Geoptimaliseerd frezen voor trillingsvrij bewerken

Sandvik Coromant heeft een nieuw freesgereedschap met hoge voeding geïntroduceerd. De CoroMill MH20 is primair ontworpen voor het frezen van holtes of uitsparingen, in ISO S-, M- en P- materialen.

In tegenstelling tot het conventionele vier snijkantenconcept, is de CoroMill MH20 ontworpen met een wisselplaat met twee snijkanten.

Door een veilige en trillingsvrije bewerking te waarborgen, met name bij lange uitsteeklengten, biedt de CoroMill MH20 de beste snijkantzekerheid voor een breed scala aan sectoren en is vooral geschikt voor het bewerken van lucht-en ruimtevaartcomponenten.

Minimale trillingen

De CoroMill MH20 is een aanvulling van de bestaande producten in het CoroMill programma, en vult een strategische leemte in de productlijn van wisselplaatfrezen met hoge voeding. Ontworpen om betrouwbaarheid bij minimale trillingen te leveren, is de nieuwe frees aangepast voor toepassingen waar componenten bijzonder moeilijk te bewerken zijn zoals in de sectoren olie en gas, mallen en matrijzen en lucht- en ruimtevaart.

Het vermogen van het gereedschap om met lange uitsteeklengten te bewerken maakt het in het bijzonder geschikt voor de lucht- en ruimtevaartsector. Deze methode is een belangrijke vereiste bij het bewerken van diepe, smalle uitsparingen om componenten te produceren die het frame van een vliegtuig vormen, zoals de steunbalken die te vinden zijn in het subsegment lucht- en ruimtevaartframe. Deze balken worden vaak bewerkt uit gesmeed titanium en in combinatie met de vereiste voor lange uitsteeklengten leidt dit tot een moeilijke bewerkingsomgeving met een groot risico op trillingen.

Wisselplaat met twee snijkanten

In tegenstelling tot het conventionele vier snijkantenconcept, is de CoroMill MH20 ontworpen met een wisselplaat met twee snijkanten. Dit is ook gunstig omdat het betekent dat het zwakste deel van de wisselplaat ver weg is van de hoofdsnijzone, hetgeen een grotere betrouwbaarheid en bescherming tegen slijtage oplevert. Het betekent ook dat het bewerken tegen een hoek of wand geen invloed heeft op de volgende snijkant of geleidingshoek, waardoor een gelijke prestatie per snijkant wordt gewaarborgd.

Een ander innovatiegebied is de CoroMill MH20’s wisselplaatsnijkantgeometrie. Terwijl het hellende snijkantontwerp resulteert in een geleidelijke en licht snijdende werking welke minder energieverbruik nodig heeft en het gebruik van kleinere machines mogelijk maakt, levert de geoptimaliseerde snijkantlijn van de hoofdsnijkant en wisselplaathoekradius proceszekerheid en maakt betrouwbare, onbemande productie mogelijk.

Uitdagend

“Het bewerken van componenten voor sectoren zoals de lucht- en ruimtevaart, olie- en gas en mallen en matrijzen kan uitdagend zijn,” zegt Sangram Dash, Application Manager bij Sandvik Coromant. “In de lucht- en ruimtevaartsector alleen al bijvoorbeeld, hebben fabrikanten te maken met condities zoals dunne vloeren en wanden, diepe uitsparingen en krappe hoeken. Bij het ontwerpen van de CoroMill MH20, hielden we de stringente vereisten van al deze sectoren scherp in de gaten.

Het gereedschap is bijvoorbeeld in staat om verschillende uiteenlopende bewerkingen uit te voeren om het aantal gereedschappen, wisselingen en gereedschapsmanipulaties te reduceren dat nodig is tijdens de productie, waardoor de cyclustijden worden verkort en de productie economie wordt verbeterd. Daarnaast introduceert Sandvik Coromant voor de eerste keer bij concepten met hoge voeding speciale wisselplaatgeometrieën voor verschillende ISO gebieden om een betere geoptimaliseerde proceszekerheid en productiviteit te bieden.”

Bij het ontwerpen van de CoroMill MH20 was het verlengen van de standtijd met een grotere betrouwbaarheid van groot belang. In feite, vergeleken met een ander Sandvik Coromant freesgereedschap met hoge voeding, de CoroMill 415, vertoonde de MH20 een toename van 32% qua standtijd met een significant betere componentkwaliteit bij het bewerken van een titanium lucht- en ruimtevaart steuncomponent voor een vleugel. Daarnaast heeft verder testen in vergelijking met concurrerende gereedschappen een superieure betrouwbaarheid en veiligere bewerkingsprestaties laten zien bij het bewerken van stalen en roestvaststalen werkstukken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

M1600 vlakfrees van Widia presteert in verschillende bewerkingsomstandigheden

25-08 Met 16 snijkanten en een slim wisselplaatontwerp presteert de M1600 in verschillende bewerkingsomstandigheden, waaronder…

Verspanen

Sandvik Coromant introduceert nieuwe soorten voor het draaien van superlegeringen

09-06 HRSA materialen worden vaak gebruikt voor vliegtuigonderdelen die te maken hebben met extreme prestatievereisten.…

Verspanen

Gereedschappen online op maat maken helpt fabrikanten bij diversificatie-uitdagingen

17-03 Maatwerkproductie — het proces van het ontwerpen, berekenen en produceren van goederen op basis…

Verspanen

Sandvik Coromant verbetert T200 en T300 tapgereedschappen

02-03 Het CoroTap programma, onderdeel van Sandvik Coromant’s aanbod van volhardmetalen ronde gereedschappen, biedt materiaalspecifieke…

Verspanen

Kies digitaal, kies de juiste boor

21-12 Hoe kunnen fabrikanten winstgevend en volgens hun eigen voorwaarden digitaliseren? James Thorpe, wereldwijde productmanager…

Featured

Silent turning digitaal verbonden op een Doosan Puma-draaibank

28-02 Dormac CNC Solutions rust in nauwe samenwerking met Sandvik Coromant een Doosan draaibank Puma…

Verspanen

Veelzijdige opties diepere steekbewerkingen

12-02 Dormer Pramet heeft zijn assortiment afsteek- en insteekbewerkingen met diverse belangrijke gereedschappen uitgebreid. Dit…

Verspanen

Promas presenteert eigen label Promill op huisshow

14-10 In een met maar liefst 24 machines zeer goed gevulde showroom houdt Promas Machines…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X