Kleinste verbetering in twee jaar – NEVI PMI november 56.1

De NEVI PMI daalde van 57.1 in oktober naar 56.1 in november, wat de kleinste verbetering weergeeft sinds oktober 2016. Het cijfer bleef echter nog steeds ruim boven het onderzoeksgemiddelde van 52.7. Dat blijkt uit de meest recente NEVI Purchasing Managers’ Index.

De toename van de productie was de kleinste sinds september 2016 en de groei van de werkgelegenheid bereikte het laagste niveau in achttien maanden. Het aantal nieuwe orders steeg opnieuw, maar deze stijging was vergelijkbaar met die van oktober toen het laagste niveau in vijfentwintig maanden werd bereikt. Wel namen de exportorders sterker toe, wat deels werd toegeschreven aan de vraag uit Azië. De levertijden waren in november opnieuw duidelijk langer. Deze verlenging was echter wel de kleinste sinds april 2017. De hoeveelheid materiaal steeg in de kleinste mate in meer dan twee jaar.

Werkgelegenheid
Uit de NEVI Purchasing Managers’ Index blijkt dat de werkgelegenheid wederom fors toenam, zij het in de kleinste mate sinds 2017. De hoeveelheid ingekocht materiaal steeg voor de drieëndertigste maand op rij, al was deze uitbreiding de kleinste sinds september 2016. De voorraad ingekochte materialen steeg voor de zevenentwintigste achtereenvolgende maand, een recordperiode. De inkoopprijsinflatie daalde aanzienlijk naar het laagste niveau in vijftien maanden en de verkoopprijsinflatie was het laagst in dertien maanden, maar beide bleven hoog. Tot slot waren de verwachtingen voor de toekomstige productieomvang positiever dan in de oktober, wat vooral gebaseerd was op nieuwe producten, ambitieuze exportprognoses en capaciteitsinvesteringen. “Deze week rapporteerde het Financieele Dagblad dat de IFO score, een belangrijke maatstaf voor het ondernemersvertrouwen in Duitsland, met een waarde van 98.7 beneden de grenswaarde van 100 was gezakt”, zegt Arjan van Weele, NEVI hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven. “Dit betekent dat Duitse ondernemers iets somberder zijn geworden over hun economische vooruitzichten. De NEVI Purchasing Managers’ Index geeft aan dat we in Nederland rekening moeten houden met een afnemende economische groei. De NEVI PMI kwam over november uit op een waarde van 56.1 (tegenover oktober 57.1), dat wijst nog steeds op een verbetering van de omstandigheden ten opzichte van een maand geleden. Deze belangrijke economische indicator laat nu al enkele maanden een neergaande trend zien en de groei in de industrie loopt terug. Zeker. Niettemin zijn de perspectieven voor het komend jaar goed te noemen. Dit wordt enerzijds verklaard door de goed gevulde pijplijn (bedrijven hebben volop werk, ook de komende maanden) en de goede orderontvangst uit binnen en buitenland (zowel de nieuwe order index als de nieuwe exportorder index lagen hoger dan vorige maand). Onze industrie heeft vertrouwen in de nabije toekomst als gevolg van nieuwe producten die ze op de markt brengen, de goede exportkansen die zij zien en de investeringen die zij in uitbreiding van hun capaciteit hebben gepleegd. Als ondernemers in de Nederlandse industrie somber zijn is het over de lange levertijden en slechte leveringsbetrouwbaarheid van de materialen die ze nodig hebben. Sommige bedrijven voeren aan dat de lage waterstanden in onze rivieren de aanvoer van grondstoffen nu duidelijk bemoeilijken. Met een PMI van 56.1, doet Nederland het goed ten opzichte van ons omringende landen. De eurozone kwam uit op een waarde van 52.0, de Verenigde Staten van Amerika rapporteerde een waarde van 55.7 en China kwam uit op 50.1. Ik handhaaf mijn rapportcijfer op 8.0.”

Nieuwe exportorders index
De Nederlandse producenten maakten volgens de NEVI Purchasing Managers’ Index in november opnieuw melding van een groter aantal ontvangen nieuwe exportorders. De huidige periode van groei komt hiermee op negenentwintig maanden. Deze toename was aanzienlijk en groter dan in oktober toen het laagste punt in twee jaar werd bereikt, maar lager dan het gemiddelde voor 2018 tot nu toe. De grootste toename werd genoteerd in de subsector consumptiegoederen en de laagste in de subsector halffabricaten. Een aantal bedrijven maakte specifiek melding van de vraag uit Aziatische markten (met name uit Japan, India en Thailand).

Inkoopprijs index
De inkoopprijsinflatie in de Nederlandse productiesector daalde in november aanzienlijk en was het laagst sinds augustus 2017. Alle drie subsectoren maakten melding van minder grote prijsstijgingen, met de subsector halffabricaten op kop. De inkoopprijsinflatie bleef historisch gezien echter aanzienlijk. Er werd regelmatig melding gemaakt van hogere prijzen voor voedingsmiddelen en olie-gerelateerde producten.

Levertijden index
De Nederlandse producenten maakten in november opnieuw melding van langere levertijden, wat zij toeschreven aan tekorten bij de leveranciers. De bedrijven maakten bovendien melding van de impact van de recente lage waterstand in de Rijn op de toeleveringsketen. De seizoensmatig aangepaste index steeg naar het hoogste niveau in negentien maanden, wat wijst op minder grote vertragingen, maar bleef onder het onderzoeksgemiddelde op lange termijn van 43.1. De subsector investeringsgoederen had opnieuw te maken met de grootste vertragingen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Machine-industrie goed voor 10% van export naar Rusland

21-03 Bijna tweeduizend bedrijven importeerden goederen uit Rusland. Ook hier zijn de groothandelaren de grootste…

Bedrijf en Economie

Hogere kosten voor snel groeiende industrie door Oekraïne-crisis

01-03 De productie nam iets minder toe dan in januari, maar de stijging was nog…

Bedrijf en Economie

Exportorders trekken aan

01-02 De voorraad gereed product bleef stabiel, na een reeks van dalingen sinds juli 2020.…

Bedrijf en Economie

Afvlakking groei zet door

03-01 De productie nam voor de 17e maand op rij toe, zij het deze maand…

Bedrijf en Economie

Verkoopprijzen stijgen in recordtempo

01-12 Ook de toename van de nieuwe orders, inclusief de exportorders, was de laagste van…

Oppervlaktetechniek

Oppervlaktebehandelaars: hogere prijzen en langere leveringstijden

10-11 De afgelopen maanden krijgt de brancheorganisatie steeds vaker van haar leden te horen dat…

Bedrijf en Economie

Recordverhoging verkoopprijzen

01-11 De toename van de nieuwe orders uit binnen- en buitenland bleef fors, maar vlakte…

Bedrijf en Economie

Orders blijven binnenstromen

02-08 De toename van de productie nam iets af in vergelijking tot juni, maar bleef…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X