Gestandaardiseerde lichtgewicht grijper met CFK behuizing Schunk

Schunk is er in geslaagd om met haar grootslaggrijper CGH voor de eerste keer ooit een lichtgewicht grijper met CFK behuizing te standaardiseren. Met deze veelzijdig inzetbare module is het mogelijk om de dynamiek van bestaande apparatuur te verhogen of kleinere robots te gebruiken.

De gestandaardiseerde lichtgewicht grijper CGH is het resultaat van moderne simulatiemethoden, intensieve tests en commerciële productieprocessen. De grootslaggrijper maakt gebruik van de speciale materiaaleigenschappen van CFK: Het heeft een ongeveer vier keer zo hoog modulus en ongeveer twee keer zo hoge treksterkte, als aluminium. Tegelijkertijd weegt hij ongeveer 40% minder.

Om volledig gebruik te maken van de voordelen van glasvezel composiettechnologie en tegelijkertijd een hoge stabiliteit van de grijpers te waarborgen heeft Schunk de koolstofvezel structuur van de in het RTM proces geproduceerde grijperbehuizing ontworpen naar de operationele behoeften. Zo was het mogelijk om een grijper te realiseren die licht en tegelijkertijd zeer bestand is tegen buiging en zeer torsiestijf is. Met een gewicht van slechts 11,7 kg beschikt de CGH over een grijpkracht van 2500 N en een variabele slag per vinger van maximaal 160 mm. Met hem kunnen werkstukken tot 12,8 kg dynamisch gehandeld worden. Ongeveer 90 procent van de gebruikte energie komt op de vingers aan. Over aantal en de afstand van de geleidingswagen kan de module nauwkeurig worden afgestemd op de betreffende belasting. Voor bijzonder hoge grijpkrachten of bijzonder lange vingers wordt eenvoudigweg de afstand tussen de weging vergroot. Hierdoor is het mogelijk om zelfs vingers met een lengte over 1000 mm in te zetten. Daarbij werken over de gehele vingerlengte bijna identieke klemkrachten.

Om de efficiëntie van de grijper verder te vergroten kan de slag met gedempte eindstand op elke grootte. De posities ‘open’ en ‘gesloten’ kunnen gemakkelijk bijgesteld worden, zodat niet in elke cyclus de complete cilinder be- en ontlucht moet worden. Dit minimaliseert de cyclustijden en vermindert ook het verbruik van perslucht. De bijna spelingvrije riemaandrijving en de gesynchroniseerd vingers zorgen ervoor dat de grijper zelfs met een variabele slag precies werken. Hij kan, indien nodig, grote en kleine onderdelen afwisselend behandelen. Over een ISO-flens kan hij zich direct aan een verscheidenheid van robots aanpassen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

FQE grijper is tolerant voor verschillende vormen en maten

25-05 De grijper is ontwikkeld voor het oppakken van werkstukken ongeacht hun grootte, vorm of…

Automatisering

Flexion grijper geïnspireerd op menselijke hand

03-11 Het configureerbare ontwerp van de Flexion is zowel geschikt voor collaboratieve als industriële toepassingen.…

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Automatisering

Slimme Schunk-grijper wint Red Dot

24-05 Als starterspakket komt de plug & work-compatibele EGH module van Schunk al voorgemonteerd bij…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Toeleveren

Nieuwste technologische oplossingen voor Agri & Food

16-12 Op 11 en 12 december vond de vierde editie van de door Mikrocentrum georganiseerde…

Automatisering

Wereldwijde lancering van nieuwe grijper Schunk

27-11 Schunk lanceert een nieuwe grijper, specifiek ontworpen voor alle collaboratieve robots van Universal Robots…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X