Langer slijpen met Fein ErgoGrip

Fein presenteert compacte haakse slijpers met een nieuw handgreepconcept: de verlengde, naar achter toe smal toelopende handgreep maakt Fein ErgoGrip machines goed te hanteren en langer werken zonder snel vermoeid te raken mogelijk. Ze zijn geschikt voor gebruikers die veel en zwaar slijp- en doorslijpwerk moeten verrichten.

In Noord-Amerika worden zogenoemde ‘Rat Tail’-machines al tientallen jaren gebruikt. Een groot voordeel van deze in Europa nog niet zo bekende handgreepvorm is het veilig vastpakken en geleiden van de machine in een gedefinieerde greeppositie: haakse slijpers worden niet zoals machines in staafvorm bij de motorbehuizing vastgepakt, maar bij een smalle handgreep in het verlengde ervan. De complete kracht kan daardoor in de werkrichting worden gebruikt. Fein heeft haakse slijpers met deze constructie in alle vermogensklassen van 1100 tot 1500 watt in het programma, ook voor de bewerking van roestvrij staal.

De fabrikant van elektrisch gereedschap heeft meer dan 100 jaar ervaring in de ontwikkeling van haakse slijpers. ”In uitgebreide studies en praktijktesten hebben wij verschillende grijppatronen uitgewerkt om de optimale handgreepvorm te vinden”, zegt Rainer Warnicki, Area Manager Productontwikkeling bij Fein. “Het belangrijkste doel van de ontwikkeling was het bereiken van een maximaal contact van de handpalm met de handgreep. De door Fein voor octrooi aangemelde, slanke greepzone met groot oplegvlak zorgt ervoor dat de vakman minder kracht hoeft te gebruiken en niet zo snel vermoeid raakt.” Met een gewicht vanaf 2,4 kilogram behoren de machines tot de lichtste op de markt.

Meer controle en veiligheid
De nieuwe compacte haakse slijpers met ErgoGrip zijn uitgerust met een smalle, bolrond gevormde handgreep. Dankzij een handgreeplengte van 120 mm kunnen de machines ook met dikke lashandschoenen comfortabel worden geleid. Ze kunnen goed worden vastgepakt, zodat ook complexe onderdelen flexibel kunnen worden bewerkt.
Haakse slijpers met Fein ErgoGrip zijn naar keuze verkrijgbaar met een vergrendelbare of continu te bedienen schakelaar (dodemansschakelaar). Machines met dodemansschakelaar worden direct uitgeschakeld, wanneer de vakman de schakelaar loslaat. Ze werden vooral ontwikkeld voor industriële sectoren met zeer hoge veiligheidseisen, bijvoorbeeld in raffinaderijen of in de tank-/reservoirbouw. Beide varianten worden krachtbesparend met twee vingers bediend.

Drie productlijnen
Compacte haakse slijpers met Fein ErgoGrip zijn verkrijgbaar in dezelfde productlijnen als de modellen in staafvorm, telkens met vergrendelbare of continu te bedienen schakelaar.

Compacte haakse slijpers met ErgoGrip van de instaplijn Solid zijn met 1100 watt praktische haakse slijpers met basisfuncties voor ontbraam-, slijp- en doorslijpwerkzaamheden. Ze werken met een opgenomen vermogen van 1100 watt en zijn ontworpen voor een slijpschijfdiameter van 125 mm.

Compacte haakse slijpers met ErgoGrip van de Power-productlijn beschikken door de ingebouwde tacho-elektronica Powertronic over 400 watt meer vermogen dan de Solid-serie bij hetzelfde formaat. Bovendien zijn uitgebreide functies voor de bescherming van de gebruiker geïntegreerd: een geleidelijke start maakt een rustige en veilige machinestart mogelijk. Na een stroomonderbreking zorgt de herstartbeveiliging ervoor dat de haakse slijper opnieuw moet worden ingeschakeld – per ongeluk opnieuw starten is uitgesloten. Als de schijf eens mocht blijven haken, dan schakelt de blokkeerbewaking de machine uit, zodat deze niet verdraait in de hand. Een elektronische overbelastingsbeveiliging voorkomt bovendien een beschadiging van de motor. Ze zijn verkrijgbaar met een opgenomen vermogen van 1500 watt en schijfdiameters van 125 of 150 mm.

Compacte haakse slijpers met ErgoGrip van de lijn Inox met variabele toerentalinstelling zijn ontwikkeld voor de bewerking van roestvrij staal. Hun toerental kan traploos elektronisch tussen 2500 en 8000 omw/min worden ingesteld. Ook in het onderste bereik zorgt de grotere mechanische overbrenging voor een stabiel toerental. Zodoende zijn de machines bij uitstek geschikt voor slijpen, satineren en borstelen van roestvrij staal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Licht tot zwaar slijpen, polijsten en frezen

02-10 Kinket SSP is importeur en leverancier van schuur-, slijp- en polijstmaterialen alsmede de daarbij…

Verspanen

Volautomatische oplossing voor slijpen Weldon opspanvlakken

12-07 Dit project wordt uitgevoerd in opdracht van een nieuwe klant, een internationale marktleider in…

Verspanen

Krebs & Riedel innoveert slijptechnologie al 125 jaar

29-06 Vooral klanten uit de automobiel-, lucht- en ruimtevaart-, machinebouw-, medische technologie en windenergiesector vertrouwen…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

Zoller livestream over meettechnologie en gereedschapsbeheer

12-06 De ‘75LIVE’ livestream van Zoller wordt georganiseerd vanuit de Smart Factory in Pleidelsheim. Dit…

Oppervlaktetechniek

Schunk en 3M partners in geautomatiseerd slijpen

26-05 Slijpen, ontbramen, polijsten ─ als het gaat om uitdagende taken zoals het verwijderen van…

Verspanen

Spinner Microturn-Grind combineert slijpen én harddraaien

10-02 De Microturn-Grind is een doorontwikkeling van de reeds bestaande Microturn van Spinner. Dit machineconcept…

Werkplaatstechniek

Ultrasnel doorslijpen

11-11 Pferd presenteert met Nitocut (New innovative technology of cutting) wereldwijd het eerste handdoorslijpsysteem voor…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X