Hybride harddraai-/slijpmachines voor grotere diameters

Harddraaispecialist Hembrug Machine Tools heeft na introductie in 2018 van de MikroTurnGrind, een bewerkingsconcept waarin harddraaien en slijpen in één machine zijn gecombineerd, ook ontwikkeld naar een verticale versie voor grotere diameters.

De MikroTurnGrind machines bieden echter onovertroffen nauwkeurigheden bij zowel harddraaien

Omdat in de maakindustrie de lat op het gebied van productiviteit en productkwaliteit steeds hoger wordt gelegd, worden submicronnauwkeurigheden op gehard stalen werkstukken, zoals lagerringen en aandrijfassen, steeds vaker vereist. Om aan deze eisen te voldoen worden naast rondslijpmachines ook zeer nauwkeurige harddraaimachines ingezet. Het harddraaiproces biedt vooral veel voordelen voor werkstukken met complexe vormen die een combinatie van uitwendige en inwendige bewerkingen vereisen.

Soms zijn aanvullende slijpbewerkingen, zoals een turn-free oppervlakteafwerking, noodzakelijk om de gewenste oppervlaktestructuur en kwaliteit te kunnen bereiken. Om het aantal processtappen te reduceren en besparingen op (retooling)kosten te realiseren heeft Hembrug Machine Tools, onderdeel van de Spaanse fabrikant van precisiedraai- en slijpmachines Danobat, al eerder de MikroTurnGrind 1000 ontwikkeld. Een horizontale harddraaimachine waarin zowel de harddraai- als fijnslijpbewerkingen in dezelfde opspanning kunnen worden doorgevoerd.

Tot 1.000 mm diameter

Dit jaar heeft Hembrug de eerste verticale serie MikroTurnGrind 650V gebouwd. Een hybride draai-/slijpmachine voor werkstukken tot 1.000 mm ø. Naast compleetbewerking in één opspanning hebben producenten van ultra-precisie onderdelen met de MikroTurnGrind 650V de mogelijkheid het meest geschikte proces voor elk te bewerken oppervlak toe te passen, zonder dat meerdere machines nodig zijn.

De MikroTurnGrind 650V maakt gebruik van een gereedschapswisselaar met 46 posities voor het opbergen van de draaigereedschappen en slijpschijven. Voor het wisselen van de draaicilinder en slijpspil wordt gebruik gemaakt van een geautomatiseerd systeem in de Z-as dat bestaat uit een Hirth-koppeling met bewezen, langdurige nauwkeurigheid, betrouwbaarheid en robuustheid. De slijpspil versnelt tot maximaal 12.000 tpm en kan traploos worden ingesteld in een hoek tussen +/- 115°.

Herhalingsnauwkeurigheid

Om een hoge nauwkeurigheid te garanderen, wordt de MikroTurnGrind 650V standaard geleverd met een 800 rpm hydrostatische werkspindel met een runout van < 0,2 micron (TIR en hydrostatische X- en Z-as geleiders met een herhalingsnauwkeurigheid van 0,2 micron. De slijtvaste, hydrostatische lagers zorgen ervoor dat de machine ook na 20 of 30 jaar dezelfde nauwkeurigheid blijft leveren.

Thermische stabiliteit wordt bereikt door kritieke machinecomponenten te koelen door de olietemperatuur op 20 °C ± 0,1 °C te houden. Het hydraulische aggregaat, de koelmachine en de elektrische kast zijn geïntegreerd in de afschermingsstructuur. Het totale machinegewicht is ongeveer 12 ton. Een Siemens 840D SL-besturing maakt standaard gebruik van gebruiksvriendelijke Danobat-slijpsoftware.

De verticale MikroTurnGrind 650V is een hybride draai-/slijpmachine voor werkstukken tot 1.000 mm ø.

De verticale MikroTurnGrind 650V is een hybride draai-/slijpmachine voor werkstukken tot 1.000 mm ø.

Tijdsbesparing

Harddraaien biedt voordelen, met name voor complexe vormen en waar een combinatie van in- en uitwendige bewerking vereist is. Het proces is eenvoudig in te stellen en om te schakelen. Anderzijds biedt slijpen voordelen wanneer oppervlakteafwerkingsstructuren samen met procesvoorwaardes specificeren dat slijpen moet worden gebruikt voor afwerking.

Bovendien zijn sommige exotische materialen, zoals Inconel, beter geschikt om te slijpen. Een hybride proces biedt daarom grote flexibiliteit, nauwkeurigheid en economische voordelen, vooral voor fabrikanten van kleine tot middelgrote productieseries over een grote verscheidenheid aan werkstuktypes. De MikroTurnGrind 650V kan meerdere, tijdrovende en arbeidsintensieve machines/processen vervangen door één machine.

Onderscheidende technologie

Een hybride machine met deze mogelijkheden is niet nieuw. De MikroTurnGrind machines bieden echter onovertroffen nauwkeurigheden bij zowel harddraaien als slijpen die de nauwkeurigheid en prestaties van elke slijpmachine die momenteel op de markt verkrijgbaar is evenaart of overtreft.

Onderscheidend is dat deze eigenschappen na verloop van tijd en na langdurig intensief gebruik niet verslechteren, dankzij de beproefde hydrostatische Hembrug lagers in spindel en sledes die Hembrug in elke Mikroturn machine toepast. Ook na tientallen jaren zijn de machinenauwkeurigheden nog gelijk aan een nieuwe machine.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Featured

Danobat neemt het Nederlandse bedrijf Hembrug Machine Tools over

16-09 De fabrikant van gereedschapsmachines en productiesystemen Danobat heeft de overname aangekondigd van het Nederlandse…

Verspanen

Steenfinishtechnologie in Hembrug harddraaimachines

04-06 Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering…

Verspanen

Open dag Hembrug

11-10 Op vrijdag 19 oktober organiseert Hembrug Machine Tools in samenwerking met het Mikrocentrum een…

Verspanen

Hembrug combineert ultraprecies harddraaien met slijpen

08-02 Hembrug Machine Tools, fabrikant van harddraaimachines voor ultra precisiebewerkingen, presenteert tijdens de GrindTec (14-17…

Verspanen

Hembrug showt laatste ontwikkelingen in harddraaien

18-09 Hembrug Machine Tools, fabrikant van harddraaimachines, zal tijdens de EMO de laatste ontwikkelingen presenteren…

Personeel

Hembrug helpt LiS aan ontbrekende schakel

19-04 Hembrug, fabrikant van harddraaimachines, heeft een gereviseerde Mikroturn 100 ultraprecisie harddraaimachine aan de Leidse…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV