Het nieuwste van het nieuwste in lasrobots en cobots

0

Rolan Robotics laat haar bezoekers kennismaken met het nieuwste van het nieuwste op het gebied van lasrobots en cobots, geschikt voor automatisering in de metaal. Met innovatieve toepassingen speelt Rolan Robotics in op de groeiende vraag naar lasrobotsystemen.

Zo heeft Rolan Robotics voor een multinational een robotsysteem ontwikkeld waarbij niet meer geprogrammeerd hoeft te worden. Het gaat hierbij om enkelstuks productie van volumineuze producten variërend in uitvoering en afmeting tussen de 3 en 6 meter lengte. Aan de hand van rekenregels en het 3D model worden de laspaden berekend en programma’s aangemaakt voor elk van de vier robots welke gelijktijdig dit product lassen. Geringe afwijkingen in het product worden door de zoekfuncties van de robot direct voor het lassen gebruikt om op de juiste locatie te lassen.

Ook heeft Rolan Robotics samen met producent van varkenstalroosters Leenders Roosters uit Beek en Donk een duo robotsysteem ontwikkeld en geleverd ter vervanging van de bestaande lasautomaat met acht toortsen. De crux zit hierbij in de ontwikkeling van een maatwerk PLC waarbij de operator zelf op een touchscreen HMI van Siemens enkele parameters ingeeft, zodat twee robots tegelijk het product kunnen aflassen. Ook bij deze oplossing hoeft de klant dus niet meer te programmeren.

Het offline programmeren heeft inmiddels zijn vaste plek veroverd in de bedrijfstak. Terwijl de robot produceert, kan vanachter een pc de virtuele robotcel worden opgeroepen en kunnen het 3D model van het nieuwe product èn de mal worden ingeladen. Zowel met behulp van het specifieke OTC pakket FD-ST, als het generieke Delfoi pakket kan offline worden geprogrammeerd. Met de introductie van Delfoi 4.1 gebaseerd op visual components kunnen alle recente robotmodellen worden geprogrammeerd.

Met de ontwikkeling van de V8(L) en B6(L) robots heeft OTC de payload van haar lasrobots standaard met twee kg opgewaardeerd. De speelruimte voor toepassing van sensortechniek, gemonteerd op de zwanenhals en eventueel in combinatie met gebruik van grijpers is hierdoor vergroot.

Rolan Robotics toont op de NIL verbindingsweek naast enkele OTC robotsystemen ook de flexibele en eenvoudige Techman cobot. Dit is ‘s werelds eerste cobot met standaard geïntegreerde ‘vision’ en is veilig en gemakkelijk te bedienen. Door de intuïtieve teach functie is deze cobot eenvoudiger in gebruik dan andere robots. Zelfs zonder programmeerervaring met robots. De engineers van Rolan Robotics kunnen alles vertellen over de verschillende technische mogelijkheden.

Rolan Robotics, stand 441