Kwaliteitssprong met nieuwe generatie lasapparaten

Hoewel het al zeker tien jaar is geleden dat de lasapparaten met invertertechniek op de markt verschenen, wordt in veel metaalbedrijven nog steeds gelast met de oude trafo apparaten. Wat het overstappen op de nieuwe generatie lasapparaten kan opleveren aan kwaliteitswinst, toont Straatman building smart connections in Lichtenvoorde aan.

Cardietech heeft opnieuw negen lasmachines geleverd aan Straatman building smart connections: vijf EWM Titan XQ Puls MIG en vier EWM Tetrix 300A TIG machines.

Cardietech Lastechniek heeft hier onlangs opnieuw negen EWM lasmachines met de nieuwste technologie geleverd.

Het is al weer een aantal jaren geleden dat Straatman samen met Cardietech een lasverbeteringstraject is gestart. Straatman, dat slimme oplossingen op het gebied van balustraden, afscheidingen en trappen ontwikkelt en produceert, wilde de laskwaliteit omhoog brengen. Het bedrijf laste op dat moment nog met trafo apparaten en had veel last van spetters en vervorming van het materiaal. Daarom werd de hulp ingeroepen van Cardietech in Zelhem, dat al lange tijd dealer en servicecentrum voor Oost-Nederland is van EWM, een Duitse fabrikant van lasapparatuur van topkwaliteit.

Laskwaliteit met sprongen vooruit

Cardietech is samen met EWM diverse machines met verschillende nieuwe lasprocessen zoals ForceArc, Wiredarc en ColdArc bij Straatman gaan testen. Op basis van de resultaten van deze testen heeft Straatman vijf jaar geleden al de helft van zijn lasapparaten vervangen. “De laskwaliteit is hierdoor met sprongen vooruit gegaan”, vertelt Freddy Jolink van Cardietech. “Duidelijk aantoonbaar, want Straatman heeft heel veel testen gedaan. Doordat ze lassen met minder spetters, hoeven ze minder na te bewerken en er is minder vervorming van de producten.”

Links en rechts

Sinds die eerste vervanging van de lasapparaten last Straatman links in de fabriek met de nieuwe apparaten en rechts met de oude apparaten. “Ze hebben mij wel eens verteld dat ze precies konden zien welke producten links en welke rechts waren gelast”, vertelt Jolink. “En dat lag niet aan de lassers maar puur aan de lasmachines en de lasprocessen.” Sinds begin juni is er echter geen verschil meer tussen links en rechts. Want Cardietech heeft opnieuw negen lasmachines geleverd: vijf EWM Titan XQ Puls MIG en vier EWM Tetrix 300A TIG machines. Daarmee zijn nu ook aan de rechterzijde de oude machines verdwenen.

Groot verschil met oude generatie

De komst van de invertertechniek is volgens Freddy Jolink heel belangrijk geweest. “Tot tien jaar geleden zag je maar weinig verbeteringen in de lasprocessen. Maar daarna zijn er zulke grote sprongen vooruit gemaakt, dat er een heel groot verschil is met de oude generatie machines. Met de nieuwe generatie las je met topkwaliteit. Belangrijk, want dat hebben we nodig om het werk in Nederland te houden.” De nieuwe generatie lasapparaten met de allernieuwste lasprocessen zorgt bovendien niet alleen voor perfecte lasnaden, ze gaan ook nog eens 25 à 30 procent zuiniger met de energie om dan de oude apparaten.

De XQ-serie van EWM. De machines kunnen worden gekoppeld aan het Xnet lasmanagementsysteem, waarmee alles wat de lasmachines doen automatisch wordt geregistreerd.

Digitalisering van lasproces

Met de levering van de negen nieuwe machines is het lasverbetertraject van Straatman in samenwerking met Cardietech nog niet afgelopen. Integendeel. De EWM machines zijn voorbereid op digitale gebeuren. Ze kunnen worden gekoppeld aan het Xnet lasmanagementsysteem van EWM, waarmee Straatman nu volop aan het testen is. Xnet houdt in dat alles wat de lasmachines doen automatisch wordt geregistreerd. “De laskwaliteit wordt voortdurend gemonitord en vastgelegd in data in plaats van op het gevoel”, legt Jolink uit. “Mocht er jaren later een probleem zijn met een bepaalde las dan kun je in de data terugzien dat een product met de juiste instellingen is gelast en dat oorzaak van de problemen dus niet bij de lasser of het lasapparaat ligt.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Nieuwe uitstraling Cardietech Lastechniek

13-02 Een nieuw jaar betekent voor Cardietech Lastechniek ook een nieuwe uitstraling. De showroom en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X