Hembrug combineert ultraprecies harddraaien met slijpen

Hembrug Machine Tools, fabrikant van harddraaimachines voor ultra precisiebewerkingen, presenteert tijdens de GrindTec (14-17 maart in Augsburg) de nieuwe MikroTurnGrind 1000 en MikroGrind 100P peelgrinder. Beide machines combineren ultraprecies harddraaien en slijpen in één machine.

De MikroTurnGrind is een volledig nieuw ontwikkelde machine die de voordelen van ultraprecies harddraaien en slijpen in één machine combineert. Deze machine is ontwikkeld om te voldoen aan de vraag vanuit fabrikanten met complexe werkstukken, waarbij een slijpfinish bewerking op een of meerdere vlakken vereist is. De MikroTurnGrind combineert beide technieken in één machine waardoor geharde werkstukken compleet in één opspanning bewerkt kunnen worden. Dit bespaart processtappen en (omstel)kosten. Bovendien wordt de allerhoogste nauwkeurigheid behaald onder andere door het ontbreken van omspanfouten.

Freesspil
De volledig hydrostatisch gelagerde Mikroturngrind is uitgerust met een B-as die plaats biedt aan een gereedschapsrevolver en slijpspillen voor binnen- en buitenslijpen. Eventueel kan een van de slijpspillen worden vervangen door een freesspil. De machine maakt werkstukken tot een ø van 380 mm of  200 x 800 mm tussen de centers. Deze is geschikt voor kleine tot middelgrote productseries. Automatisering is optioneel mogelijk.

Peelgrinden
Naast de MikroTurnGrind presenteert Hembrug de MikroGrind 100P op de GrindTec. Peelgrinden is een hoge snelheids slijpproces dat al langer bestaat, en door z’n specifieke toepassingsmogelijkheden het proces van harddraaien aanvult. Voor het peelgrind proces wordt gebruik gemaakt van een smalle CBN slijpschijf die met hoge snelheid en een klein contactoppervlak geharde en hardmetaal werkstukken met hoge precisie bewerkt. De winst ligt in de kortere cyclustijden bij eenvoudiger veelal cilindrische of tonvormige werkstukken en de hoge standtijd van de slijpschijf. En de mogelijkheid om, net als bij harddraaien, eenvoudig een ander type werkstuk in te spannen zonder noodzaak tot gereedschapswissel.

Waardevolle aanvullling op hardraaien
Hembrug ziet de inzet van peelgrinden als een waardevolle aanvulling op het harddraaien. Het is echter nog altijd een minder flexibel proces dan harddraaien. Complexere werkstukken waarbij bijvoorbeeld zowel een buiten- als binnendiameter en axiale vlakken bewerkt moeten worden kunnen niet in één opspanning gemaakt worden. De integratie van harddraaien en peelgrinden biedt die mogelijkheid wel. De eerst verkochte MikroGrind 100P is nu in aanbouw en is het combineren van harddraaien en peelgrinden in één machine in ontwikkeling.

Voorwaarde voor een succesvolle toepassing is een hoge stabiliteit en stijfheid van de bewerkingsmachine. De Hembrug Mikroturn harddraaimachines behoren, mede dankzij de basis van natuurgraniet en hydrostatische lageringen in de hoofdspil en geleidingen, tot de meest stabiele machines op de markt. Ze lenen zich daarom bij uitstek voor peelgrinding.

Hembrug Machine Tools, hal 2, stand 2126

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Hybride harddraai-/slijpmachines voor grotere diameters

18-10 Omdat in de maakindustrie de lat op het gebied van productiviteit en productkwaliteit steeds…

Bedrijf en Economie

Ook Tube en wire gaan niet door

02-11 Ook de Tube en wire in Düsseldorf gaan dit jaar definitief niet door. De…

Featured

Danobat neemt het Nederlandse bedrijf Hembrug Machine Tools over

16-09 De fabrikant van gereedschapsmachines en productiesystemen Danobat heeft de overname aangekondigd van het Nederlandse…

Verspanen

Steenfinishtechnologie in Hembrug harddraaimachines

04-06 Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering…

Verspanen

Open dag Hembrug

11-10 Op vrijdag 19 oktober organiseert Hembrug Machine Tools in samenwerking met het Mikrocentrum een…

Verspanen

Hembrug showt laatste ontwikkelingen in harddraaien

18-09 Hembrug Machine Tools, fabrikant van harddraaimachines, zal tijdens de EMO de laatste ontwikkelingen presenteren…

Personeel

Hembrug helpt LiS aan ontbrekende schakel

19-04 Hembrug, fabrikant van harddraaimachines, heeft een gereviseerde Mikroturn 100 ultraprecisie harddraaimachine aan de Leidse…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV