Grootste fabriek ter wereld slaat tenten op in Milaan

Wie dit jaar ‘s werelds belangrijkste vakbeurs voor industriële productietechniek wil bezoeken, zal daarvoor een eindje moeten reizen. Want na twee keer Hannover (2011 en 2013) strijkt de tweejaarlijkse EMO dit jaar weer neer in Milaan. In het schitterende beurscomplex Fieramilano Rho-Pero bevindt zich van 5 tot en met 10 oktober de grootste fabriek ter wereld. Hier tonen ongeveer 1600 exposanten de nieuwste machines en gereedschappen op het gebied van verspanende bewerking.

Onder het centrale beursthema ‘Let’s build the future’ wordt een brede range van producten gepresenteerd: machinegereedschappen, robots, automatisering, additive manufacturing, mechatronische oplossingen en ondersteunende technieken.
Alle grote mondiale fabrikanten zijn van de partij. En gelet op hun voorpublicaties zullen ze dit keer flink uit pakken. Veel royaler in ieder geval dan de vorige keer in Milaan. Dat was in 2009, toen de industrie zich in een zware crisis bevond en de EMO Milano zich in mineur voltrok.

Signalen op groen
Hoe anders is dat dit keer. Weliswaar beduidend minder groot dan in Hannover (de vorige keer goed voor ruim 2100 expoanten), staan alle signalen op groen voor een interessante EMO. De meeste exposanten komen uit Italië, op de voet gevolgd door Duitsland. Op de derde plaats staat Taiwan, gevolgd door China en Zwitserland.
DMG Mori pakt als vanouds weer uit met tal van wereldprimeurs. Yamazaki Mazak en het ambitieuze Doosan doen dat eveneens. Opvallend veel machinefabrikanten kondigen nieuwe ontwikkelingen aan in hun besturingssystemen. Hoewel…zo opvallend is dat nu ook weer niet.  Alles draait tegenwoordig immers om snel en efficiënt, het liefst zo veel mogelijk geautomatiseerd en op en top betrouwbaar produceren. Een eenvoudig (intuïtief) te bedienen besturingssysteem, dat – onzichtbaar voor de gebruiker maar wel degelijk merkbaar – is volgestopt met grote hoeveelheden knowhow, is daarbij onontbeerlijk.
Alle actuele thema’s komen uitgebreid aan bod. Uiteraard het ‘Internet of things’ waarbij alles en iedereen (machines, gereedschappen, materialen producten et cetera) langs digitale kanalen direct met elkaar communiceert, maar ook duurzaam produceren en het daarmee samenhangende gebruik van nieuwe, vaak lichte materialen. Op al deze gebieden worden de jongste innovaties gepresenteerd.   

Optimisme
Er heerst optimisme aan de vooravond van de EMO. Want hoewel er wereldwijd toch ook de nodige zorgen zijn (de terugval van de groei in China, de agressie van Rusland en de onrust het Midden-Oosten, resulterend in een grote vluchtelingenproblematiek) is de sector industriële productietechniek wereldwijd momenteel goed voor een productievolume van 64 miljard euro en men verwacht de komende drie jaar een sterke groei, gedreven door het herstel van de wereldwijde vraag naar productiesystemen. Zo is de productie van de Europese fabrikanten van gereedschapsmachines licht gestegen van 22,7 miljard euro in 2013 tot 22,9 miljard euro in 2014. Voor 2015 wordt een groei van 3 procent verwacht, zo bleek afgelopen zomer op de jaarvergadering van de Europese koepelorganisatie Cecimo.   

Europese groei
Na twee jaar van krimp en een vlakke trend, groeide de Europese economie vorig jaar weer. Het toegenomen vertrouwen ondersteunt een herstel van de investeringen in de voornaamste sectoren die gereedschapsmachines afnemen. De Europese consumptie van gereedschapsmachines groeide met 7% tot 13,5 miljard euro in 2014. Rekening houdend met de positieve trend in de benutting van de industriële capaciteit, zullen Europese producenten kijken naar mogelijkheden om hun productielijnen uit te breiden. Daarom voorspelt Cecimo dat de groei van de vraag naar gereedschapsmachines zal doorzetten.

Modern produceren
Nieuwe industriële trends en technieken transformeren de maakindustrie en veranderen de regels van de wereldwijde competitie. De digitalisering van de productie en de penetratie van disruptieve technologieën in de industriële basis leiden tot significante productiviteits- en efficiency toenames. Doorbraak productietechnieken, zoals additive manufacturing, rekken de  grenzen op van productontwerp en innovatie en kunnen zorgen voor oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen. Bovendien opent de trend van massa-maatwerkproductie de weg naar de herindustrialisatie van Europa. Tegen deze achtergrond moet Europa volgens Cecimo dan de concurrentie de kansen pakken van modern produceren.
Met welke productiemiddelen dat kan, is zes dagen lang te zien op de EMO Milano.
Alle informatie over de exposanten, de beurs zelf, de reis naar en het verblijf in Milaan is te vinden op de uitgebreide beurswebsite.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Hannover Messe krijgt vernieuwde opzet

06-01 Een meer thematische clustering van technologieën, passend bij de steeds sneller veranderende industrie: de…

Verspanen

Meer beleving dan ooit op METAVAK

30-09 Het is misschien even wennen, maar METAVAK, de grootste vakbeurs voor industriële productietechnieken die…

Toeleveren

ESEF Maakindustrie en NEVAT bundelen krachten

30-09 ESEF Maakindustrie en NEVAT gaan samenwerken om meer te betekenen voor klanten en relaties.…

Oppervlaktetechniek

DeburringEXPO: alles over ontbramen en finishen

23-09 Meer dan 170 exposanten presenteren van 8 tot en met 10 oktober op de…

Toeleveren

TIV biedt compleet aanbod en nieuwe elementen

09-09 De komende editie van de vakbeurs TIV in Evenementenhal Hardenberg (17, 18 en 19…

Bedrijf en Economie

Oplevering nieuwe beurshal Evenementenhal Gorinchem

21-08 De nieuwe beurshal Next Level in Evenementenhal Gorinchem wordt eind deze week opgeleverd. Dat…

Bedrijf en Economie

Nieuwe hypermoderne beurshal voor Evenementenhal Gorinchem

15-07 Evenementenhal Gorinchem breidt uit met een tweede hypermoderne beurshal. De naam van deze nieuwe…

Materialen

Eurofinish en Materials: van grondstof tot gerealiseerd product

01-03 Voor het nieuwe evenement Eurofinish + Materials 2019, dat op 15 en 16 mei…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?