Lancering PROfirst V11 in de Benelux

0

Binnenkort wordt de nieuwste release V11 van PROfirst CADCAM & Calculatie gelanceerd. Deze biedt alle gebruikers een vernieuwde interface en veel nieuwe grote en kleine functionaliteiten, met directe besparing in materiaal, voorbereidings- en bewerkingstijd tot gevolg. Bedrijven met een actueel serviceabonnement bij Widenhorn krijgen deze nieuwe versie automatisch tot hun beschikking.

De nieuwe interface in alle delen van de software maakt PROfirst nog duidelijker en ook sneller in gebruik. Zeker in de toelevering krijgen bedrijven nog allerlei tekenformaten toegestuurd, van DXF, DWG, DSTV tot PDF, STEP en Iges. PROfirst kan al deze formaten razendsnel verwerken, maar daar is een extra dimensie aan toegevoegd. Samengestelde tekeningen zowel in 2D als in 3D kunnen automatisch uit elkaar worden gehaald en klaargezet in een offerte of om automatisch te nesten. Stel dat een DXF wordt aangeleverd met 100 losse onderdelen erin, dan zal PROfirst deze automatisch uit elkaar halen en opslaan als losse tekeningen. Daarbij is het zelfs mogelijk om materiaal, dikte en aantal stuks uit de tekening te lezen. Als deze informatie er niet in staat, kan de werkvoorbereider deze snel toevoegen.

Bedrijven krijgen ook steeds meer grafische tekeningen toegestuurd of moeten bepaalde teksten of afbeeldingen omzetten om te snijden. Dit kon al snel met de Artist module, maar nu is het ook mogelijk om direct in PROfirst teksten nog meer grafisch vorm te geven. Dit kan gedaan worden door tekst over een bepaalde curve te laten lopen bijvoorbeeld. De automatische productgenerator maakt het 2D gedeelte compleet. Als er een serie product gemaakt moet worden met bijvoorbeeld een opnummering erin, dan kan PROfirst dit nu automatisch maken. Er is ook veel ontwikkelingstijd gestoken in de 3D STEP module, om steeds sneller betere uitslagen automatisch te genereren. Er zijn meer mogelijkheden om de juiste uitslag van alle verschillende materiaaltypes te krijgen.

Calculaties en offertes maken
De calculatie & offerte module is opnieuw uitgebreid. Wat ooit begon als een simpele calculatiemodule voor snijonderdelen, wordt een steeds completer calculatie- en offertesysteem voor alle bewerkingen. Tekeningen DXF, DWG en zelfs 3D STEP bestanden kunnen direct in het offertesysteem worden ingelezen middels ‘drag & drop’. Zo kan nog sneller een nauwkeurige offerte worden gemaakt. Daarbij wordt verschillende bewerkingen uit het model gehaald en direct op de offerte gezet. Die kan met één druk op de knop naar de klant worden gemaild. De V11 release kan ook in één keer aan meerdere producten een extra bewerking toevoegen, zoals poedercoaten of afbramen. PROfirst biedt daarbij de mogelijkheid alle data over te nemen vanuit een CSV bestand in een ERP- of boekhoudsysteem. Daarbij biedt Widenhorn de mogelijkheid een geavanceerde koppeling in eigen beheer te maken.

Snelle fiberlasers
Het nesting- en snijgedeelte van V11 heeft wellicht de grootste verandering ondergaan. De krachtige Powernesting en Ultranestingtechnologie zijn doorontwikkeld met direct materiaalbesparing tot resultaat. Veel bedrijven investeren in fiberlasersnijmachines, die zo snel zijn dat ingrijpen van de operator moet worden uitgesloten. PROfirst heeft een nieuwe botsingdetectie toegevoegd, waarbij de gebruiker zelf kan instellen, wat wel en niet gevaarlijk is. PROfirst zal dan automatisch een oplossing zoeken om deze mogelijke botsing te voorkomen. Dit geeft rust in de productie en bedrijven kunnen hierdoor hun machine veilig 24/7 laten draaien. Steeds meer bedrijven werken met gecertificeerd materiaal. Door de unieke databasestructuur van Widenhorn was alles softwarematig goed te traceren, maar in de praktijk was het nog wel eens lastig een plaat te identificeren. Met V11 kan automatisch allerlei data op een plaat of restplaat worden gegraveerd, zodat alles ook in de werkplaats direct terug te vinden is. Daarnaast biedt PROfirst de mogelijkheid labels af te drukken. Deze module is vernieuwd, waarbij zelfs bar- of QR-codes kunnen worden afgedrukt op stickers. De gebruiker kan ook zelf alles naar eigen inzicht indelen. De labels kunnen niet alleen voor producten maar ook voor platen worden afgedrukt.

Maatwerkkoppelingen
CNC-machines voor alle types bewerkingen, zoals laser-, water-, plasma- en autogeen-snijden, krijgen steeds meer mogelijkheden. Widenhorn ontwikkelt alle postprocessoren zelf in huis. Zo kan een benodigde wijziging voor een machine direct in de postprocessor worden aangepast. Dit is zeker aantrekkelijk bij nieuwe types machines die voor het eerst in Nederland worden geïmplementeerd. Widenhorn heeft al tientallen postprocessors voor allerlei merken machines gemaakt. PROfirst biedt sinds kort ook een nieuwe generatie postprocessor, welke nog sneller een NC-code genereert en waarin nog meer mogelijkheden zijn om geavanceerde opties in te bouwen. Steeds vaker wordt het CADCAM & Calculatiesysteem gekoppeld aan een ERP systeem of aan een compleet platen automatiseringssysteem. Ook deze koppelingen kan Widenhorn verzorgen.