Hydro schakelt tandje bij voor klimaat

0

Met de benoeming van Sacha Brandt tot Vice-President Commercial Extrusion Europe, schakelt aluminiumproducent Hydro een versnelling hoger bij het realiseren van zijn klimaatstrategie, met name bij de eigen verkoopteams en klanten.

Het is geen toeval dat de 39-jarige Belg, die ook reeds verantwoordelijk is voor de extrusiefabrieken van Hydro in de Duitstalige landen van Europa, gekozen werd voor deze nieuwe rol, waarmee hij nu in heel Europa verantwoordelijk is voor de verkoop, marketing en business development van geperste aluminiumproducten. Binnen de Hydro-organisatie wordt hij beschouwd als een pionier en motivator op het gebied van duurzaamheid. Anderhalf jaar geleden slaagde hij erin om de fabriek van Hydro Extrusion in Hoogezand als eerste aluminiumextrusiefabriek ter wereld met het ASI-label te laten certificeren. Hydro streeft ernaar alle extrusie-plants in Europa tegen eind 2020 door het ASI te laten certificeren.

Pionier in duurzaamheid
Door het gebruik van waterkrachtcentrales, enorme investeringen in productieprocessen en aluminiumrecycling is Hydro nu al een pionier op het gebied van CO2-reductie. Tegen het einde van het jaar wil de groep met hoofdkantoor in Oslo en onder andere een productielocatie in Hoogezand klimaatneutraal produceren. Maar Hydro wil meer en lanceerde recentelijk zijn klimaatstrategie die tot doel heeft de eigen CO2-uitstoot tegen 2030 door groenere grondstoffen, groenere productiemethoden en groenere eindproducten met 30% te verminderen over de gehele waardeketen. Dit komt neer op 4 miljoen ton minder CO2-uitstoot per jaar, wat overeen komt met de jaarlijkse CO2-uitstoot van 1,2 miljoen voertuigen.

Verantwoorde bronnen
In zijn nieuwe functie als verkoopverantwoordelijke voor de profielbusiness in Europa speelt Sacha Brandt nu een sleutelrol bij de implementatie van deze strategie. Twee recent gelanceerde, duurzame aluminiumlegeringen zullen daarbij helpen: Reduxa (een primair aluminium geproduceerd met minimale CO2-uitstoot) en Circal 75R (een aluminium dat tot 75% reeds gebruikt en gerecycled aluminium bevat). Maar daar is Brandt niet tevreden mee. In fabriek van Nenzing in Oostenrijk zullen binnenkort de eerste profielen van de productielijn rollen, waar voor elk individueel profiel de CO2-emissies getraceerd kunnen worden – bevestigd door een milieucertificaat. Brandt: “We nemen CO2-neutraliteit echt wel serieus. Ons volgende doel is om alle milieueffecten van onze producten en de gerealiseerde besparingen door onafhankelijke externe bronnen te laten bevestigen. Het is tijd om actie te ondernemen, want we hebben niet veel tijd meer.”