Layertec start levering Formlabs Fuse 1 SLS printer

Layertec, aanbieder van 3D printers in de Benelux, is begonnen met de uitlevering van de Formlabs Fuse 1 printer. Deze ‘benchtop’ Selective Laser Sintering 3D printer vereenvoudigt de industriële 3D printing workflow tegen een fractie van de kosten van bestaande SLS printers. Daarmee biedt de Fuse 1 producenten de mogelijkheid om zelf in SLS te gaan 3D printen, in plaats van deze activiteit uit te besteden.

De Fuse 1 en Fuse Sift vormen een compleet SLS printing systeem dat ontwerpers, engineers en producenten de mogelijkheid geeft grip te krijgen op hun productontwikkelingsproces.

Formlabs heeft de Fuse 1 SLS printer enkele bijzondere features gegeven. Zo beschikt hij over gepatenteerde Surface Armor technologie waarmee de buitenste laag deels gesinterd wordt om de onderdelen tijdens het printen direct te beschermen. Daarnaast heeft de Fuse 1 een verwisselbare bouwkamer, waardoor er vrijwel continu geprint kan worden met minimale downtime.

Duurzaamheid

Formlabs lanceert tegelijkertijd het nieuwe, veelzijdige nylon 12 poeder (PA12), waardoor de Fuse 1 ideaal is voor een breed scala aan toepassingen. Bovendien onderscheidt de Formlabs Fuse 1 zich op vlak van duurzaamheid doordat het mogelijk is te printen met tot wel 70% gerecycleerd poeder. De zogenaamde material refresh rate van 30% (het minimaal benodigde verse printpoeder) vermindert de materiaalverspilling.

Voor post-processing en optimale regeneratie van het overtollige nylon 12 printpoeder, heeft Formlabs de Fuse Sift ontwikkeld. Dit efficiënte nabewerkingssysteem heeft meerdere functies: extractie van het geprinte onderdeel, opslag en regeneratie van het printpoeder. Op die manier kun je het poeder dat als printsupport heeft gediend veilig terugwinnen en mengen met vers poeder voor hergebruik.

Betaalbare SLS technologie

Arnaud Kooij, directeur van Layertec, is ervan overtuigd dat de Fuse 1 de markt voor 3D printen op industriële schaal aanzienlijk zal vergroten. “De Fuse 1 maakt productierijp 3D printen bereikbaar voor een nieuw klantsegment. Dit systeem, samen met de Fuse Sift, geeft onze klanten een complete, betrouwbare en betaalbare SLS workflow waarmee ze de doorlooptijd van ontwerp naar print drastisch kunnen inkorten, tegen lagere kosten dan wanneer ze het uitbesteden.”

De SLS technologie is breed geaccepteerd omdat je er sterke functionele prototypes als ook onderdelen voor eindgebruik mee kan printen. Door de hoge kosten en complexe workflow wordt SLS printen doorgaans alleen ingezet door grote bedrijven. Echter, door hun betaalbaarheid en gebruiksgemak, maken de Fuse 1 en Fuse Sift de voordelen van SLS printen beschikbaar voor het midden- en kleinbedrijf.

Veel interesse

Layertec verwacht dat ondernemingen ervoor zullen kiezen om hun afhankelijkheid van externe SLS printdiensten te verkleinen. “Verschillende klanten hebben al interesse getoond in het Fuse 1 systeem, omdat het een geweldige propositie biedt van de bewezen SLS technologie, ontwerpvrijheid, productiviteit en lage kosten per onderdeel”, aldus Kooij. “Dit complete SLS printing systeem geeft ontwerpers, engineers en producenten de mogelijkheid écht grip te krijgen op hun gehele productontwikkelingsproces. Van het prototype en de eerste iteraties tot het printen van producten in nylon die klaar zijn voor gebruik.”

Webinar

Op 20 mei organiseert Layertec een introductie webinar voor de Fuse 1. Hierin worden alle functies van de Fuse 1 en Fuse Sift gepresenteerd en een aantal praktijktoepassingen besproken.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Eerste 3D-geprinte drukvat van Shell gecertificeerd

17-01 Shell is het eerste bedrijf in Europa dat van een derde partij een CE-certificering…

3D

Nieuwe methode bepaalt ‘vloeibaarheid’ van 3D-print poeders

10-01 Poeders zijn een unieke vorm van materiaal. Ze kunnen worden gecomprimeerd en wanneer ze…

3D

FPT-VIMAG pleit voor meer 3D-print kennis en introduceert informatieve infographic

05-01 Daarom introduceert FPT-VIMAG een interactieve 3D-Printing infographic om het mkb en de Nederlandse maakindustrie…

3D

Europese subsidie voor 3D-printkompas

10-11 Aan dit project werkt een consortium van verschillende bedrijven en kennisinstellingen uit Noord-Nederland met…

3D

Formnext 2021 alleen toegankelijk voor gevaccineerden en herstelden

13-10 Het wettelijk kader voor deze stap wordt geboden door de Corona Protection Ordinance van…

MetavakNieuws

3D-printen kan de beste oplossing zijn

29-09 Dat verhaal vertelt waarom 3D-printen in dit geval de aangewezen oplossing was voor de…

3D

Vliegende start met Design for Additive Manufacturing

14-09 Toonaangevende bedrijven vervangen in rap tempo traditionele ontwerpen door DfAM modellen die sterker, lichter,…

3D

Metalen 3D-geprinte brug wordt scherp in de gaten gehouden

12-08 De rekstroken geven – net als de accelerometers, inclinometers, load cells, temperatuurmeters en vochtigheidsmeters…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X