Matec introduceert hoognauwkeurige krachtpatser voor grote delen

0

Met een nieuwe range bewerkingscentra met een Y-as bereik van 1630 mm zet de Duitse machinebouwer Matec een verdere stap richting grootverspaning. Deze uitbreiding van het programma heeft de namen 60 HV en 60 HVU meegekregen.

De ontwikkeling richting grootverspanen is al een aantal jaren gaande met de reeds bestaande 50 HV en 50 HVU en de portaalmachines, waarvan Matec-importeur Limas er al een respectabel aantal in de Benelux heeft geïnstalleerd. Inmiddels zijn de eerste machines in

Voor de 60HV/HVU is een nieuwe generatie freeskoppen ontwikkeld met een traploos simultane twee-assen kop, die in twee vlakken gelijktijdig kan zwenken.
Voor de 60HV/HVU is een nieuwe generatie freeskoppen ontwikkeld met een traploos simultane twee-assen kop, die in twee vlakken gelijktijdig kan zwenken.

deze nieuwe lijn gebouwd en uitgeleverd. “De 60HV/HVU kan gezien worden als een aanvulling/uitbreiding op het leveringsprogramma van Matec”, zegt directeur Hans Blomen van Limas. “De welbekende 30HV/HVU blijft als vanouds leverbaar.”

Nieuwe generatie freeskoppen

De Matec 60HV/HVU is leverbaar met een X-as bereik van 3.000 tot 10.000 mm en een Z-as tot 1850 mm. De uitlading van de Y-as is 1.630 mm. Voor de 60HV/HVU is een nieuwe generatie freeskoppen ontwikkeld met een traploos simultane twee-assen kop. Deze kan in twee vlakken gelijktijdig zwenken. Hiermee wordt simultaanbewerking mogelijk gemaakt en daarnaast veel tijd bespaard bij een gereedschapswissel. Het magazijn is meelopend in de freeskolom gemonteerd zodat ook in elke positie gewisseld kan worden.

Twee vermogensklassen

De 60 HV/HVU kent twee vermogensklassen: HSK100/SK50 voor de zwaarverspaning en HSK63/SK40 voor de HSC verspaning. Bijbehorende spindels tot 15.000 rpm/HSK100 en 30.000 rpm/HSK63 zijn leverbaar. De machine kan tevens als draai/freescentrum uitgevoerd worden waarbij snellopende rondtafels met een diameter tot 2450 mm leverbaar zijn.