Gestandaardiseerde lichtgewicht grijper met CFK behuizing Schunk

Schunk is er in geslaagd om met haar grootslaggrijper CGH voor de eerste keer ooit een lichtgewicht grijper met CFK behuizing te standaardiseren. Met deze veelzijdig inzetbare module is het mogelijk om de dynamiek van bestaande apparatuur te verhogen of kleinere robots te gebruiken.

De gestandaardiseerde lichtgewicht grijper CGH is het resultaat van moderne simulatiemethoden, intensieve tests en commerciële productieprocessen. De grootslaggrijper maakt gebruik van de speciale materiaaleigenschappen van CFK: Het heeft een ongeveer vier keer zo hoog modulus en ongeveer twee keer zo hoge treksterkte, als aluminium. Tegelijkertijd weegt hij ongeveer 40% minder.

Om volledig gebruik te maken van de voordelen van glasvezel composiettechnologie en tegelijkertijd een hoge stabiliteit van de grijpers te waarborgen heeft Schunk de koolstofvezel structuur van de in het RTM proces geproduceerde grijperbehuizing ontworpen naar de operationele behoeften. Zo was het mogelijk om een grijper te realiseren die licht en tegelijkertijd zeer bestand is tegen buiging en zeer torsiestijf is. Met een gewicht van slechts 11,7 kg beschikt de CGH over een grijpkracht van 2500 N en een variabele slag per vinger van maximaal 160 mm. Met hem kunnen werkstukken tot 12,8 kg dynamisch gehandeld worden. Ongeveer 90 procent van de gebruikte energie komt op de vingers aan. Over aantal en de afstand van de geleidingswagen kan de module nauwkeurig worden afgestemd op de betreffende belasting. Voor bijzonder hoge grijpkrachten of bijzonder lange vingers wordt eenvoudigweg de afstand tussen de weging vergroot. Hierdoor is het mogelijk om zelfs vingers met een lengte over 1000 mm in te zetten. Daarbij werken over de gehele vingerlengte bijna identieke klemkrachten.

Om de efficiëntie van de grijper verder te vergroten kan de slag met gedempte eindstand op elke grootte. De posities ‘open’ en ‘gesloten’ kunnen gemakkelijk bijgesteld worden, zodat niet in elke cyclus de complete cilinder be- en ontlucht moet worden. Dit minimaliseert de cyclustijden en vermindert ook het verbruik van perslucht. De bijna spelingvrije riemaandrijving en de gesynchroniseerd vingers zorgen ervoor dat de grijper zelfs met een variabele slag precies werken. Hij kan, indien nodig, grote en kleine onderdelen afwisselend behandelen. Over een ISO-flens kan hij zich direct aan een verscheidenheid van robots aanpassen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Robotisering bij 247TailorSteel: toekomstige efficiëntie

06-09 Robotisering is een proces waarbij robots en geautomatiseerde systemen worden geïntegreerd in het productieproces…

Automatisering

Robots staan meer dan ooit in de belangstelling

05-12 Certhon, dat slimme technologie combineert met landbouwoplossingen, scoort het best in de categorie operationele…

Verspanen

Slimme grijper met verhoogde grijpkracht

16-11 Deze grijper kan vrij in een netwerk worden opgenomen en met weinig moeite worden…

Automatisering

FQE grijper is tolerant voor verschillende vormen en maten

25-05 De grijper is ontwikkeld voor het oppakken van werkstukken ongeacht hun grootte, vorm of…

Automatisering

Flexion grijper geïnspireerd op menselijke hand

03-11 Het configureerbare ontwerp van de Flexion is zowel geschikt voor collaboratieve als industriële toepassingen.…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Automatisering

Slimme Schunk-grijper wint Red Dot

24-05 Als starterspakket komt de plug & work-compatibele EGH module van Schunk al voorgemonteerd bij…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?