Jan van Dam klaart ‘zware’ klus voor Okuma en Witec

Jan van Dam Machine Transport heeft onlangs een prachtige klus geklaard voor Okuma Benelux. Een MU-10000H (de vierde in Europa), de grootste 5-assige freesmachine van de Japanse machinefabrikant met een totaal gewicht van maar liefst 75 ton, is vervoerd naar en op zijn plek gezet bij Witec in Stadskanaal.

Dankzij een vlekkeloze samenwerking tussen Jan van Dam, Okuma en Witec kon de grote 5-assige freesmachine vlot en makkelijk worden geïnstalleerd.

Zelf kijkt Jan van Dam met veel genoegen op dit project terug. “Want zo’n grote machine vervoeren we niet elke dag. Maar waar ik vooral ontzettend blij van word, is de manier waarop we dit project hebben uitgevoerd met onze klant. De samenwerking klopte van alle kanten. Schouder aan schouder met machineleverancier Okuma en de eindgebruiker Witec hebben we een plan gemaakt, besproken en uitgevoerd. Er is een heel proces doorlopen om de machine makkelijk en snel bij de klant te krijgen.”

Eerst naar warehouse

De zware 5-asser arriveerde in tien kisten in de haven van Antwerpen. Op voorspraak van Jan van Dam is hij eerst naar het warehouse van Van Dam in Rotterdam gebracht. Daar is hij helemaal uitgepakt om hem schoon en netjes bij de klant af te kunnen leveren.
Ondertussen was reeds het nodige voorwerk verricht bij Witec. “Deze machineplaatsing was geen abc’tje”, aldus Van Dam. “Er moest ruimte voor worden vrijgemaakt en een nieuwe fundering worden aangebracht. Ook hebben we helemaal een plan gemaakt om de zware onderdelen zonder problemen door de fabriek te vervoeren en op hun plek te zetten.”

Zwaarste onderdeel van 30 ton

Uiteindelijk is het hele gevaarte op vier diepladers en een trailer naar Stadskanaal gebracht. In de productieruimte van Witec is eerst het zwaarste onderdeel van 30 ton op z’n plek gezet en verankerd. Daarna volgden alle overige onderdelen, die in een paar dagen tijd door de medewerkers van Jan van Dam samen met de monteurs van Okuma zijn geïnstalleerd.
Deze machine is uniek gezien de grootte en de nauwkeurigheid. Hij zal daarom geklimatiseerd produceren en wordt ingezet voor extreem reine en nauwkeurige productie. Ook die combinatie is volgens Witec uniek.

In de eerste uitgave van MetaalNieuws na de zomervakantie (deze verschijnt op 23 augustus) presenteren wij een uitgebreide reportage over dit gave project.

 

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Okuma draaicel is eenvoudige start in automatisering

09-03 De Genos L2000-e CNC-draaibank met de Robot Cell werd vorig jaar als totaalpakket voorgesteld…

Verspanen

Okuma presenteert CNC-innovaties op Nortec

10-01 Als een van de wereldleiders op het gebied van CNC-bewerkingsmachines zal Okuma zijn hoogwaardige…

Verspanen

Open huis Okuma in Europees hoofdkwartier

30-10 “Energiebesparing, efficiënt gebruik van grondstoffen en een gebrek aan gespecialiseerde werknemers vormen voor onze…

Verspanen

Nieuwe CNC-besturing Okuma heeft uitgebreide functies voor cyberbeveiliging

03-10 Met drie wereldpremières, verschillende Europese premières, opvallende automatiseringsoplossingen en de nieuwe CNC-machinebesturing OSP-P500, was…

Verspanen

Okuma pakt uit bij dubbel jubileum

21-08 De Japanse fabrikant van CNC-bewerkingsmachines viert dit jaar twee jubilea – de 125e verjaardag…

Transport en Logistiek

Professionaliteit medewerkers visitekaartje in machinetransport

19-06 Toen Jan van Dam 32 jaar geleden zijn transportbedrijf oprichtte, zag hij zijn medewerkers…

Verspanen

Okuma viert 125-jarig bestaan met een jaar vol mijlpalen in het verschiet

07-04 Voortdurende verdere ontwikkeling met focus op de eisen van de klant is sinds de…

Verspanen

Live demo’s Sandvik Coromant bij Okuma op Machineering

20-03 Okuma zal op Machineering zijn Multus U3000 multitasking-machine presenteren. Als onderdeel van de showcase…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV