Hembrug helpt LiS aan ontbrekende schakel

Hembrug, fabrikant van harddraaimachines, heeft een gereviseerde Mikroturn 100 ultraprecisie harddraaimachine aan de Leidse Instrumentmakers School (LiS) gedoneerd voor opleidingsdoeleinden. De LiS is een mbo-vakschool voor precisietechniek, waar alle studenten de opleiding Research Instrumentmaker volgen. De LiS beschikt over een compleet machinepark voor fijnmechanische bewerkingen.

“De LiS pretendeert studenten op te leiden die met zeer grote precisie kunnen werken. Een machine als de Mikroturn 100 was de nog ontbrekende schakel in ons arsenaal. Studenten die kunnen melden dat ze op deze machine hebben leren werken, hebben een streep voor en dat vinden we belangrijk”, licht LiS-directeur Dick Harms toe.

Zo goed als nieuw
De Mikroturn 100 van bouwjaar 1996 is door Hembrug geheel gereviseerd. De bestaande Siemens 840c besturing is vervangen door een moderne Siemens 840D Solution Line. Daarnaast is het binnen- en buitenplaatwerk vernieuwd en heeft de machine een nieuwe koeler/hydrauliek gekregen. De slijtagevrije, hydrostatisch gelagerde spil en geleidingen gaan in principe levenslang mee. Daarom heeft deLiS met de revisie letterlijk een zo goed als nieuwe machine gekregen. De nieuwe besturing levert daarnaast een verbeterde nauwkeurigheid en verbeterde user interface.

De Mikroturn 100 stelt de LiS studenten in staat hun praktische vaardigheden bij het maken van precisiecomponenten naar een hoger niveau te tillen. Hembrug, dat jaarlijks ook stageplekken biedt voor LiS studenten, zag graag dat er binnen het LiS-onderwijs ook ruimte ontstaat voor draaiwerk met zeer hoge precisie. Hembrug Machine Tools ontwikkelt en bouwt al bijna 50 jaar ultra precisie harddraaimachines voor onder meer de automotive, de machinebouw en lagerfabrikanten. Met de Mikroturn 100 helpt Hembrug de LiS bij het opleiden van gespecialiseerde vakmensen voor hightech Nederland.

CEO Robert Nefkens van Hembrug Machine Tools ziet de schenking van de machine als een goede manier om technici al op jongere leeftijd bekend te maken met de mogelijkheden van ultra precisie draaien op Hembrug machines. “Bovendien helpt de schenking om de band met de LiS en Hembrug te verstevigen. Doordat men de machine kent, heeft de student wellicht interesse om bij ons stage te lopen/af te studeren. Een groot deel van onze technische medewerkers heeft een fijnmechanische achtergrond en is vaak afkomstig van de LiS. Jaarlijks begeleiden we stagiaires en soms een afstudeerder van de LiS. Dat schept dus een band”, zegt Nefkens. “Studenten van de LiS leren nu vooral draaien op minder nauwkeurige draaimachine. Wil je echter leren ook producten met hoge nauwkeurigheden, in slijpkwaliteit, te maken dan is een Hembrug machine noodzakelijk. De aanwezigheid van deze machine maakt het voor de LiS studenten mogelijk om ook nauwkeurige onderdelen te maken. LiS heeft een leerbedrijf waar men ook onderdelen maakt voor derden. Dat helpt dus ook voor onze uitstraling binnen Nederland. Het belangrijkste is echter dat ze de machine gaan gebruiken en er goede resultaten mee behalen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

LiS ontvangt €10.000 van Gene Haas Foundation

10-11 De Gene Haas Foundation biedt wereldwijd financiële steun aan onderwijsinstellingen in vakgebieden zoals engineering,…

Verspanen

Hembrug met combinatie harddraaien-finishen op EMO

11-09 Met het combineren van finishtechnieken in de MikroTurnGrind 100 verlegt Hembrug, de Nederlandse fabrikant…

Verspanen

Hybride harddraai-/slijpmachines voor grotere diameters

18-10 Omdat in de maakindustrie de lat op het gebied van productiviteit en productkwaliteit steeds…

Featured

Danobat neemt het Nederlandse bedrijf Hembrug Machine Tools over

16-09 De fabrikant van gereedschapsmachines en productiesystemen Danobat heeft de overname aangekondigd van het Nederlandse…

Verspanen

Steenfinishtechnologie in Hembrug harddraaimachines

04-06 Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering…

Verspanen

Open dag Hembrug

11-10 Op vrijdag 19 oktober organiseert Hembrug Machine Tools in samenwerking met het Mikrocentrum een…

Verspanen

Hembrug combineert ultraprecies harddraaien met slijpen

08-02 Hembrug Machine Tools, fabrikant van harddraaimachines voor ultra precisiebewerkingen, presenteert tijdens de GrindTec (14-17…

Verspanen

Hembrug showt laatste ontwikkelingen in harddraaien

18-09 Hembrug Machine Tools, fabrikant van harddraaimachines, zal tijdens de EMO de laatste ontwikkelingen presenteren…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV