Gemiddelde werkvoorraad mkb-metaal groeit licht

0

De verwachtingen van ondernemers over de binnenlandse orderpositie zijn iets positiever geworden dan het vorige kwartaal, maar daar tegenover staat een minder groot optimisme over de export. Toch blijft export van groot belang voor het mkb-metaal: 70% van de bedrijven exporteert direct of indirect. Dit laat de Economische Barometer over het derde kwartaal van Koninklijke Metaalunie zien.

Bijna alle ontwikkelingen die worden gevolgd door de Economische Barometer laten een stabilisatie zien. Een echt stijgende lijn is nog niet gevonden, er zijn slechts enkele lichtpunten te ontdekken. De werkgelegenheid in de metaalsector kreeg het vorige kwartaal een flinke deuk. Deze ontwikkeling heeft zich in het derde kwartaal niet door gezet.

Ook het afgelopen kwartaal blijft de binnenlandse markt moeilijk. Toch zijn er ook hier lichtpuntjes. Bij veel bouw gerelateerde bedrijven is de orderportefeuille toegenomen en verwachten alle ondernemers dat de binnenlandse orderpositie voor het vierde kwartaal weer beter wordt.

Orderportefeuille
Positief is ook dat de gemiddelde ordervoorraad in weken voor het vierde kwartaal op rij geleidelijk is toegenomen van 7,3 weken een jaar geleden naar 9,5 weken nu. Er is nog steeds werk, maar dit betekent niet dat dit direct leidt tot een hogere winstverwachting. De prijzen staan immers al lange tijd onder druk. Duidelijk is dat dit nadelige gevolgen heeft voor de winstgevendheid van de bedrijven.

Export
De export ontwikkelt zich doorlopend substantieel beter dan de binnenlandse markt. Het verschil is in het derde kwartaal wel wat kleiner geworden. Duitsland blijft de grootste exportbestemming op de voet gevolgd door België. Meer dan de helft van de bedrijven verkoopt een deel van haar producten zelf in het buitenland, 17% doet dat via zijn Nederlandse klanten. Om het belang van de export te benadrukken zal Metaalunie tijdens de Hannover Messe van 2014 met een eigen mkb-metaal paviljoen aanwezig zijn.