Hoge productiesnelheid met camera

Het all-in pakket dat Holtech heeft ontwikkeld voor het ombouwen of retrofitten van hydraulische kantbanken, is nu ook beschikbaar voor servo-elektrische kantbanken. Hierbij wordt voor de veiligheid een camerasysteem toegepast in plaats van een lichtscherm. Dat zorgt voor een hogere productiesnelheid.

De kantbanken die Holtech ombouwt kunnen zowel worden voorzien van een Delem als van de Safan E-Control besturing.

Evert van Holland van Holtech demonstreerde dit op METAVAK, samen met Harry Duits van DuitsTech. Het duo stond daar met een Safan SMK, bouwjaar 1998. Dit is een van de allereerste servo-elektrische kantbanken van SafanDarley, in feite de eerste E-Brake. Hier staan er nog heel veel van bij plaatbewerkers in ons land. Deze machines zijn mechanisch vaak nog dik in orde, maar de elektronica is sterk verouderd.

Safan E-Control besturing

De kantbanken die Holtech tot dusverre ombouwde werden nagenoeg altijd voorzien van een Delem besturing. Maar nu is er ook een samenwerking met SafanDarley, waardoor de kantbanken ook kunnen worden voorzien van de Safan E-Control besturing. De klant kan kiezen.

Alles vervangen

Op deze kantbanken laat Holtech nu ook zijn all-in concept los. Dat betekent dat vrijwel alles wordt vervangen. De kantbank wordt elektrisch helemaal uit elkaar gehaald. Zo wordt de hele elektrokast intern vernieuwd. “In negen van de tien gevallen zit er in de elektrokast een montageplaat”, zegt Evert van Holland. “Ik laat een nieuwe plaat laseren en bouw die in mijn werkplaats in Bunnik helemaal op met nieuwe industriële componenten.

”De bekabeling wordt vervangen, de encoders op de bovenbalk en er komen nieuwe motoren op voor de desbetreffende aanslagen. Tevens krijgt de klant uiteraard de nieuwe elektrische schema’s volgens de nieuwe configuratie. “Hij krijgt een up-to-date kantbank met de nieuwste technieken op een bestaand frame. Dat betekent nagenoeg geen storingen en een gegarandeerde bedrijfszekerheid.”

Camerasystemen

Holtech is tevens importeur van DSP-AP, een fabrikant van camerasystemen, die er met behulp van elektronica voor zorgen dat er veilig kan worden gewerkt met een geretrofitte kantbank. Evert van Holland: “Door een camerasysteem toe te passen wordt de productiesnelheid van de machine hoger. Een camerasysteem werkt bij alle producten en kijkt als het ware vooruit naar aanwezige obstakels. Er wordt geen groot kennisniveau vereist van de man aan de kantbank qua programmering. Ook opstaande kanten kun je buigen op hoge snelheid met behulp van per stap programmeerbare modi via de besturing. Zo kun je elk gewenst product produceren zonder productieverlies.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

‘Het is zeer rendabel om een bestaande kantbank om te bouwen’

08-07 Het ombouwen of retrofitten van een bestaande kantbank was altijd al aantrekkelijk, maar wordt…

MetavakNieuws

Groku ontdekte mobiele buighulp Up op METAVAK

25-05 Op zoek naar een goede ergonomische oplossing voor het zetten van grote en zware…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X