de presentatie over additive manufacturing bood een opvallend goede aanblik.

De exposanten en de deelnemers aan het 3D procesplein en het 3D techniekplein gaven een uitstekend beeld van de mogelijkheden die het 3D printen tegenwoordig biedt.

Voor de beleving konden de bezoekers terecht op het F1-plein, waar ze werden uitgedaagd een scherpe tijd neer te zetten bij het wisselen van de banden van de TechniShow raceauto. Vooral jongeren deden hier aan mee. Het was opvallend dat toch nog redelijk wat scholieren de beurs bezochten, hoewel ze nog vakantie vierden.

Tevreden exposanten

Diverse exposanten blikken positief terug op TechniShow. De beurs trok weliswaar minder bezoek dan ze gewend zijn, maar de kwaliteit van de bezoekers was heel goed. Velen waren gericht en met concrete (investerings-) plannen naar de Jaarbeurs gekomen. Een aantal exposanten profiteerde ook van het feit dat veel van hun concullega’s er niet waren. Zo had Machinehandel Klaassen in hal 8 niet te klagen over de belangstelling voor de vlakbedlasers en buislasers van Bodor.

Bij Deratech, achterin hal 7, was het niet overdreven druk, maar deze Belgische machineleverancier verkocht wel de vlakbedlaser die werd tentoongesteld. In dezelfde hal verliep de deelname van aalbers|farina, leverancier van magazijnsystemen voor de opslag van plaatmateriaal en langgoed, boven verwachting. Ook Gibac Chemie was uitermate tevreden over de respons op zijn reinigingsmachines. Heidenhain en Laagland kijken eveneens positief terug op hun TechniShow-deelname. Harry Hersbach leverancier van snijgereedschappen, stond met een schitterend ingerichte stand in het middelpunt van de belangstelling.

Helemaal positief was Anco Euser van Widenhorn. Zijn beurs kon van begin af aan al niet meer stuk omdat Widenhorn met zijn afraapmodule beslag legde op de TechniShow Innovation Award in de categorie Digitale Fabriek. “We mogen terugkijken op een geweldige zomereditie van de grootste vakbeurs in de maakindustrie in de Benelux. Tijdens de vier dagen beurs hebben we meer dan 100 klanten, leveranciers, partners, docenten en nieuwe bedrijven mogen ontvangen op onze stand. Ook hebben honderden mensen meegestreden met virtueel verfspuiten voor de 3D Printer”, aldus Euser.

Verlengde openingstijd

Veel exposanten die er dit keer niet bij waren kwamen toch even langs om een kijkje te nemen. Een aantal van hen gaf toe toch wel buikpijn te hebben van hun keuze om niet mee te doen. Diverse bezoekers konden een gevoel van teleurstelling niet onderdrukken. Ze maakten een andere TechniShow mee dan ze gewend zijn. Duidelijk was ook dat de op de vorige TechniShow in 2018 geïntroduceerde verlengde openingstijd tot 19.00 uur wederom niet in de smaak viel. De meeste bezoekers willen blijkbaar toch voor de files Utrecht weer verlaten.

Conclusie: hopelijk was deze zomereditie van TechniShow een eenmalige gebeurtenis en zullen we in het vroege voorjaar van 2024 weer een ‘normale’ beurs hebben met iedereen aan boord. Want dat verdient dit unieke evenement, dat al zo lang bestaat en dat de Nederlandse maakindustrie al zo veel goeds en moois heeft gebracht.

De tweede week van maart 2024 is met potlood al ingetekend.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Kortst mogelijke handlingstijd voor plaatmateriaal

28-09 Elke dag voorziet thyssenkrupp Materials Nederland heel veel klanten van een breed pakket aan…

MetavakNieuws

Voor iedere plaatbewerkingsmachine de ideale oplossing

28-09 In het begin lag de nadruk op gereedschappen. Dat veranderde naar machines en eind…

MetavakNieuws

Flexibele en betaalbare oplossingen voor plaatbewerking

22-09 Deratech bestaat al zo’n 15 jaar. Begonnen als een fabrikant en leverancier van kantbanken…

Plaatbewerking

Eenvoud kenmerkt plaattransportsysteem sheetliner van aalbers|farina

12-09 In de afgelopen jaren heeft aalbers|farina veel magazijnsystemen geplaatst bij klanten die in dagdienst…

TechnishowNieuws

Hoog beslissingsniveau bezoekers TechniShow en ESEF Maakindustrie

12-09 De beursorganisatie is vooral opgetogen over het hoge beslissingsniveau van de bezoekers: 46% geeft…

Verspanen

Index op AMB: meer dan draaien

07-09 Met de nieuwe generatie van het ‘compacte’ Index G220 draaifreescentrum en het Traub TNX220…

TechnishowNieuws

Belang maakindustrie neemt fors toe

30-08 De maakindustrie draagt jaarlijks voor 18% bij aan de Nederlandse economie en toont de…

TechnishowNieuws

TechniShow Awards voor Teqram, Widenhorn en Van Ommen

29-08 De inzendingen waarmee deze bedrijven hebben gewonnen, zijn deze week te zien op de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X