Kaarsrecht aluminiumbrons zagen op topsnelheid

0

De zaagmachines die bij Hemimex in Rosmalen staan, zijn wat general manager Charles van Hemert betreft niet gemaakt om te poetsen, maar om gas te geven. Dat geldt ook voor de nieuwe blokken- en platenzaagmachine KASTObloc U5 die is geleverd door Van Hoorn Machining. Ook met deze machine zaagt Hemimex op topsnelheid, zonder daarbij de standtijden van de zaagbanden en de kwaliteit van de zaagsneden uit het oog te verliezen.

Voor Hemimex is dit al de achtste Kasto machine. De andere zeven machines zagen rond materiaal, met de nieuwe kunnen platen en blokken worden gezaagd. De oudste machine is zo’n 15 jaar geleden al aangeschaft en draait nog steeds. Van Hemert kocht hem destijds omdat Hemimex grote problemen had met het recht zagen van vooral aluminiumbrons, een lastig te bewerken materiaal omdat het zo broos is. De komst van de Kasto machine maakte een einde aan dat probleem van scheefloop. Belangrijk, omdat daardoor het materiaalverlies sterk werd beperkt en er voortaan gegarandeerd recht materiaal naar de klant ging.

Eigen gieterij en handel
Hemimex is leverancier van brons, aluminiumbrons, messing, koper, aluminium, gietijzer en technische kunststoffen. Een deel daarvan wordt in de eigen gieterij in Enkhuizen geproduceerd, het andere deel is handel. Het hoofdkantoor zit in Rosmalen, waar ook de voorraad ligt. Verder heeft de groep vestigingen in België en Frankrijk om alle klanten in uiteenlopende industrieën optimaal te kunnen bedienen.
Het bedrijf is opgericht door Karel van Hemert. Hij heeft het inmiddels overgedragen aan zijn zoon Charles, maar is nog wel volop actief. “We zijn niet een traditionele handelaar, maar bieden toegevoegde waarde”, zegt Karel van Hemert. “Want naast standaard producten kunnen we ook speciale legeringen leveren dankzij onze eigen engineer/metallurg en gieterij en door het grote netwerk van gieterijen en fabrieken dat we hebben opgebouwd. We zijn daardoor sterk in het iets afwijken van de standaard en kunnen zo klanten echt helpen bij het oplossen van hun probleem.”

Hoge standtijden en snelheden
In Rosmalen ligt een voorraad van 700 ton brons in verschillende legeringen in het  standaardpakket. Daarbij is nog eens 130 ton brons in platstaf en platen ingekocht. Hiervoor is de  KASTObloc U5 zaagautomaat geïnstalleerd. Deze heeft een lengte van 3 meter en kan dankzij een verbreed bed materiaal met een breedte van 1300 mm zagen. De maximale hoogte die kan worden gezaagd is 580 mm.
Charles van Hemert verwacht een aantal dingen van een zaagmachine. Deze moet ‘ontiegelijk hard gaan’, een goed zaagbeeld opleveren, makkelijk te bedienen en betrouwbaar zijn. “Eén keer per jaar onderhoud moet genoeg zijn en verder willen we er geen omkijken naar hebben.”

Op al deze punten is Hemimex met de machines van Kasto, de service van Van Hoorn Machining en de hardmetalen zaagbanden van Wikus uitstekend bediend. Het bedrijf haalt met deze combinatie verbazingwekkende standtijden en snelheden. “Dat komt omdat we tot het uiterste proberen te gaan. Gaan we te ver, dan schakelen we wel een stukje terug”, aldus Charles van Hemert, die erg te spreken is over de functionaliteit in het besturingsprogramma van de KASTObloc U5. “Dit programma beschikt over een databank met 2000 verschillende kwaliteiten, die alles onthoudt wat je hebt gezaagd. Je roept een kwaliteit op en de machine stelt zich zelf in voor een optimaal zaagproces.”

De machine is eind maart geplaatst. Hij is voorzien van de Easycontrol besturing die op alle nieuwe zaagautomaten van Kasto zit en een veiligheidspakket. Switchen tussen 41 en 54 mm zaagbanden gaat met een simpele handgreep. Speciale hydraulische heftafels met speciale rollen zorgen ervoor dat het materiaal makkelijk kan worden ingevoerd. De machine is uitgerust met een CNC-gestuurde in plaats van een handgestuurde aanslag om zo nauwkeurig mogelijk te zagen. Hij heeft een zwaardere motor met een hoger toerental en een geïntegreerde spanentransporteur, die ook koelwaterreservoir is. Hemimex kan eenvoudig omschakelen naar nevel om dunne platen te kunnen zagen. “We zagen materiaal van 3 mm tot 580 mm dik. De machine is er helemaal op ingericht om elke dikte optimaal te kunnen zagen”, aldus Charles van Hemert.