Heku Tools draait de rollen om

Meestal zijn het de machineleveranciers die een open huis organiseren. De leveranciers van gereedschappen schuiven dan aan om hun tooling op de machines te demonstreren. Heku Tools draaide de rollen eens om. De tooling-specialist voor de verspanende industrie organiseerde medio november een goed bezocht driedaags open huis in Kaatsheuvel met medewerking van Dormac, BMT Machine Tools, Evolent en Bendertechniek.

Heku Tools is opgericht door Jan Herweijer en Fred Kuipers, die allebei al jaren ervaring in de verspanende gereedschappen hadden, toen ze in 2003 begonnen met het neerzetten van een firma die de machines van klanten compleet kan toolen. “Er zijn bedrijven waar ik al meer dan 35 jaar gereedschappen lever”, aldus Kuipers.
Hun organisatie telt inmiddels tien medewerkers, onder wie zeven mensen in de buitendienst.  Zij bedienen de verspanende industrie in Nederland met een compleet programma, waarin Big Kaiser (kottergereedschap), Mitsubishi (hardmetalen gereedschappen) en Allmatic (spansystemen) de belangrijkste merken zijn. “Flexibiliteit is onze grote kracht”, zegt Kuipers. “We kunnen makkelijk schakelen en inspelen op wat de klant wil. We hebben een mooi gereedschappenpakket met kwalitatief goede producten van leveranciers die ons goed ondersteunen, maar als klant iets vreemds wil, kunnen we dat ook snel leveren. Dat is echt een toegevoegde waarde van ons.”

Voor de eerste keer hield Heku Tools open huis. Het was een interessant evenement voor zowel ondernemers als mensen van de werkvloer, zoals machine-operators. Want er was serieus wat te zien. De leveranciers van Heku Tools waren aanwezig om hun producten toe te lichten en er werden een paar onconventionele oplossingen getoond.  Zoals een meeneemcenter waarmee een product tussen de centers in één keer helemaal kan worden afgedraaid. Dit werd gedemonstreerd op een Hardinge GS 200 CNC-draaibank van BMT Machine Tools. “Veel mensen hebben wel eens gehoord van een meeneemcenter, maar hoe het precies werkt , daar weten ze het fijne niet van”, aldus Jan Herweijer. “Dat hebben we mooi kunnen demonstreren.”  Op een Quaser MV184E/12B, beschikbaar gesteld door Evolent, werd getoond wat  allemaal mogelijk is met een Big-Plus machine. Hierop werd met een Big Kaiser kotterkop (digitaal, hoognauwkeurig tot in het ɥm-bereik) zonder trillingen een gat gekotterd. En uiteraard werd het resultaat direct op de machine nagemeten.

Wereldprimeur
Heku Tools had zelfs een wereldprimeur. Allmatic demonstreerde voor het eerst de Titan 2-160 klem, een vergrote versie van de Titan 125. Dit spansysteem blinkt uit door zijn grote flexibiliteit: er kan een grote variatie aan producten mee worden geklemd en het is snel en makkelijk om te stellen. Met grippers kunnen er ronde producten tot maximaal 450 mm en rechthoekige producten tot maximaal 491 mm op gezet worden. Herweijer: “We verkopen steeds meer van dit soort flexibele spansystemen door de toenemende automatisering van kleinere series. Dat vraagt om korte omsteltijden en daarbij loont een flexibel spansysteem. Door de groeiende automatisering verkopen we ook steeds meer duurdere gereedschappen in het hogere segment, met name Mitsubishi en Big Kaiser. Want bij automatisering zijn betrouwbaarheid en een lange standtijd belangrijker dan de prijs. Je wilt immers niet dat je machine midden in de nacht stilvalt doordat een goedkope frees breekt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

TurboTwister van Maykestag nieuwe trendsetter in trochoïdaal frezen

08-03 Maykestag wordt in Nederland vertegenwoordigd door PB Tools. Deze toolingspecialist introduceerde in 2016 op…

Plaatbewerking

Tuwi heeft primeur met open huis in coronatijd

09-09 Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in ons land, is er…

Plaatbewerking

Open huis Tuwi in nieuwe showroom Moerdijk

26-08 Tuwi neemt de nieuwe vestiging in Moerdijk officieel in gebruik met een open huis…

Toeleveren

Tandwielenspecialist Krimpen viert 75-jarig bestaan

27-02 Machinefabriek Krimpen, producent van machineonderdelen en aandrijfcomponenten (vooral tandwielen), bestaat 75 jaar. Het bedrijf…

Verspanen

Open huis Cazeneuve

31-01 Cazeneuve, de Franse producent van draaibanken, opent op 5 en 6 februari haar deuren…

Verspanen

Mazak toont nieuwe instap 5-asser op open huis

20-11 Mazak toont tijdens het open huis in Leuven de nieuwe 5-assige freesmachine CV5-500. Deze…

Plaatbewerking

Wila start productie in China

29-10 Kantgereedschappenproducent Wila uit Lochem is bezig haar Chinese tak te transformeren van een verkooporganisatie…

Verspanen

Silent disco op Dé Maakindustrie Dag

23-10 Veel verspanende specialisten bezochten vorige week Dé Maakindustrie Dag bij Style CNC Machines in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X