Geoptimaliseerd frezen voor trillingsvrij bewerken

Sandvik Coromant heeft een nieuw freesgereedschap met hoge voeding geïntroduceerd. De CoroMill MH20 is primair ontworpen voor het frezen van holtes of uitsparingen, in ISO S-, M- en P- materialen.

In tegenstelling tot het conventionele vier snijkantenconcept, is de CoroMill MH20 ontworpen met een wisselplaat met twee snijkanten.

Door een veilige en trillingsvrije bewerking te waarborgen, met name bij lange uitsteeklengten, biedt de CoroMill MH20 de beste snijkantzekerheid voor een breed scala aan sectoren en is vooral geschikt voor het bewerken van lucht-en ruimtevaartcomponenten.

Minimale trillingen

De CoroMill MH20 is een aanvulling van de bestaande producten in het CoroMill programma, en vult een strategische leemte in de productlijn van wisselplaatfrezen met hoge voeding. Ontworpen om betrouwbaarheid bij minimale trillingen te leveren, is de nieuwe frees aangepast voor toepassingen waar componenten bijzonder moeilijk te bewerken zijn zoals in de sectoren olie en gas, mallen en matrijzen en lucht- en ruimtevaart.

Het vermogen van het gereedschap om met lange uitsteeklengten te bewerken maakt het in het bijzonder geschikt voor de lucht- en ruimtevaartsector. Deze methode is een belangrijke vereiste bij het bewerken van diepe, smalle uitsparingen om componenten te produceren die het frame van een vliegtuig vormen, zoals de steunbalken die te vinden zijn in het subsegment lucht- en ruimtevaartframe. Deze balken worden vaak bewerkt uit gesmeed titanium en in combinatie met de vereiste voor lange uitsteeklengten leidt dit tot een moeilijke bewerkingsomgeving met een groot risico op trillingen.

Wisselplaat met twee snijkanten

In tegenstelling tot het conventionele vier snijkantenconcept, is de CoroMill MH20 ontworpen met een wisselplaat met twee snijkanten. Dit is ook gunstig omdat het betekent dat het zwakste deel van de wisselplaat ver weg is van de hoofdsnijzone, hetgeen een grotere betrouwbaarheid en bescherming tegen slijtage oplevert. Het betekent ook dat het bewerken tegen een hoek of wand geen invloed heeft op de volgende snijkant of geleidingshoek, waardoor een gelijke prestatie per snijkant wordt gewaarborgd.

Een ander innovatiegebied is de CoroMill MH20’s wisselplaatsnijkantgeometrie. Terwijl het hellende snijkantontwerp resulteert in een geleidelijke en licht snijdende werking welke minder energieverbruik nodig heeft en het gebruik van kleinere machines mogelijk maakt, levert de geoptimaliseerde snijkantlijn van de hoofdsnijkant en wisselplaathoekradius proceszekerheid en maakt betrouwbare, onbemande productie mogelijk.

Uitdagend

“Het bewerken van componenten voor sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart, olie- en gas en mallen en matrijzen kan uitdagend zijn,” zegt Sangram Dash, Application Manager bij Sandvik Coromant. “In de lucht- en ruimtevaartsector alleen al bijvoorbeeld, hebben fabrikanten te maken met condities zoals dunne vloeren en wanden, diepe uitsparingen en krappe hoeken. Bij het ontwerpen van de CoroMill MH20, hielden we de stringente vereisten van al deze sectoren scherp in de gaten.

Het gereedschap is bijvoorbeeld in staat om verschillende uiteenlopende bewerkingen uit te voeren om het aantal gereedschappen, wisselingen en gereedschapsmanipulaties te reduceren dat nodig is tijdens de productie, waardoor de cyclustijden worden verkort en de productie economie wordt verbeterd. Daarnaast introduceert Sandvik Coromant voor de eerste keer bij concepten met hoge voeding speciale wisselplaatgeometrieën voor verschillende ISO gebieden om een betere geoptimaliseerde proceszekerheid en productiviteit te bieden.”

Bij het ontwerpen van de CoroMill MH20 was het verlengen van de standtijd met een grotere betrouwbaarheid van groot belang. In feite, vergeleken met een ander Sandvik Coromant freesgereedschap met hoge voeding, de CoroMill 415, vertoonde de MH20 een toename van 32% qua standtijd met een significant betere componentkwaliteit bij het bewerken van een titanium lucht- en ruimtevaart steuncomponent voor een vleugel. Daarnaast heeft verder testen in vergelijking met concurrerende gereedschappen een superieure betrouwbaarheid en veiligere bewerkingsprestaties laten zien bij het bewerken van stalen en roestvaststalen werkstukken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

CoroMill MS60 is veelzijdig hoek- en vlakfreesconcept

18-03 “CoroMill MS60 is een universele oplossing voor hoek-  en vlakfrezen, primair ontworpen voor voorbewerken…

Verspanen

Sandvik ondersteunt circulariteit met recyclinginitiatief

13-12 Sandvik Coromant heeft het recyclen van volhardmetaal al enkele decennia gestimuleerd. Sandvik kocht in…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Verspanen

Sandvik werkt aan ISO-standaarden voor gedigitaliseerde industrie

05-12 Het is een relevant moment om digitale standaarden te overwegen. Volgens MarketsAndMarkets werd de…

Verspanen

Sandvik Coromant CoroTurn Prime B-type wisselplaten

31-10 PrimeTurning, geïntroduceerd in 2017, maakt het draaien in alle richtingen mogelijk en is een…

Verspanen

Nieuwe volhardmetalen vingerfrezen Sandvik Coromant

05-10 Het concept is ontwikkeld voor voorbewerken en nabewerken met verschillende aangrijpingen in alle toepassingen…

Verspanen

Duurzaam verspanen kan alleen met het juiste gereedschap

09-08 Metalen vormen de ruggengraat van de hedendaagse geïndustrialiseerde wereld. Terwijl overheden wereldwijd van plan…

Verspanen

M1600 vlakfrees van Widia presteert in verschillende bewerkingsomstandigheden

25-08 Met 16 snijkanten en een slim wisselplaatontwerp presteert de M1600 in verschillende bewerkingsomstandigheden, waaronder…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV