Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) viert zilveren jubileum

0
535

Met een trip naar Gent heeft de Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) vorige week vrijdag het 25-jarig bestaan gevierd. De sectorgroep van de NEVAT telt momenteel 54 leden, die gemiddeld 56 medewerkers in dienst hebben. Gezamenlijk bieden zij werkgelegenheid aan circa 3000 medewerkers en zetten zij jaarlijks zo’n 400 miljoen euro om.

29 GPI-leden en hun partners luisterden naar een presentatie van prof. dr. Koen Vandenbempt, maakten een stadswandeling door de binnenstad van Gent en genoten van een diner, georganiseerd door LVD, de hoofdsponsor van de avond. Het programma werd uiteraard geopend door de NEVAT GPI voorzitter, Corné van Opdorp (BOZ Group).

De GPI vormt een serieuze groep bedrijven met een gezamenlijke voorliefde voor plaatstaal. Het idee van een plaatwerk-groep ontstond spontaan op de VAT (de voorloper van de ESEF) in 1988, tijdens een gesprek tussen Bert Marijnissen van Stork Nolte, Frans Vos van Thavo en Harry van Opdorp van de BOZ Group. Zij wilden met de groep de positie van plaatbewerkend Nederland versterken. Anno 2013 is dat nog steeds de voornaamste doelstelling.

Drie keer per jaar treffen de GPI-leden elkaar bij één van de lid-bedrijven en voorafgaand aan de vergadering komt het vijfkoppig bestuur bijeen voor een bestuursvergadering. Inmiddels zijn er dus zo’n 75 bezoeken aan bedrijven gemaakt. Iedere bijeenkomst heeft een eigen actueel thema zoals automatisering, sociale innovatie of social media.

Daarnaast organiseert GPI ieder jaar een studiereis. Vorig jaar zijn 29 leden naar China geweest. Dit jaar gaat de reis van 7 t/m 11 september naar Warschau/Polen en volgend jaar staat Brazilië op het programma. Veelal wordt zo’n reis georganiseerd in samenwerking met een machineleverancier die de lokale markt en de verschillende toeleveranciers kent. Het belangrijkste van zo’n studiereis is inzage te krijgen in de opzet van de toeleverketen, waar alle leden weer van kunnen leren.