KSB 100 jaar actief in Nederland

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het toenmalige handelsagentschap ‘Technisch Bureau voor Nederland’ in Amsterdam de vertegenwoordiging van KSB in Nederland verwierf. Het bedrijf behartigde de KSB-belangen tot de oprichting van de eigen dochteronderneming KSB Nederland bijna 40 jaar later in 1958.

De honderdjarige geschiedenis van KSB in Nederland vindt zijn oorsprong in de vele poldergemalen die in die tijd werden aangelegd. Aangezien kogeldruklagers toen nog niet bestonden, maakte KSB gebruik van een luchtklok om de hoge axiale druk op te vangen. Omstreeks de jaren vijftig zijn diverse stations uit die oude tijd in opdracht van Rijkswaterstaat ontmanteld en/of vervangen.

Naast de activiteiten op de Nederlandse markt verkocht het Amsterdamse KSB-filiaal sinds de start in 1919 ook in Nederlands-Indië via handelsmaatschappij Lindeteves. In de jaren dertig verkreeg KSB de zeggenschap over Amag Hilpert, gespecialiseerd in zelfaanzuigende brandbluspompen. De betreffende verkooporganisaties in Nederland werkten op collegiale basis met wisselend succes samen.

Nieuwe pompenseries
Na de Tweede Wereldoorlog beschikte KSB nog over beperkte productiefaciliteiten en kon weer aan de vraag naar onderdelen worden voldaan. Hiervoor werd de nog bestaande Amag Hilpert importeur actief ingeschakeld en vervolgens in 1958 overgenomen. Nieuwe pompenseries werden ontworpen. De Nederlandse industrie kwam weer op gang. Vele leveringen aan alle takken van industrie, scheepvaart en openbare nutsbedrijven volgden. Met een goed gevulde orderportefeuille kon KSB Nederland dan ook in 1958 van start gaan.

State-of-the-art servicewerkplaats
In 1964 werd de vestiging in Zwanenburg in gebruik genomen. In eerste instantie als service-/ reparatiewerkplaats waar ook pompen werden samengebouwd. In 1968 volgde in Zwanenburg de nieuwbouw van het KSB kantoorgebouw. In 1993 volgde uitbreiding van het kantoorgebouw en in 2017 werd een nieuwe, state-of-the-art servicewerkplaats in gebruik genomen. Door de jaren heen is de leidende positie van KSB verder uitgebouwd met innovatieve producten en hoogwaardige service. Tegenwoordig zetten circa 70 medewerkers zich dagelijks in voor de beste service voor klanten, omvangrijke dienstverlening en verkoopadvies. Om klanten op locatie optimaal te kunnen bedienen, beschikt KSB Nederland ook over een uitstekend servicenetwerk met werkplaatsen in Zwanenburg en Heinenoord. KSB is een vooraanstaande producent van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Zaans familiebedrijf Coronam viert 60 jarig jubileum

29-11 Sinds 1963 is Coronam actief in de metaalverwerkende industrie. In 1963 begon het bedrijf…

Personeel en Opleiding

Jonge technici hebben het naar hun zin bij KSB

11-04 Welk bedrijf in de industrie kampt er niet mee? Het bestaande personeelsbestand is aan…

Toeleveren

Jubileumevent 25-jarige FDP

23-11 Ten tijde van de oprichting van de FDP (toen Federatie Dunne Plaat) in 1997…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Bedrijf en Economie

Omslag industrie door prijsstijgingen, toeleveringsproblemen en afkoelende economie

11-07 Na een sterk 2021 verliest de industriële activiteit vaart. De volumegroei was in de…

Bedrijf en Economie

Würth 60 jaar in Nederland

04-04 In 1962 richtte Reinhold Würth samen met H.J. Lastdrager, met wie hij al enige…

Plaatbewerking

Blozo viert 60 jarig bestaan

23-02 “Mijn familie zat altijd al in de metaal. Mijn opa Huub, officieel Hubert, koos…

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV