HFI optimaliseert verspaning stapsgewijs met Ceratizit

HFI in Groenlo produceert hoogwaardige precisie componenten voor onder andere de medische, semicon en optische industrie. Daarnaast is het bedrijf toegespitst op de productie van draaionderdelen voor schokdempers die worden toegepast in veel bekende motormerken. Sinds 2020 werkt de toeleverancier nauw samen met Ceratizit om het verspanende proces stapsgewijs te optimaliseren.

William Nagel (l) en Jordy Pieper zijn verheugd over de samenwerking tussen HFI en Ceratizit. Samen hebben ze de productie van buizen voor schokdempers en het freesproces geoptimaliseerd.

HFI is van oudsher gespecialiseerd in het draaien van componenten in kleine en grote series. De grote series worden onder andere gemaakt in de afdeling waar ze buizen draaien voor schokbrekers. Jaarlijks bewerken hier zeven bewerkingscellen en diverse andere specifieke machine-inrichtingen honderdduizenden buizen van staal of aluminium. De uitdaging hierbij is de grote aantallen in combinatie met de nauwe toleranties. Zo moeten de buizen aan de buiten- en binnenzijde op 15 micrometer nauwkeurig worden gedraaid om een Ra van maximaal 0,04 te realiseren. Om de stabiliteit, productiviteit en leverbetrouwbaarheid van het proces te verbeteren wendt HFI zich tot de expertise en verspanende gereedschappen van Ceratizit.

Stabieler produceren

William Nagel, productiemanager bij HFI, vertelt: “Om grote series met hoge nauwkeurigheden repeteerbaar te bewerken moet het hele productieproces optimaal zijn. Omdat we in het verleden vaak prijs gedreven voor gereedschappen van veel verschillende gereedschapsleveranciers hebben gekozen, was het proces daardoor niet altijd even stabiel met afkeur tot gevolg. We hebben daarom afscheid genomen van een aantal ‘dozenschuivers’ en werken nu alleen nog samen met een paar gereedschapsleveranciers die naast goede gereedschappen ook goede service verlenen. Ceratizit is sinds 2020 een van die partners, omdat zowel ik vanuit een vorige werkgever als een aantal bedrijven binnen onze AndraTech Group goede ervaringen hadden met hun dienstverlening.”

Sinds HFI de gereedschappen en bewerkingsstrategieën van Ceratizit gebruikt, is de productie van de geharde buizen van 43 HRc veel stabieler geworden. Technisch adviseur Jordy Pieper vertelt: “Samen met HFI hebben we het proces in kaart gebracht en alle uitdagingen en pijnpunten blootgelegd. Aan de hand daarvan hebben we het verspanend proces geoptimaliseerd.” Naast gereedschappen die beter aansluiten bij het materiaal en het type bewerking, hebben ook nieuwe bewerkingsstrategieën voor de nodige voordelen gezorgd. Al met al is de standtijd van het gereedschap verlengd, is het proces stabieler geworden met minder stilstandtijd tot gevolg en onder aan de streep is de productiviteit verbeterd.

Samen met Ceratizit heeft HFI grote stappen gemaakt in het efficiënt bewerken van complexe freesdelen.

Samen met Ceratizit heeft HFI grote stappen gemaakt in het efficiënt bewerken van complexe freesdelen.

Van draaien naar frezen

Hoewel frezen niet de hoofdactiviteit is van HFI, neemt de vraag naar complexere freescomponenten de laatste jaren sterk toe. De toeleverancier heeft hierop geanticipeerd door te investeren in moderne drie- en vijfassige CNC-freesmachines van Victor en Fehlmann. Om deze machines optimaal in te kunnen zetten ondersteunt Ceratizit met de nodige kennis, expertise en verspanende gereedschappen. “Om het frezen naar een hoger level te brengen moeten we meer kennis opdoen van het bewerkingsproces. Met Ceratizit als sparringpartner zoeken we continu naar de beste oplossing voor een verspaningsvraagstuk. Die samenwerking en lange termijnrelatie is ontzettend belangrijk voor HFI. Zo gaan we met onze klanten om en ook met onze leveranciers”, zegt Nagel.

Ceratizit ondersteunt de verspaners van HFI met de beste oplossing qua gereedschap en bewerkingsstrategie. Inmiddels zijn er al grote stappen gemaakt. Zo wist HFI met een nieuw plan van aanpak de productietijd van een relatief complex freesstuk van 26 minuten te reduceren naar 14 minuten. Naast de productieoutput die hierdoor drastisch omhoog ging, ging ook de standtijd van het gereedschap omhoog. “Met partners als Ceratizit kunnen we enorme stappen vooruit maken. Het is fijn dat je bij een probleem direct geholpen wordt door iemand met verstand van zaken. Bovendien zijn we erg te spreken over het grote assortiment met gereedschappen en de handige webshop. Dat alles verbetert bij ons de productiviteit aanzienlijk. Onder aan de streep maakt het dan niet uit dat een wisselplaat een

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

HFI breidt uit met 1.600 m2 extra productieruimte

13-02 Door de enorme groei die HFI de afgelopen jaren heeft doorgemaakt werd in 2019…

Verspanen

Ceratizit en CAD2M bundelen krachten

23-10 Het doel van de samenwerking is het delen van kennis en expertise met betrekking…

Verspanen

Slimme en duurzame innovaties bij Ceratizit op EMO

09-09 De toekomst van productie is slim, zoveel is zeker. Maar de wegen naar een…

Verspanen

Ceratizit introduceert standaard voor CO2-voetafdruk hardmetaal

19-07 In combinatie met een score- en classificatiesysteem belooft de hardmetaalspecialist een grotere transparantie met…

Verspanen

Belangrijke rol voor Technical Center Ceratizit

07-06 In het Technical Center kunnen technisch vertegenwoordigers met twee moderne bewerkingsmachines aan de slag…

Verspanen

HFI start uitbreiding

12-01 Alle betrokken partijen waren deze week bijeen om de overeenkomsten voor de bouw te…

Verspanen

Een exclusief kijkje in de productievestigingen van Ceratizit

04-12 Om dit te realiseren heeft Ceratizit de afgelopen twee jaar veel nieuwe gereedschapsontwikkelingen op…

Verspanen

Ceratizit wil koploper in duurzaamheid worden

13-10 Executive Board Member Thierry Wolter kondigde de ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen, die de hele toeleveringsketen zullen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV