JWM Metaalservice versnelt offerteproces

Door gerichte verbeterprojecten heeft JWM Metaalservice binnen enkele jaren de productiecapaciteit flink vergroot. Nu is het zaak al deze capaciteit zo comfortabel mogelijk gevuld te krijgen. Hiervoor gebruikt het metaalbewerkingsbedrijf in Oisterwijk de software van de Quotation Factory, waarmee snel en consistent offertes kunnen worden uitgebracht. Offertes die bovendien grotendeels al productieklaar zijn, zodra ze resulteren in een order. De offertesoftware is zelfs gekoppeld aan de CADMAN-B kantsoftware van LVD, waardoor ook uitslagen en programma’s voor de kantbanken automatisch worden gemaakt.

Jaap Dekkers van JWM Metaalservice is heel tevreden over de offertesoftware van de Quotation Factory: “Waar we nu staan, hadden we een jaar geleden niet durven dromen.”

JWM Metaalservice wil de klanten zoveel mogelijk ontzorgen en toegevoegde waarde bieden en heeft daarom een breed scala aan bewerkingen in eigen huis. Lasersnijden, buislaseren en kanten zijn de voornaamste activiteiten, maar de Brabantse metaalbewerker biedt ook draaien en frezen, samenstellen en lassen aan.

ERP-pakket

Jaap Dekkers houdt zich bij JWM Metaalservice bezig met verbeterprojecten. Het verbeteringsproces is volgens hem echt goed op gang gekomen met de ingebruikname van een nieuw ERP-pakket, enkele jaren geleden. Dit zorgt voor een efficiënte informatiestroom door het hele bedrijf, met als gevolg een flinke toename van de capaciteit. Maar dat niet alleen: er komt ook veel waardevolle data beschikbaar, waarmee verder kan worden verbeterd. Jaap noemt als voorbeeld de kantbanken: “We hadden altijd al het gevoel dat die veel stilstonden, nu konden we dat echt onderbouwen. Dat zorgde ook voor draagvlak onder de medewerkers voor offline programmeren.”

Offertes maken

De vergroting van de productiecapaciteit resulteerde logischerwijs in een volgend verbeterproject: het maken van de offertes. De eerste verbetering was een tijdelijke koppeling met ERP om de informatie die de werkvoorbereiders volgens hun traditionele manier van calculeren naar de klant stuurden, ook direct al in ERP te hebben. Een goed begin, maar nog lang niet optimaal. “Want we kregen steeds meer offerte-aanvragen, terwijl het aantal mensen dat die offertes moest maken, hetzelfde bleef”, vertelt Jaap. “Zij konden de aanvragen niet bijhouden, hoewel we er wel ruimte voor hadden in de productie. We misten gewoon nog steeds veel orders doordat we te laat een offerte aanleverden.”

Om hierin echt door te pakken is JWM Metaalservice in zee gegaan met de Quotation Factory. Eerst is anderhalf jaar een pilot gedraaid. JWM was een van de testbedrijven waarmee de Quotation Factory samenwerkte om de offertesoftware in de cloud marktrijp te maken en door te ontwikkelen. “We zagen genoeg potentie om hiermee echt stappen te maken”, aldus Jaap. “In de zomer van 2021 zijn we er daarom echt mee gaan werken.”

Koppeling CAM-kantsoftware

Het plaatwerken zit al helemaal in de software, het buislasersnijden zo goed als. Hiervoor kunnen nu snel offertes worden gemaakt, die gelijk productieklaar zijn dankzij de koppelingen die de Quotation Factory heeft gemaakt met de lasers van Trumpf en Mazak, het automatische magazijnsysteem van Duivestein en de Profirst nestingsoftware. Ook is er gezorgd voor een koppeling met de programmeersoftware voor de LVD kantbanken. “We slepen de informatie van de klant in ons systeem en met een geautomatiseerd uitstapje naar LVD’s programmeersoftware worden de uitslag en het kantprogramma gemaakt.

Die uitslag wordt automatisch naar het snijprogramma gestuurd en het kantprogramma staat direct klaar. Niemand hoeft nog een kantprogramma te maken en een uitslag te bedenken. Het stukje werkvoorbereiding dat daar in zat, gebeurt nu automatisch. Dat scheelt elke keer zo een kwartiertje werk. Alle kwartiertjes bij elkaar zijn een hoop tijd.”

Weinig moeite

Het is tijd die de werkvoorbereiders goed kunnen gebruiken. Voor een aantal aanvragen hoeven ze maar weinig moeite te doen om deze snel te voorzien van een offerte. Als een klant Step- of DXF-bestanden aanlevert, kunnen ze heel makkelijk de prijzen leveren. De meeste machinebouwers zijn wel in staat om op deze manier hun informatie aan te leveren. Maar JWM Metaalservice wil ook andere partijen blijven bedienen.

Zoals de interieurbouwers met hun schetsen en kleine partijen die geen tekenpakketten hebben. “Hun aanvragen bleven het langst liggen omdat ze de meeste tijd kosten. Maar doordat veel offertes nu automatisch gaan hebben onze engineers en werkvoorbereiders daar nu meer tijd voor.”

De offertesoftware is gekoppeld aan de CADMAN-B kantsoftware van LVD, waardoor ook uitslagen en programma’s voor de kantbanken automatisch worden gemaakt.

De offertesoftware is gekoppeld aan de CADMAN-B kantsoftware van LVD, waardoor ook uitslagen en programma’s voor de kantbanken automatisch worden gemaakt.

Aanvragen vanuit portal

De automatisering van het offerteproces stelt JWM Metaalservice ook in staat aan te sluiten bij een trend in de markt. Het bedrijf ziet al klanten die een portal hebben (een eigen portal of via een platform) waarmee ze automatisch aanvragen doen. Een leverdatum wordt daarbij ook al aangegeven. “Deze klanten willen we graag. Je hoeft er weinig moeite voor te doen, alles is van tevoren duidelijk en de tekeningen zijn goed, waardoor er geen discussie is.”

Jaap Dekkers is heel tevreden over de offertesoftware. “Waar we nu staan, hadden we een jaar geleden niet durven dromen. Maar we zijn nog lang niet op het eindpunt, we blijven verbeteren. De belangrijkste bewerkingen die wij doen staan er nu in en daar zit een rekenmethode achter om tot een tijd en prijs te komen volgens onze logica. Achter het draaien en frezen hangt nog geen logica van ons. Daar moeten we mee aan de slag.

Dat geldt ook voor het lassen en voor de werkzaamheden die we uitbesteden. Het calculeren van het poedercoaten moeten we bijvoorbeeld zien te doorgronden. We hebben er alle vertrouwen in dat ons dat samen met de Quotation Factory gaat lukken. Ons doel is dat we binnen één of twee dagen elke aanvraag kunnen voorzien van een prijs of daar al contact over hebben met de klant. Zover zijn we nog niet, maar daar gaan we wel komen.”

Metal Heaven is nu Quotation Factory

De Quotation Factory is de nieuwe naam van Metal Heaven. De naamswijziging is per 1 februari ingegaan. Over de reden hiervoor zegt oprichter Wim Dijkgraaf: “De naamswijziging is onderdeel van de imagoversterking die we aan het inzetten zijn. Onze uitstraling moet meer gaan passen bij de mensen die het bedrijf vormen. Geen ‘corporate’ look&feel maar jong en toegankelijk, met de nodige rebelsheid.

Ook zal het platform de komende jaren naast metaal gebruikt kunnen worden voor andere materialen zoals kunststoffen, hout e.d. Daarnaast zullen specifieke verticale markten worden toegevoegd die grote overeenkomsten hebben met wat we al doen. Denk aan de bouw en het gebruik van BIM (Building Information Model). Met de nieuwe naam Quotation Factory maken we ook direct duidelijk waar we voor staan: offreren in de maakindustrie.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Bestelgemak bevalt Hollandsteel én klanten

13-04 Hollandsteel is een toeleverancier van snijwerk uit buis, profiel en plaat. In het jonge…

Automatisering

TopSolid beheert volledige workflow

12-04 Shopfloor is een modulaire oplossing die een antwoord biedt op de vraag om Industrie…

Automatisering

Zelfbediening als digitaliseringsstrategie

12-12 Wat is zelfbediening? Zelfbediening voor metaalbewerkers houdt in dat klanten zelf aanvragen kunnen indienen.…

Plaatbewerking

Nieuwste Bystronic software bestuurt hele plaatwerkbedrijf

10-10 Bystronic had besloten dit jaar niet deel te nemen aan de zomereditie van de…

Automatisering

Halloy lanceert nieuwe ERP-software voor metaaltoelevering

21-06 De medewerkers van Halloy in Hengelo hebben samen tientallen jaren ervaring met de ontwikkeling…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

MetaalNieuws Extra IM

De complete gids voor ERP-software voor de metaalindustrie

01-03 Dit is op zich al een enorme uitdaging, maar fabrikanten worden geconfronteerd met nog…

Metaalnieuws inBeeld

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema