Innovatieprijs voor schachtfrees S-Cut van WNT

0

De VHM schachtfrees S-Cut van WNT heeft op de Innovatiedag van het Fraunhofer Institut für Produktionstechnik und Automatisierung (IPA) de Hans-Jürgen Warnecke Innovatieprijs gewonnen. Deze frees heeft een snijgeometrie die minder energie nodig heeft en tegelijk hogere prestaties levert.

Het verspanende MKB maakt veel gebruik van VHM frezen. De producenten hiervan steken dan ook veel energie in het optimaliseren van deze gereedschappen. De S-Cut van WNT is in samenwerking met Fraunhofer IPA ontwikkeld. Hierbij is het gelukt de frees zo sterk te verbeteren, dat hij 25% beter presteert en daarbij 17% minder energie nodig heeft.

Bij de ontwikkeling van deze frees is allereerst geanalyseerd welke krachten er bij de gebruikelijke freesopdrachten op het gereedschap inwerken. In simulaties en experimentele onderzoeken is daarna de optimale snijgeometrie ontwikkeld. “De analyses wezen uit dat een driedimensionale geometrie met gedifferentieerde hoeken en speciaal geconditioneerde snijkanten de efficiency duidelijk opvoert“, aldus projectleider  Hans-Henrik Westermann. Aansluitende testen in het lab en proeven in de praktijk bevestigden het succes van de innovatieve snijgeometrie, die leidt tot een markante verbetering van de snijprestatie.  Zo heeft de S-Cut ten opzichte van gangbare schachtfrezen  niet alleen 17% minder energie nodig. De snijsnelheden konden gemiddeld met 10%, de voedingssnelheden zelfs met 25% worden opgevoerd. “Tegelijkertijd is de slijtvastheid toegenomen en daarmee is de S-Cut qua standtijden een ware marathonloper“, aldus WNT.

De voor patent aangemelde S-Cut is exclusief bij WNT verkrijgbaar. Zijn universele inzetmogelijkheden bij de bewerking van staal en roestvaste materialen maken hem geschikt voor toepassingen waarbij lange standtijden en een hoge bewerkingskwaliteit worden verlangd.