HWI krijgt 5-assig CNC frees- draaicentrum van Matec

Machinefabriek HWI Techniek in Alphen aan den Rijn breidt haar machinepark in april uit met een 30 HVC van Matec. Een 5-assig CNC frees-draaicentrum met een Heidenhain TNC 640 besturing en een volledige draaifunctie, inclusief hydraulische blokkering van de spil.

Deze nieuwe aanwinst van HWI Techniek is één van de eerste machines in Nederland die uitgerust is met de nieuwe Heidenhain TNC 640 besturing speciaal voor machines met gecombineerde frees-draaifuncties. Bovengenoemde machine heeft een spiltoerental van 9.000 omw/min, een zwenkkop van -105°/+ 105°, een gereedschappenmagazijn met 48 posities, een geïntegreerde 3D meettaster waarmee de werkstukken volautomatisch nauwkeurig kunnen worden nagemeten en een lasermeetinrichting om eventuele gereedschapbreuken te kunnen constateren. Dankzij de geïntegreerde controlefuncties kan volledig onbemand gewerkt worden. De X-as heeft een bereik van 2000 mm, de Y-as van 800 mm en de Z-as van 1100 mm. Indien alleen freesbewerkingen hoeven te worden uitgevoerd aan het werkstuk, dan bedraagt de maximale tafelbelasting 5 ton.

Doordat bij de aanschaf van deze nieuwe machine is gekozen voor een verzwaarde draaitafel met een diameter van 800 mm, kunnen werkstukken met een doorsnede van 940 mm en een gewicht tot 2 ton probleemloos worden gedraaid tot op een micrometer nauwkeurig. De draaitafel heeft een toerental van maximaal 700 omwentelingen per minuut en een koppel van 3600 Nm. Op korte termijn zal deze machine worden uitgerust met speciale software voor het frezen van diverse tandwielen.

“Dit nieuwe CNC frees-draaicentrum is een welkome aanvulling op het bestaande machinepark met losse (carrousel) draai- en freesbanken”, vertelt directeur Arjan van Deijk. “Moest een product vroeger van een draai- naar een freesbank worden overgeplaatst en weer opnieuw worden opgespannen. Met dit bewerkingscentrum is dat niet langer meer nodig. Voortaan kan met één machine en aanzienlijk minder opspanningen hetzelfde werk worden uitgevoerd.” De aanschaf van de nieuwe machine is in lijn met de bedrijfsfilosofie van HWI Techniek om op termijn nog flexibeler en sneller op eisen en wensen van klanten te kunnen inspelen.

HWI Techniek is gespecialiseerd in hoogwaardig verspanen van zeer uiteenlopende producten, van enkelstuks tot middelgrote series. Afhankelijk van de uiteindelijke applicatie kunnen de diameters van de te vervaardigen producten variëren van 5 tot 1500 mm in massa oplopend tot maximaal 5 ton.

Matec wordt in Nederland vertegenwoordigd door Limas.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Seco JS754 Stub-serie waardevol bij frezen moeilijkere materialen

07-06 De frees met vier snijtanden is ontworpen voor freesdraaimachines en multi-tasking-machines en bevat de…

Verspanen

Minder vervorming van onderdelen tijdens het frezen

23-11 Het Fraunhofer Institute for Production Technology (IPT) in Aken heeft nu samen met partners…

Verspanen

Seco Helical SN8-13 frezen met lagere kosten per snijkant

10-10 De frezen zijn gebouwd voor moeilijke toepassingen met ISO P-, M-, K- en S-materialen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?