Laser3D lasersnijcel vervangt conventionele processen

Om gaten en contouren in gebogen of gestanste buizen en hydrogevormde delen te maken worden doorgaans conventionele bewerkingsprocessen zoals stansen, frezen, boren en ontbramen ingezet. BLM Group heeft een serie lasersnijcellen ontwikkeld om al deze bewerkingen in één procesgang uit te voeren.

Naast een besparing op gereedschapkosten levert inzet van de 3D lasersnijcellen een forse productiviteitsverhoging en een gegarandeerde hoge herhaalbaarheid op.

De Italiaanse machinefabrikant, bekend van de BLM Adige buislasers en machines voor plaatlasersnijden, buisbuigen, eindvormen en draadbuigen, ontwikkelt innovatieve oplossingen voor conventionele bewerkingsprocessen, die een grote productiviteitswinst mogelijk maken. De pioniersrol op het gebied van buislasersnijden, is daar een representatief voorbeeld van.

Enorme potentie laser

Dat de laser een enorme potentie biedt om conventionele productieprocessen fors te verkorten, bewijst BLM Group opnieuw met de 3D lasersnijcellen LT-Free en LT360. Daar waar voor het stansen van gaten in drie dimensionale werkstukken doorgaans hoge investeringen in maatspecifieke stansgereedschappen noodzakelijk zijn, zet BLM Group in deze snijcellen een laser in om deze bewerkingen in één procesgang door te voeren. Hierbij worden robots gebruikt die de laser positioneren en de gebogen delen manipuleren. Naast een besparing op gereedschapkosten levert inzet van de 3D lasersnijcellen een forse productiviteitsverhoging en een gegarandeerde hoge herhaalbaarheid op.

Brede toepassingen

BLM Groep ziet onder andere toepassingen in de automotive en aerospace industrie en fabrikanten die motorfietsen, fitness en huishoudelijke apparaten produceren. Er is keuze uit configuraties met enkele of dubbele werkplek, met of zonder robotmanipulator en een configuratie met draaiwisseltafel voor de hoge productievolumes.

Waarom lasersnijden als snijproces?

De nauwkeurigheid en herhaalbaarheid van lasersnijden zijn aanzienlijk beter dan bij traditionele processen, aangezien de laserstraal niet slijt en geen vervorming van het werkstuk veroorzaakt. Omdat de lasersnijkop het onderdeel nooit raakt, kunnen materialen in elke richting worden georiënteerd, waardoor ze in elke vorm kunnen worden gesneden.
Dankzij de sterk gefocuste energie en druk kan een veel kleiner oppervlak van het materiaal worden gesneden, waardoor thermische schade en uitval worden verminderd. Fiberlasertechnologie kan sterk reflecterende metalen zoals aluminium, koper en messing verwerken.

Welk onderdelen zijn geschikt?

Elk metalen onderdeel dat door de dikte moet worden gesneden: hydrogevormde onderdelen, gebogen buizen en pijpen, diepgetrokken onderdelen, hitteschilden, koelleidingen, hydraulische en brandstofleidingen. De 3D lasersnijcellen snijden materialen zoals roestvrij staal, nikkelbasislegeringen (Inconel, Incoloy), titanium, kobalt, messing en koper. Deze zijn gevoelig voor werkharding die conventionele snijprocssen voortijdig kan doen verslijten, maar dit is nooit het geval met lasers.

Welke configuraties zijn beschikbaar?

De complete LT-Free en LT360 serie 3D lasersnijcellen bieden verschillende configuraties voor verschillende logistieke concepten – geoptimaliseerde belading, robotflexibiliteit, compacte vaste tafelbewerkingen – afhankelijk van de toepassing. Dankzij de geïntegreerde robothandling hoeven de werkstukken niet meer te worden verplaatst, wat een betere nauwkeurigheid en een grotere herhaalbaarheid oplevert.

De human-machine interface (HMI) van de 3D lasersnijcellen elimineert complexe machineprogrammering en de noodzaak van expertise op het gebied van laserbewerking. Vanuit de 3D-preview van het werkstuk kunnen gebruikers met één klik om het even welke geometrie verplaatsen of roteren, of indien nodig microverbindingen toevoegen.

BLM Group biedt vanuit haar Benelux vestiging Nederlandstalige sales en service support voor alle producten. Alle medewerkers zijn getraind en werken waar nodig nauw samen met hun Italiaanse collega’s om vragen en problemen snel een effectief op te kunnen lossen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

BLM Group met twee stands op Tube & wire

13-06 De internationale vakbeurzen voor buis en draad worden van 20-24 juni samen gehouden in…

Plaatbewerking

Creatief bedrijf groeit door investering in BLM buislaser

16-03 “Uitbesteden was voor ons geen optie omdat we met strakke deadlines werken en snel…

Plaatbewerking

First part right spaart tijd en kosten

21-10 Ja dat kan. Maar alleen door de beide technologieën snijden en buigen softwarematig aan…

Plaatbewerking

BLM optimaliseert prestaties plaatlaser met Active Tools

21-06 Het lasersnijproces voor buisbewerking is complexer dan het snijden van platen; vooral als het…

Plaatbewerking

Van Kerkhof breidt sterk uit op lasersnijden constructiedelen

22-02 Van Kerkhof Metaalbewerking is een allround toeleverancier die zich bezig houdt met het bewerken…

Plaatbewerking

Hendriks Staalbouw investeert in 8kW plaatlaser van BLM Group

01-02 Met een plaatlaser met 8 kW fiberlaserbron van BLM Group snijdt het bedrijf in…

Verspanen

BLM Group focust op bewerking buis- en stafmateriaal

28-09 BLM Group heeft veel verschillende technieken in het leveringsportfolio voor metaalbewerking. Naast de bekende…

Plaatbewerking

BLM introduceert volwaardige buis-plaatlaser combimachine

05-02 Voor de eerste keer zal BLM Group Benelux, de eigen verkoop- en serviceorganisatie van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X