IMS Nederland voert zaagcapaciteit fors op

Naast de hoofdvestiging in Zwijndrecht en de vestiging in Londerzeel (B) beschikt staalleverancier IMS Nederland sinds begin dit jaar over een nevenvestiging in Roosendaal. Deze is gespecialiseerd in gewalst en gesmeed stafstaal. ‘Roosendaal’ is helemaal ingericht op het afleveren van grote afroeporders van op maat gezaagde stukken, zeker nu de zaagcapaciteit onlangs is uitgebreid met de nieuwe zaagautomaat KASTOwin Pro AC5.6. “Deze machine betekent voor ons een enorme uitbreiding in capaciteit en service”, zegt marketing manager Yvonne Kersten van IMS Nederland.

Inclusief de nieuwe aanwinst is de zaagcapaciteit van IMS Nederland nu meer dan verdubbeld. Léon van der Sluis van de Product Group hot-rolled and forged steel bars van IMS Nederland en verantwoordelijk voor de vestiging Roosendaal, is er erg content mee. “We zagen hier de grote afroeporders, vaak langjarige contracten voor bijvoorbeeld 18.000 stuks die we in series van 600 moeten aanleveren. Daar heb je veel zaagcapaciteit voor nodig. De zaagautomaat KASTOwin Pro AC5.6 is bij ons moederbedrijf in Frankrijk getest en daar zijn ze er heel tevreden over. Daarom is deze machine hier nu ook geïnstalleerd.”

Succesvolle machineserie
Dat is gebeurd door Van Hoorn Machining in Veldhoven, dat de Duitse fabrikant Kasto in Nederland en België vertegenwoordigt. De Pro AC5.6 maakt deel uit van de KASTOwin serie, die al enkele jaren op de markt is, aanvankelijk in vijf modellen met een diameterbereik van 330 tot 1060 mm. Maar inmiddels is deze machineserie uitgebreid met de Tube 5.0 (speciaal voor buisvormig materiaal), de Pro AC5.6 en de AMC voor het zagen van 3D-geprinte onderdelen. Van Hoorn Machining is heel succesvol met deze serie in Nederland. “We hebben al meer dan honderd machines geplaatst”, zegt Jack van Hoorn. “Exemplaren van alle beschikbare KASTOwin modellen met uitzondering van de nog vrij nieuwe AMC.”

Echte productiemachine
De Pro AC5.6, die diameters tot 560 mm zaagt, is een echte productiemachine. Hij combineert hoge verspaningsprestaties met geringe neventijden. Het zaagraam is bovendien een trillingsarme gelaste constructie, die garant staat voor de hoogste nauwkeurigheid. Met 0,2 mm tolerantie in de materiaalaanvoer zaagt de machine met een tolerantie van 0,1 mm in haaksheid. Hierdoor hoeft geen overmaat te worden aangegeven. De zaagautomaat is leverbaar met verschillende opties, zoals een mechanische neerdrukhouder en een hydraulische bundelinrichting. IMS heeft de machine laten voorzien van een meerspan-inrichting. Zo kunnen meerdere lengtes materiaal naast elkaar worden gelegd tot een breedte van 560 mm. “Meestal zagen we zes lengtes materiaal met een diameter van 80 mm naast elkaar”, aldus Léon van der Sluis.”

 

Eenvoudige bediening
De zaagautomaat, uitgerust met een KASTO ProControl besturing, is ook makkelijk te bedienen via een overzichtelijk touchscreen. Alle materialen zijn al ingevoerd in een aparte lijst, alles wat de machine ooit heeft gezaagd is terug te roepen. Een zaagprogramma kan altijd weer terug worden gehaald. Storingen komen direct op het beeldscherm te staan en kunnen vaak door de operator zelf worden opgelost. Is dat niet het geval, dan kan Van Hoorn Machining worden ingeschakeld, dat zelfs over een service WhatsApp beschikt om ook in de avonduren direct te kunnen reageren. “Goede technische ondersteuning door de leverancier is voor ons enorm belangrijk”, zegt Léon van der Sluis. “Want je moet op tijd leveren en nakomen wat je zegt. Dan komen klanten terug. Ook dat was voor ons een overweging om met Van Hoorn in zee te gaan.”

Onbemand zagen
Alles bij elkaar biedt de Pro AC5.6 precies wat IMS nodig heeft: een machine die in zo kort mogelijke tijd zo veel mogelijk stukken zaagt. Léon van der Sluis: “Doordat we erop kunnen vertrouwen dat de toleranties altijd goed zijn, kunnen we de machine ’s nachts onbemand laten zagen. 600 Stuks zagen we makkelijk in twee nachten. Je krijgt er wel een warm gevoel van als je dan ’s morgens in de werkplaats komt en al die gezaagde stukken ziet liggen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

‘Klanten pakken door op automatisering zaagproces’

28-09 Van Hoorn Machining was op de vorige locatie – eveneens in Veldhoven – volledig…

Verspanen

Van Hoorn Machining zet grote stap vooruit

08-02 “Ons huidige pand is door de groei in de afgelopen jaren echt veel te…

Verspanen

Familiegevoel en servicegerichtheid blijven de basis

08-06 Van Hoorn Machining in Veldhoven is 25 jaar na de oprichting nog altijd een…

Verspanen

IMS Nederland zaagt volautomatisch grote series blankstaal

01-04 Steeds meer draaierijen doen hun zaagmachine de deur uit en bestellen bij hun leverancier…

Plaatbewerking

Licht wijst de weg

23-12 Kasto’s torenmagazijn Unitower voor de opslag van langgoed en plaatmateriaal kan voortaan uitgerust worden…

Plaatbewerking

Volautomatisch van magazijn naar machine

29-10 Op de Blechexpo demonstreert Kasto Maschinenbau oplossingen voor de opslag en behandeling van plaatmetaal…

Verspanen

Kasto-hoek met digitale oplossingen

26-08 Kasto richt op zijn stand een speciale ‘Smart Solutions Corner’ in. Hier presenteert de…

Plaatbewerking

Blokland Metaalbewerking breidt fors uit

08-05 De eerste maanden van 2019 staan bij Blokland Metaalbewerking vooral in het teken van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X