Industriële bedrijven domineren MKB Innovatie Top 100

Dit jaar staan er maar liefst 23 industriële bedrijven in de MKB Innovatie Top 100, de meest voorkomende sector. Topnoteringen zijn voor ThermIQ uit Schiedam op de 2e plaats, Tempress Systems uit Vaassen op plek 3 en Advanced Laser Separation International uit Beuningen op de 5e plaats. Opvallend: Met uitzondering van twee innovaties (nr. 99 en 100), staan alle industriële innovaties in de eerste helft.

Op 12 juni presenteerden Syntens Innovatiecentrum, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad voor de achtste keer de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Het ‘groene’ lettertype van Ecofont uit Utrecht is dit jaar de aanvoerder van de lijst. Ecofont zorgt voor inktbesparing terwijl de kwaliteit van de afdruk behouden wordt. Het geheim is het schieten van kleine gaatjes in de letters, die onze hersenen niet kunnen waarnemen. Het trucje leidt tot besparing van papier en inkt dat oploopt tot wel 50%.

Dit jaar overheerst de sector industrie, met maar liefst 23 noteringen. Vorig jaar waren dit er nog 18. De innovaties die het hoogst scoorden, zijn:

2.
Slim verwarmen met behaaglijk resultaat
ThermIQ, Schiedam
Comfortabel wonen loopt snel in de papieren en voor verwarming betalen we nog wel het meest. Het vertegenwoordigt 76% van het totale energieverbruik en gebeurt hoofdzakelijk op gas: niet al te duurzaam. ThermIQ ziet plaatselijke warmte als dé oplossing. Het infrarood verwarmingssysteem zorgt voor plaatselijke warmte, zodat je niet onnodig stookt in lege ruimtes. In plaats van de lucht, verwarmt het systeem objecten die zich in de ruimte bevinden: net als de zon doet in de natuur. Zo wordt alleen de gewenste plek verwarmd. De energiebesparing kan oplopen tot meer dan 60%! Het ThermIQ-systeem bedien je overal ter wereld met een smartphone, tablet of pc. Verwarmen wordt goedkoper, comfortabeler, duurzamer, gebruiksvriendelijker, gezonder (geen stofcirculatie), onderhoudsvrij, esthetischer en zelfs leuker!

3.
Radicaal nieuwe zonnecellen
Tempress Systems, Vaassen (& ECN, Petten)
Zonne-energie heeft de toekomst. De omzetting van (zon)licht naar elektriciteit is een van de belangrijkste toepassingen voor de toekomstige duurzame energiehuishouding. In samenwerking met ECN zette Tempress een nieuw, efficiënter type zonnecel in de markt, die het rendement van ‘kristallijn’ silicium zonnecellen met 6% verhoogt. Dit zogenaamde n-type (ontwikkeld door ECN) ging met bijbehorende machines van Tempress in één jaar van laboratorium naar massaproductie.
Het n-type zonnecel is een nieuwe uitvoering van het bestaande p-type, die bepaalde restricties heeft qua efficiëntie. Het n-type is moeilijker te maken, maar heeft deze restricties niet. Het bedrijf gebruikt een ander type silicium en weet de elektrische verliezen aan de voorkant van de panelen te verminderen. De komende 25 jaar gaan deze panelen samen zo’n 1000 megaton aan CO2 besparen!

5.
Meer, sneller, secuurder splitsen
Advanced Laser Separation International, Beuningen
Advanced Laser Separation International (ALSI)ontwikkelde het Multibeam Laserdicing System: een technologie die wafers (een plak halfgeleidermateriaal waarop schakelingen worden aangebracht) splitst in individuele chips. Het traditionele mechanische ‘breek’-proces veroorzaakt veel uitval, duurt relatief lang en heeft achteraf inspectie nodig. Maar het multi-lasersysteem van ALSI dringt de uitval terug tot maximaal 1%, separeert 15000 chips in nog geen tien minuten (tegenover 60 tot 90 minuten ‘voorheen’) heeft achteraf geen controle nodig.
Doorgaans betekent een sneller splijtproces een slechtere kwaliteit snede met meer schade door de hitte van de laser. ALSI lost dit probleem op door de laser (afhankelijk van de toepassing) te splitsen – oplopend tot zo’n honderd verschillende stralen. Zo wordt met het Multibeam Laserdicing System niet alleen veel sneller gewerkt, maar tegelijkertijd veel secuurder.

Enkele andere noteringen die vanuit ‘metaalperspectief’ interessant zijn:

23.
Hoogwaardige machinebouw
AWL-Techniek, Harderwijk
Met de complexe machines van AWL is de klant in staat om snel, nauwkeurig en (kosten)efficiënt rugleuningen van achterbanken voor auto’s te produceren. Er wordt bespaard op CO2-uitstoot, toevoegmateriaal, gewicht van eindproduct en personeelskosten. Bovendien is het eindproduct 100% verwerkbaar.

31.
Klantspecifieke snijmachines
HGG Profiling Equipment, Wieringerwerf
UWPC is een machine die complexe vormen aan dikwandige buizen snijdt, zonder smeltvervuiling achter te laten op het materiaal. De basis van de machine is de standaard productlijn van HGG, die daarna wordt afgestemd op de specifieke klantbehoefte.

43.
Mensarm productieproces
Itter, Hardenberg
Futurion is de fabriek van de toekomst met een mensarm productieproces van aluminiumtoepassingen. De interne logistiek is volledig geautomatiseerd. De klant bestelt via de computer en vervolgens maken ‘robotjes’ de bestelling gereed.

44.
Assemblage in zeer schone omgeving
IMS Integrated Mechanization Solutions, Almelo
ProMu voldoet aan de behoefte aan assemblageprocessen van hoge aantallen in zeer schone omgeving met hoge mate van precisie. Dit is aan de orde in de mobiele telecommunicatie, optische, medische en solarindustrie.

45.
Verbinden zonder hulpstoffen
Pulseform, Venlo
Op basis van elektromagnetische kracht worden hybride verbindingen met elkaar verbonden zonder gebruik van hulpstoffen, toevoer van warmte en terugveereffecten. Is vele malen goedkoper dan traditioneel solderen.

48.
Geavanceerd verspanen
Thomassen Machining, Rheden
Geautomatiseerd en geavanceerd verspanen van gietstukken tot compleet bewerkte compressors of turbines die kunnen concurreren met Chinese productielijnen.

99.
Flexibele productie-installatie
Auto-Cell, Almelo
www.auto-cell.com

AutoCell is een flexibele ‘manarme’ 24/7 productie-installatie ten behoeve van de verspanende industrie voor enkel stuks en kleine series. De automatisering van het proces zorgt voor een hoge mate van efficiency (> 80% spilrendement) waardoor tegen lage productkostprijs dag en nacht kan worden geproduceerd.

Alle 100 bedrijven en hun innovaties zijn hier te vinden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Maakindustrie kan in mei weer fysiek samenkomen op MIX Noordoost

31-01 “Corona heeft alle beursagenda’s behoorlijk op z’n kop gegooid, ook die van de maakindustrie.…

Bedrijf en Economie

Metaalunie mist nog wat in visie kabinet op maakindustrie

09-11 Koninklijke Metaalunie is het in grote lijnen eens met de ‘Visie op de toekomst…

Bedrijf en Economie

‘Er is maar één weg uit de crisis: innovatie’

15-06 Uit onderzoek van FME blijkt dat in het derde kwartaal van dit jaar ondernemers…

Personeel en Opleiding

Kinkelder pionier in sociale vernieuwing

17-03 Provincie Gelderland heeft er twee nieuwe sociale innovatie BOOST pioniers bij. Gedeputeerde Peter Kerris…

Toeleveren

Melkrobot Lely in de race voor Europese uitvindersprijs

17-06 Alexander van der Lely, CEO, en Karel van den Berg, Director Innovations, van Lely…

Bedrijf en Economie

‘WBSO-regeling heeft aantoonbaar effect op innovatief bedrijfsleven’

24-04 De innovatie- en onderzoeksregeling Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) stimuleert aantoonbaar het aantal…

Bedrijf en Economie

MIT Zuid weer open

22-03 Ook in 2019 kunnen MKB’ers in Zuid-Nederland voor hun innovatieproject in aanmerking komen voor…

Bedrijf en Economie

Scania en Isala gaan samenwerken

16-01 Een opmerkelijke samenwerking tussen twee grote werkgevers in de regio Zwolle. Truckfabrikant Scania en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV