Specialist voor duiken, schuin induiken en frezen

De MonsterMill PCR UNI, de nieuwe duikfrees van WNT, doet zijn naam eer aan. Hij is namelijk niet alleen een monster als het om proceszeker schuin induiken met grote hoeken of extreem tijdspaanvolume bij sleuffrezen draait. Hij leert ook materialen zoals staal, roestvrij staal en gietijzer om hem te vrezen als hij ze met zijn vier snijkanten en zijn gepatenteerde centreerpunt binnendringt.

De MonsterMill PCR UNI is een krachtpatser die niet alleen kan ruwfrezen en finishen, maar ook verticaal induiken. De PCR heeft vier snijkanten ter beschikking waarmee niet alleen bij het boren hoge voeding en een snelle aanzetdiepte kunnen worden gerealiseerd. Hoge voeding per tand, tot 0,137 mm/omw, is ook bij schuin induiken, sleuffrezen en zijdelings omtrekfrezen mogelijk. De MonsterMill PCR UNI is de enige frees met vier snijkanten die het gehele spectrum – van boren en proceszeker schuin induiken met grote hoeken tot sleuffrezen – omvat. Hij is met zijn vier snijkanten, waarmee hij tot een derde meer voeding kan realiseren, duidelijk in het voordeel ten opzichte van conventionele duikfrezen met drie snijkanten.

Optimale spaanbreuk
Ondanks de hoge snijsnelheden, overtuigt de MonsterMill ook qua proceszekerheid. De speciale kerngeometrie is zo uitgevoerd dat bij het duiken en boren de spanen worden afgebroken en geen krulspanen kunnen ontstaan. Door de veilige afvoer via de spiraalgroeven hoeft men ook niet bang te zijn voor spaanophoping, zodat een veilig proces is gegarandeerd. “We hebben de MonsterMill PCR UNI met twee concurrenten vergeleken. Bij de ene duikfrees werden de spanen helemaal niet gebroken en ontstonden er lange lintspanen. Bij de andere frees was boren beperkt mogelijk en ontstond er aanzienlijke snijkantopbouw”, vertelt Daniel Rommel. “Met de MonsterMill PCR UNI werkte alles goed. We hadden een mooie spaanbreuk en een proceszekere spaanafvoer. En dat bij hogere voeding.”

Extreem rustige loop
De uitzonderlijk rustige loop die de PCR UNI tijdens de test heeft vertoond, was volgens Rommel ook opmerkelijk. De WNT-productmanager zegt dat dit te danken is aan de ongelijke verdeling van de snijkanten en de ongelijke spiraalhoek van de frees. “Door deze speciale geometrie wordt voorkomen dat het gereedschap gaat slingeren en begint te vibreren”, aldus Rommel. Zelfs hoge induikhoeken tot 45° kunnen zonder de voeding te verlagen rustig lopend en proceszeker worden uitgevoerd en moeten slechts bij het boren lichtelijk worden gereduceerd. Zelfs bij het induiken tot 90° in schuine vlakken garandeert de PCR UNI een stabiel arbeidsproces en maximale precisie. Juist bij deze toepassingen biedt het gepatenteerde 142° centreerpunt tussen de boorsnijkanten een doorslaggevend voordeel: hiermee is snel centreren zonder voorafgaand helicoïdaal frezen mogelijk.

Doorlooptijd drie keer korter
“Als gebruikers in een schuin vlak willen boren, moesten zij vroeger dit vlak helicoïdaal op 1xD frezen, zodat de boor vervolgens zijdelings kon worden geleid. Deze bewerking hoeft men dankzij het centreerpunt op de PCR UNI niet meer uit te voeren”, aldus Rommel. Het invoeren van het werkstuk volstaat om automatisch een centrering voor het aansluitende boorproces te genereren. “Dat maakt onze duikfrees bijzonder efficiënt”, aldus Rommel. De productmanager laat er tevens geen twijfel over bestaan dat met de MonsterMill ook helicoïdaal boren mogelijk is, echter met een klein maar fijn verschil: Door de hoge induikhoek – bij helicoïdaal boren tot 25° – is men met de MonsterMill PCR UNI ook nog eens aanzienlijk sneller. “Met de traditionele bewerkingsmethode hebben we voor 100 boringen (Ø 10mm) 25 minuten nodig; met de MonsterMill hebben we dit in 8 minuten gedaan en hebben we daarmee de doorlooptijd drie keer korter kunnen maken.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Zuivere 90° hoek met de nieuwe TNGX

22-04 De frees is lichtsnijdend, waardoor afbuiging wordt voorkomen en een uitstekende oppervlakteafwerking mogelijk is.…

Verspanen

Freesuitbreiding voor lastig verspaanbare materialen

22-03 De vijfsnijders (S770HB/S771HB/S772HB/S773HB), laten tot 25% hogere voedingswaarden toe ten opzichte van vier snijkanten.…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Verspanen

Beter werken met aluminium

14-07 De automotive industrie heeft te maken met een gewichtsdilemma. In 2017 bijvoorbeeld, wogen lichte…

Verspanen

Frezen met hoge voedingen

17-03 Dormer Pramet heeft zijn assortiment frezen voor het werken met hoge voedingen zoals in…

Verspanen

Aluminium voorbewerken met hoge snelheid

14-01 De KOR 5 volhardmetalen frees is de nieuwste ontwikkeling van Kennametal op het gebied…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X