Industrie veel optimistischer dankzij vaccins en nieuwe orders

De Nevi PMI van november is uitgekomen op 54.4 en markeert daarmee de grootste verbetering van de bedrijfsomstandigheden sinds januari 2019. “Ondernemers zien duidelijk licht aan het eind van de tunnel”, zegt Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO.

De productie groeide sneller dan vorige maand, opgestuwd door de grootste toename van de nieuwe orders sinds december 2018. De nieuwe orders uit het buitenland namen aanzienlijk toe en deze toename was voor de vierde maand op rij groter dan de maand ervoor. Deze ontwikkelingen leidden tot de eerste banengroei sinds februari, zij het bescheiden en vaak ingevuld door tijdelijke krachten. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk bleef afnemen, maar deze afname was de kleinste in acht maanden. De inkoopactiviteiten namen in de grootste mate toe sinds augustus en de levertijden zagen de grootste verlenging sinds mei. De voorraad ingekochte materialen groeide voor de eerste keer sinds april en de voorraad gereed product daalde verder. De inkoopprijzen stegen in de grootste mate sinds januari en de verkooprijsinflatie was de grootste sinds april. Tot slot steeg de toekomstige productie index naar het hoogste niveau in twee jaar.

Vaccins en nieuwe orders

Albert Jan Swart, sectoreconoom industrie bij ABN AMRO, wijst erop dat de deelindicator voor de verwachtingen van de productie over twaalf maanden omhoog schoot van 62,0 naar 71,0, de hoogste stand sinds twee jaar. “Het plotseling opverende vertrouwen in de economie is waarschijnlijk het gevolg van het nieuws over vaccins. Ondanks de gedeeltelijke lockdowns die een aantal Europese landen eind oktober hebben aangekondigd, zijn de nieuwe exportorders verder toegenomen. Ook binnen Nederland nam de vraag in november flink toe, vooral naar kapitaalgoederen. Het lijkt erop dat sommige ondernemers investeringen die zij vanwege de pandemie hadden uitgesteld nu alsnog doorzetten na het goede nieuws over vaccins, wat resulteert in meer vraag naar machines.”

Duitse industrie groeit stevig door

De Nevi Inkoopmanagersindex wijst op een veel optimistischer stemming dan een maand geleden. Hoewel Europa een nieuwe recessie in glijdt, zijn er goede redenen om voorzichtig optimistisch te zijn. Uit testresultaten blijkt dat verscheidene vaccins veel effectiever zijn dan veel deskundigen hadden verwacht. Goede vaccins zijn essentieel voor krachtig economisch herstel in 2021. Daarnaast groeit de Duitse industrie stevig door, terwijl Frankrijk het moeilijk heeft. Het Duitse herstel is deels te danken aan een oplevende export naar China, waar de industriële productie gestaag doorgroeit. Duitsland importeert op zijn beurt veel industriële producten uit Nederland.

Voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis nam de werkgelegenheid in de industrie toe, zij het in geringe mate. Vooral producenten van kapitaalgoederen namen extra mensen aan. Er is meer capaciteit nodig om de stijgende vraag aan te kunnen, maar er zijn ook ondernemers die alvast personeel aannemen ter voorbereiding op verder herstel.

Brexit

Op korte termijn zorgt ook de brexit voor extra activiteit. Sommige ondernemingen kopen extra voorraad vanwege het aflopen van de transitieperiode aan het eind van dit jaar. Hoe de handelsrelatie tussen de Britten en het Europese vasteland er volgend jaar precies uit komt te zien, is nog steeds onduidelijk. Voorheen hamsterden veel industriële bedrijven voor elke belangrijke brexit-deadline veel extra voorraad. Gezien het feit dat de prijzen van grondstoffen en industriële goederen nu al stijgen, wat duidt op duidelijk toenemende vraag, en industriële ondernemers toch al langer moeten wachten op materialen en onderdelen, lijkt het waarschijnlijk dat de druk op toeleveringsketens tegen het eind van het jaar verder toenee

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Nog steeds grote groei, ook flinke daling

01-10 De indexen voor de productie, de nieuwe orders, de werkgelegenheid en de materiaalvoorraad bereikten…

Bedrijf en Economie

Aanhoudend forse groei

01-09 De werkgelegenheid nam opnieuw toe en deze stijging was de op twee na grootste…

Bedrijf en Economie

Orders blijven binnenstromen

02-08 De toename van de productie nam iets af in vergelijking tot juni, maar bleef…

Bedrijf en Economie

Productie blijft groeien ondanks historische tekorten aan materialen

01-07 De toename van het aantal nieuwe orders bereikte deze maand een recordniveau, voortgestuwd door…

Bedrijf en Economie

Grootste groei orders ooit

01-06 Om tekorten en vertraagde leveringen voor te blijven, breidden de producenten hun inkoopactiviteiten in…

Bedrijf en Economie

Snelle groei industrie veroorzaakt tekorten

01-03 De groei van de productie was slechts iets lager dan in januari. Hetzelfde gold…

Bedrijf en Economie

Krachtig herstel Nederlandse industrie zet door

01-02 De toename van de productieomvang wordt aangejaagd door een groei van het aantal orders,…

Toeleveren

Nieuwe vrachtwagen geeft Hop Machines meer mogelijkheden

30-11 Hop Machines in Wilbertoord heeft een nieuwe Scania vrachtwagencombinatie (730 pk) aangeschaft. Hierdoor kan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X