Jubilaris en 11-meter draaibank bij Bemach Krimpen

Evert Reemst (56) is in maart precies 40 jaar in dienst bij machinefabriek Bemach Krimpen. Hij hoopt er nog jaren te werken. “Want ik ben echt vergroeid met dit bedrijf.”

Zestien jaar oud was Evert toen hij in maart 1977 rondfietste in de toen vrijwel lege Stormpolder, op zoek naar werk. Zijn diploma metaalbewerking op de christelijke technische school De Brug in Capelle aan den IJssel had hij bijna op zak en een vervolgopleiding zag hij niet zitten.

Vertrouwen
Bemach was het eerste bedrijf waar hij naar binnen stapte, om te vragen of ze werk voor hem hadden. “Ik kon gelijk beginnen”, herinnert Evert zich nog goed. “Elke woensdagmiddag stond ik daar aan een draaibank, m’n eerste werkstukken te maken. Blijkbaar had mijn baas er wel vertrouwen in. Op 1 april kwam ik al in vaste dienst.”
Evert weet nog precies wat hij allemaal maakte in die eerste maanden. “Scharnieren voor deuren van grote koelcellen. En later zuigerstangen van luchtcilinders, voor de pneumatische industrie.” Tegenwoordig bewerkt de Krimpenaar schroefassen en bijbehorende onderdelen als flenzen en schroeven.

Kosterschap
Hij heeft het nog altijd prima naar zijn zin. Bovendien kan hij zijn werk goed combineren met het kosterschap van de Oud Gereformeerde Gemeente. “Als er doordeweeks een dienst is in de Mieraskerk, kan ik altijd vrij nemen. Daar doet mijn baas nooit moeilijk over. Dat is fijn.” Evert kreeg wel eens de kans om elders aan de slag te gaan. Het is er nooit van gekomen. Spijt? “Nee hoor, ik heb hier altijd met plezier gewerkt en hoop nog zeker een jaar of tien door te gaan.”

Bemach

Evert Reemst heeft altijd met plezier gewerkt bij machinefabriek Bemach Krimpen. “Ik hoop nog zeker een jaar of tien door te gaan.”

Met trots vertelt directeur Rik Barkey Wolf over de mooie producten die de twaalf personeelsleden vervaardigen in de fabriek. Daar staan draaibanken, bedoeld om meterslange schroefassen op te maken voor de scheepsbouw en de industrie. “De kunst is om die kaarsrecht te krijgen, en dat lukt onze medewerkers uitstekend. Ik vind het nog steeds razend knap hoe ze een duplex as maken van 12 meter met een afwijking van slechts een paar honderdste millimeter.”

11-meter TOS draaibank
Recent is een nieuwe draaibank geplaatst. Het is de vierde TOS-draaibank bij Bemach. “Wij zijn een paar keer naar de fabriek bij Praag geweest. De kwaliteit is nog hetzelfde als 30 jaar geleden: oerdegelijk met een praktische Fagor besturing. En deze bank is een goede aanvulling op onze 8-meter en 12-meter banken”, aldus de directeur.

Bemach levert haar assen voornamelijk aan de Nederlandse industrie, maar ook vanuit het buitenland komen steeds meer opdrachten. “We exporteren al volop naar Duitsland en Frankrijk.” Een probleem wordt het gebrek aan goed geschoold technisch personeel. Zo worden metaaldraaiers steeds schaarser. “Het is een uitstervend vak”, verzucht Evert Reemst. “De jongeren van tegenwoordig zitten liever achter een computer. Die willen geen vuile handen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Gietijzer draaien

28-01 Tungaloy Benelux introduceert wisselplaten in de keramische kwaliteit TZ120 voor het draaien van gietijzer…

Verspanen

Royal Eijkelkamp duurzaam met nieuwe combinatie

06-01 Met de aanschaf van een nieuwe CNC draai- en freescombinatie met automatische robot zet…

Verspanen

Nieuwe kwaliteiten voor draaien RVS

11-10 Seco Tools introduceert drie nieuwe kwaliteiten speciaal voor het draaien van roestvast staal, met…

Verspanen

Maximale ondersteuning voor operator

12-09 Hoe kan de machinebediener maximaal worden ondersteund? Dat is de vraag die Soraluce, producent…

Verbinden

Emag informeert klanten over revolutie in autoproductie

05-06 Steekwoorden als elektromobiliteit, autonoom rijden en big data schetsen een fundamentele verandering in de…

Verspanen

Steenfinishtechnologie in Hembrug harddraaimachines

04-06 Hembrug Machine Tools heeft een overeenkomst gesloten met PTGoldAU UG voor de exclusieve levering…

Verspanen

Wolthuis Machines presenteert MACC zaagmachines

25-10 Wolthuis Machines uit Wormerveer biedt een brede range van Aziatische en Europese machines aan.…

Verspanen

Breed scala aan gereedschappen en machines

24-10 Diverse gereedschappenfabrikanten en producenten van draai- en freesbanken zijn vertegenwoordigd op de veelzijdige stand…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X