Koning opent recyclingfabriek voor vervuild staal

Koning Willem-Alexander opent donderdag 24 september Purified Metal Company, een recyclingfabriek voor vervuild staal in Delfzijl. De Koning opent de fabriek, bekijkt het productieproces tijdens een rondgang en spreekt met medewerkers.

PMC ontwikkelde een milieuvriendelijke en economisch haalbare methode om vervuild staalschroot te recyclen tot hoogwaardige grondstof voor de staalindustrie. Vervuild staal komt op grote schaal voor, onder andere in stalen sloopobjecten zoals chemische installaties, boorplatforms en treinwagons. Deze objecten zijn vervuild met asbest, chroom-6 of andere chemicaliën. Bij de hoge temperaturen van de staalsmelt valt asbest uiteen, wordt chroom-6 in het rookkanaal afgevangen en verbranden organische verbindingen. Het bedrijf stimuleert het hergebruik van grondstoffen en verlaagt de CO²-uitstoot van staalproductie.

Het verhaal van PMC is een aantal jaren geleden gestart met de initiatiefnemers Jan Henk Wijma, Nathalie van de Poel en Bert Bult die allen een achtergrond hebben in de staalindustrie. Toen Jansen Recycling Group zich aansloot als aandeelhouder werd Purified Metal Company opgericht. In samenwerking met een consortium van toonaangevende partners werd het concept aangetoond en gerealiseerd. In 2018 is de opdracht gegeven voor de bouw van een fabriek die nu operationeel is.

Gecontamineerd trein schroot

De oorsprong van PMC ligt in gecontamineerd trein schroot. Dit schroot kon niet voldoende worden gereinigd en moest daarom worden gestort op daarvoor bestemde stortplaatsen. Zo ontstond het idee om het asbest te vernietigen en het staal te recyclen door het te smelten in een staalbad van 1550 graden. Uit diverse wetenschappelijke literatuur blijkt dat alle soorten asbest binnen enkele seconden vernietigd wordt en is omgezet in componenten die zich al in het staalbad bevinden namelijk siliciumoxide, magnesiumoxide en water. Het asbest wordt door het proces van PMC dus vernietigd en het staal schroot wordt omgezet in een nieuw product. De bijkomende voordelen kunnen tevens zijn dat staalschroot niet gereinigd hoeft te worden.

Grondstof voor staalfabrieken

Staalfabrieken hechten grote waarde aan visuele controle van het inkomende staalschroot. Omdat het inkomende materiaal van PMC met asbest is vervuild, is het niet mogelijk op grote schaal visuele controles te doen. Het materiaal wordt namelijk dubbel verpakt aangeleverd. Tevens is het staalschroot zeer divers waardoor geen goede analyses te maken zijn. Staal wordt geproduceerd op basis van door metallurgen gemaakte chemische analyses. Zo is het idee ontstaan om het gecontamineerde staalschroot niet meteen om te zetten in staal maar er een premium grondstof van te maken. Omdat het staal nu is omgezet van gevaarlijk afval naar een premium grondstof die kan worden ingezet als grondstof voor staalfabrieken wereldwijd heeft het de naam gekregen Purified Metal Blocks.

In eerste instantie ligt de focus op asbesthoudende materialen. Maar er zijn veel meer vervuilingen op staal aangetroffen. Het gaat om diverse contaminaties zoals kwik, polychloorbifenylen (PCB’s) en Chroom VI. De combinaties van staal met gevaarlijke stoffen worden aangetroffen in diverse staalobjecten zoals flenzen, treinen, schepen, luchtventilatiesystemen en kachels. De combinatie met kwik wordt veelal aangetroffen in de olie- en gasindustrie zoals gasbuizen maar ook boorplatformen. Chroom VI wordt bijvoorbeeld gebruikt om roestwerende verf voor staal te maken

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Purified Metal Company bouwt staalrecyclingsfabriek in Delfzijl

03-08 Het Nederlandse bedrijf Purified Metal Company heeft de financiering rond voor de bouw van…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X