Koelmiddel Synergy 735 levert smetteloze oppervlakken op

0
154

Gibac Chemie presenteerde onlangs op Verspanen 2019 in Enschede de nieuwe koelvloeistof Synergy 735 van Blaser. Deze is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik bij de bewerking van composieten, maar de volsynthetische, met water mengbare olievrije vloeistof blijkt zeer geschikt te zijn voor precisiereiniging van met name aluminiumlegeringen.

 

Gibac Chemie kan Synergy 735 sinds oktober leveren en heeft er sindsdien al diverse klanten in het hightech segment mee geholpen. De neutrale pH in het koelmiddel resulteert in smetteloze oppervlakken – wat hij conventionele koelvloeistoffen nog wel eens een probleem wil zijn – , zelfs bij gevoelige aluminiumlegeringen. Deze oppervlakken zijn bovendien eenvoudig te reinigen. Door uitstekend spoelgedrag en eenvoudige reinigbaarheid is Synergy 735 tevens geschikt voor precisiereiniging. Extreem lage schuimvorming maakt de metaalbewerkingsvloeistof daarnaast interessant voor hogedruksystemen. Andere kenmerken zijn: uitstekende scheiding van lekolie en filtreerbaarheid tot 1 micron, en vrij van gevaarlijke stoffen als bactericide, boor, chloor, formaldehyde en zwavel.

Kristalhelder
Prettig voor de bedieners van de metaalbewerkingsmachines is dat het koelmiddel kristalhelder is, zodat er duidelijk zicht is op het bewerkingsproces. Bovendien verspreidt Synergy 735 een neutrale geur en heeft het geen vervelende effecten op de huid. Volgens leverancier Gibac Chemie in Apeldoorn is het nieuwe koelmiddel geschikt voor aluminium- en titaniumlegeringen, staal en roestvrijstaal, composieten (CFRP en andere) en koperlegeringen. Synergy 735 is ontworpen voor gebruik in DI/RO of anders gedemineraliseerd water.

gibac blaser Synergy 735
Links het effect van een conventionele koelvloeistof op een aluminiumlegering, rechts het resultaat met Synergy 735.