Maakindustrie Brainport wil ‘Deeltijd-ww nieuwe stijl’

Werkgeversvereniging VNO-NCW Brabant Zeeland en Brainport Eindhoven roepen het nieuwe kabinet op een ‘deeltijd-ww nieuwe stijl’ in te voeren om ook in de toekomst talent en banen te behouden bij plotselinge vraaguitval. Ze doen een uitgewerkt voorstel voor structureel, toekomstgericht beleid dat een opvolger is van de NOW-regeling.

Lars van der Hoorn, bestuurslid bij VNO-NCW Eindhoven: “Bedrijven in de hightech maakindustrie investeren veel in hun medewerkers en willen bij een tijdelijke dip ontslagen voorkomen.”

Een nieuwe regeling is volgens de organisaties hard nodig. “Bedrijven in onze regio investeren veel in hun medewerkers en willen bij een tijdelijke dip ontslagen voorkomen”, stelt Lars van der Hoorn, bestuurslid bij VNO-NCW Eindhoven.

Talentbehoud

Bij plotselinge vraaguitval kan verlies van zorgvuldig opgebouwde kennis, talent en vakmanschap een ongewenst gevolg zijn. Van der Hoorn: “Zonde, omdat bedrijven en overheden hier fors in investeren en dit werknemers minder zekerheid en perspectief biedt. Maar ook omdat dit personeel na herstel juist weer hard nodig is.” De organisaties pleiten daarom voor een permanente regeling voor werktijdverkorting, zoals de deeltijd-ww waarmee toekomstbestendige bedrijven tijdelijk worden ondersteund bij een onverwacht sterke productie- en vraaguitval.

Veerkracht

“Een dergelijke regeling draagt bij aan een veerkrachtig ecosysteem in de regio. Dat merken we juist in de hightech maakindustrie. Het is een internationaal opererende sector die daardoor snel impact ervaart van externe gebeurtenissen en conjuncturele schommelingen. Dit vraagt om beleid dat bedrijven altijd in staat stelt om flexibel op deze schommelingen in te kunnen spelen. Een regeling die geen noodlijdende bedrijven overeind houdt, maar toekomstbestendige bedrijven helpt om vakmensen en kenniswerkers wél in dienst te houden”, zegt Paul van Nunen, directeur van Brainport Development.

Argumenten

In andere Europese landen zoals Duitsland en Zwitserland zijn zulke regelingen er al meerdere jaren en de effecten daar blijken zeer positief. De NOW-regeling laat zien dat een dergelijke regeling inderdaad een dempend effect kan hebben op werkloosheid in crisistijden. Daarnaast zijn er nog meer argumenten aan te voeren waarom ook de overheid zo’n permanente regeling zou willen. Zo verminderen we druk op de uitkeringen en voorkomt het afbreuk aan sectoren die essentieel zijn voor onze nationale economie.

Vervolgstappen

Dit agenderen VNO-NCW Brabant Zeeland en Brainport Eindhoven bij het nieuwe kabinet. Zij roepen de politici op om te gaan voor beleid dat de Nederlandse open economie – juist post-corona – veerkrachtiger en robuuster maakt. Een deeltijd-ww regeling nieuwe stijl is daarin volgens hen een belangrijk instrument.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Vol gas richting TechniShow en ESEF Maakindustrie

08-08 Dat betekent onder meer dat onze nieuwsbrieven – die vanaf nu weer iedere dinsdag…

Bedrijf en Economie

Metaalunie begroet 15.000e lid

05-07 Pierre Hagenaars, directeur van het Brabantse bedrijf, nam de bijbehorende plaquette in ontvangst. Hij…

Verspanen

KIVI en Mikrocentrum starten samenwerking

04-07 Mikrocentrum ondersteunt de hightech- en maakindustrie met opleiden, ontmoeten en ondernemen. Dit sluit mooi…

Bedrijf en Economie

Kabinet steekt 30 miljoen euro extra in digitalisering maakindustrie

29-06 Hierin wordt regionaal samengewerkt aan het toepassen van innovatieve technologieën als kunstmatige intelligentie, robotica,…

Automatisering

Netwerk voor data uitwisseling SCSN in zee met KPN

27-06 Data wordt steeds crucialer in de bedrijfsvoering. De uitdaging daarbij is niet alleen het…

Automatisering

Nieuw directieteam CAD & Company

20-06 CAD & Company ondersteunt en begeleidt implementatieprocessen, innovatie- en digitaliseringstrajecten, biedt trainingen en deelt…

Automatisering

Unieke schakel tussen industrie en onderwijs

20-06 Hij vervolgt: “In 2007 hebben mijn vader en ik samen besloten het familiebedrijf op…

Verspanen

Nieuwe generatie brengt verse knowhow in familiebedrijf

16-06 Om een antwoord op die vragen te krijgen spraken we met Maurits en David…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X