Innovatieve spuitgietmatrijzen uit de 3D-printer

De Offenburg University of Applied Sciences is een onderzoeksproject gestart om spuitgietmatrijzen 3D te kunnen printen. Prototypes worden momenteel geproduceerd in een speciaal gemaakte spuitgietmatrijs van staal of aluminium of met een 3D-printer. Het eerste proces is erg tijdrovend en duur terwijl 3D-geprinte prototypes qua eigenschappen vaak significant verschillen van gegoten onderdelen. Het doel van het onderzoeksproject is dan ook het ontwikkelen en testen van een methode waarbij de spuitgietmatrijs en niet het prototype wordt geproduceerd met een 3D-printer.

De foto laat links een additief vervaardigde spuitgietmatrijs zien, in het midden het is het spuitgietproces zichtbaar en rechts het gegoten prototype

Met deze zogenaamde additieve matrijzen kunnen prototypes worden gemaakt waarvan de eigenschappen veel dichter bij het latere seriedeel liggen dan een prototype uit de 3D-printer. Dit geeft een duidelijke meerwaarde voor validatie- en verificatietaken in het ontwikkelingsproces. De methode kan vroeg in het productontwikkelingsproces worden gebruikt, waardoor de eisen en behoeften van de klant beter en sneller kunnen worden geïntegreerd in de productontwikkeling.

Samen met de onderzoekspartner Braunform uit Bahlingen am Kaiserstuhl (D), een producent van precisie matrijzen, worden nu praktijktesten uitgevoerd als onderdeel van het onderzoeksproject om procesparameters en eigenschappen van de additief vervaardigde matrijzen te onderzoeken. De eigenschappen verschillen namelijk aanzienlijk ten opzichte van conventioneel vervaardigde matrijzen van staal of aluminium. Daarnaast worden er matrijs- en processimulaties uitgevoerd en worden economische toepassingen op het gebied van spuitgieten bepaald. Daarnaast bedenken de partners ontwerprichtlijnen voor de ontwikkeling van 3D-geprinte spuitgietmatrijzen. Als de implementatie slaagt, ontstaan ​​er verregaande nieuwe mogelijkheden voor productontwikkelaars en spuitgietgebruikers. Het onderzoeksproject zal zeker tot medio 2022 lopen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Meer controle over productie spuitgietmatrijzen

30-11 Kwesties als levertijden die onder druk staan en producten die alsmaar complexer worden, waren…

Toeleveren

High-mix low-volume op multitasking machine

13-05 Aanhoudende druk op prijzen en levertijd en een nijpend tekort aan vakbekwaam personeel, dwingen…

Geen categorie

Nieuwe Kemet catalogus vlak-, mat- en glansleppen

28-11 Kemet Europe in Bergen op Zoom, totaalleverancier voor het vlakleppen, presenteert haar nieuwe catalogus…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV