KSB 100 jaar actief in Nederland

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat het toenmalige handelsagentschap ‘Technisch Bureau voor Nederland’ in Amsterdam de vertegenwoordiging van KSB in Nederland verwierf. Het bedrijf behartigde de KSB-belangen tot de oprichting van de eigen dochteronderneming KSB Nederland bijna 40 jaar later in 1958.

De honderdjarige geschiedenis van KSB in Nederland vindt zijn oorsprong in de vele poldergemalen die in die tijd werden aangelegd. Aangezien kogeldruklagers toen nog niet bestonden, maakte KSB gebruik van een luchtklok om de hoge axiale druk op te vangen. Omstreeks de jaren vijftig zijn diverse stations uit die oude tijd in opdracht van Rijkswaterstaat ontmanteld en/of vervangen.

Naast de activiteiten op de Nederlandse markt verkocht het Amsterdamse KSB-filiaal sinds de start in 1919 ook in Nederlands-Indië via handelsmaatschappij Lindeteves. In de jaren dertig verkreeg KSB de zeggenschap over Amag Hilpert, gespecialiseerd in zelfaanzuigende brandbluspompen. De betreffende verkooporganisaties in Nederland werkten op collegiale basis met wisselend succes samen.

Nieuwe pompenseries
Na de Tweede Wereldoorlog beschikte KSB nog over beperkte productiefaciliteiten en kon weer aan de vraag naar onderdelen worden voldaan. Hiervoor werd de nog bestaande Amag Hilpert importeur actief ingeschakeld en vervolgens in 1958 overgenomen. Nieuwe pompenseries werden ontworpen. De Nederlandse industrie kwam weer op gang. Vele leveringen aan alle takken van industrie, scheepvaart en openbare nutsbedrijven volgden. Met een goed gevulde orderportefeuille kon KSB Nederland dan ook in 1958 van start gaan.

State-of-the-art servicewerkplaats
In 1964 werd de vestiging in Zwanenburg in gebruik genomen. In eerste instantie als service-/ reparatiewerkplaats waar ook pompen werden samengebouwd. In 1968 volgde in Zwanenburg de nieuwbouw van het KSB kantoorgebouw. In 1993 volgde uitbreiding van het kantoorgebouw en in 2017 werd een nieuwe, state-of-the-art servicewerkplaats in gebruik genomen. Door de jaren heen is de leidende positie van KSB verder uitgebouwd met innovatieve producten en hoogwaardige service. Tegenwoordig zetten circa 70 medewerkers zich dagelijks in voor de beste service voor klanten, omvangrijke dienstverlening en verkoopadvies. Om klanten op locatie optimaal te kunnen bedienen, beschikt KSB Nederland ook over een uitstekend servicenetwerk met werkplaatsen in Zwanenburg en Heinenoord. KSB is een vooraanstaande producent van pompen, afsluiters en bijbehorende systemen voor industrie en gebouwentechniek, water- en afvalwaterbeheer alsmede energietechniek en mijnbouw. Het concern is met eigen verkooporganisaties, productie- en servicebedrijven op alle continenten vertegenwoordigd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Style CNC Machines: 30 jaar liefde en passie voor het vak

12-06 Nu, 30 jaar later, is het nieuwe hoofdkantoor het kloppende hart van de Nederlandse…

Verbinden

Valk Welding viert zestigjarig jubileum

22-03 Met de oprichting van ‘LAS Verkoopmaatschappij’ startte de vader van Remco H. Valk op…

Verspanen

JEVA Metaalbewerking viert 25-jarig jubileum

25-01 JEVA Metaalbewerking uit Lopik beleefde dit jaar een bijzondere nieuwjaarsdag. Het bedrijf vierde namelijk…

Toeleveren

Buvo vol plannen in jubileumjaar

19-02 Met vergevorderde plannen voor een verdere uitbreiding van de geautomatiseerde bewerkingshal Buvo 4.0 en…

Bedrijf en Economie

Boessenkool kan innovaties versnellen

27-01 Dankzij een financiering van Oost NL vanuit het Innovatiefonds Overijssel kan Machinefabriek Boessenkool uit…

Materialen

IJzersterk en superlicht

27-01 Boikon uit Leek en GKN Fokker uit Hoogeveen slaan samen met enkele andere partijen…

Toeleveren

ZIMM verbetert en vergroot Z-serie hefschroefspindels

22-01 De Z-serie hefschroefspindels van ZIMM wordt vervangen door de ZE-serie. Het betreft een ontwikkeling…

Bedrijf en Economie

Tweekoppige aansturing Reesink Production

15-01 Per 1 februari vormen Patrik Roelofs en Rens Veeneman de directie van Reesink Production…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X