Lightmotif winnaar Laser Innovation Award

0
270

Lightmotif uit Enschede heeft de Laser Innovation Award 2018 gewonnen. Tijdens het Laser Event op de Universiteit Twente werd de prijs dinsdag door Metaalunievoorzitter Fried Kaanen overhandigd aan Max Groenendijk, oprichter en directeur van Lightmotif.

Lightmotif, een spin-off bedrijf van de Universiteit Twente en het M2i instituut, ontwikkelt productieoplossingen voor microbewerkingen gebaseerd op het gebruik van ultrakorte pulslasers. Het bedrijf heeft de award gewonnen met een machine voor het microstructureren van 3D gekromde oppervlakken. De vakjury wees Lightmotif als winnaar aan omdat het voor deze bewerking zowel het proces heeft ontwikkeld als de machine die het uiteindelijk is geworden. “Het is een complex 5-assig bewerkingscentrum met daarop een 2-assige scanner”, legde Fried Kaanen uit. “Er zitten veel sensoren en kalibratievoorzieningen in, waardoor de operator veel werk uit handen wordt genomen. Lightmotif doet het ontwerp, de fabricage en de verkoop van de innovatieve machine, die er ook nog eens fantastisch uitziet, helemaal zelf. Daarom is deze award aan dit bedrijf toegekend.” De award is een kristalsculptuur gemaakt door Wim Rauch van Crystal Specials in Moordrecht. De teksten op de award zijn met een geavanceerde laser in optisch zuiver kristalglas gegraveerd.

Andere genomineerden
De andere genomineerden voor de prijs waren AWL, Reith Laser en Intermeco.
AWL was genomineerd vanwege de smart applicatie Geo Editor, die is ontwikkeld om eenvoudig robots te kunnen programmeren voor het laserlassen van complexe vormen. Intermeco heeft bijgedragen aan de Viking Sapphire, een lasergelaste schaats voor het topsegment in de schaatswereld en tevens de schaats waarmee tal van medailles zijn gewonnen op de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea. Reith Laser was genomineerd omdat het bedrijf gebruik maakt van een combinatie van een ultra korte puls laser, trepaneer optiek en een 5-assige machine. Hierdoor ontstaan unieke mogelijkheden om producten met een onderscheidend karakter te produceren.

www.lightmotif.nl