Nieuw portaalconcept Matec realiseert hoge stabiliteit en snelheid

Matec heeft een nieuw portaalconcept ontwikkeld dat is gericht op het bereiken van een kleine voetafdruk, hoge stabiliteit en maximale prestaties. De nieuwe portaalmachines kenmerken zich door het vaststaande portaal, een in X-richting bewegende tafel en een volledig afgesloten werkruimte.

Matec heeft een nieuw portaalconcept ontwikkeld. De nieuwe portaalmachines, waaronder de Matec 40PP, hebben een vaststaande portaal en een volledig afgesloten werkruimte.

“De belangrijkste eigenschappen van het nieuwe portaalconcept van Matec zijn stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit” vertelt directeur Hans Blomen van Limas, de Nederlandse vertegenwoordiging van Matec. Het speciale ontwerp van de vaststaande overgedimensioneerde portaalconstructie zorgt voor een hoge stijfheid. Dit waarborgt een maximale nauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit op het werkstuk.

De in X-richting bewegende tafel wordt aangedreven door een tandheugel met een dubbele ronsel of optioneel door middel van een lineaire motor. Hierdoor kunnen zeer hoge versnellingen gerealiseerd worden. De machine kan zowel met een enkele tafel van 7.000 mm worden uitgerust, als ook met een dubbele koppelbare tafel.

Hierdoor ontstaat er een tafel van 14.000 mm. De maximale belading bedraagt 1.000 kg/m2. Daarmee zijn de portaalmachines uitermate geschikt voor de bewerking van grote werkstukken voor bijvoorbeeld de matrijzenbouw.

Integratie palletwisselaar

Om de productiviteit verder te vergroten bestaat de mogelijkheid om een palletwisselaar te integreren. Afhankelijk van de toepassing kan er gekozen worden voor palletafmetingen variërend van 2.000 mm x 2.000 tot 6.000 mm x 3.000 mm. Voor langdurig onbemand produceren kunnen de portaalmachines uitgerust worden met verschillende gereedschapsmagazijnen die tot maximaal 680 gereedschappen kunnen huisvesten.

Vijf freeskoppen

Standaard is de machine uitgerust met een traploze universele freeskop. Voor specifieke toepassingen, zoals voor het bewerken van de binnenkant van behuizingen, zijn verschillende wisselbare koppen leverbaar. Een kopwisselsysteem kan maar liefst vijf verschillende freeskoppen automatisch wisselen. Met een maximaal spindelvermogen van 159 kW, een draaimoment tot 690 Nm en een maximaal toerental van 30.000 min-1, is er voor alle soorten materialen en toepassingen een productieve verspaning mogelijk.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Laagdrempelig automatiseren is bereikbaarder dan ooit

18-06 Direct bij binnenkomst vielen de zes verschillende CubeBox automatiseringssystemen op. Met deze systemen van…

Automatisering

Limas houdt Automatiseringsdagen

06-05 Deze open dagen worden georganiseerd in samenwerking met een aantal partners, die met hun…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

Automatisering

Tezmaksan breidt Cubebox-serie uit tot tien modellen

17-01 Het belangrijkste voordeel van het Cubebox-systeem is dat het ononderbroken werkt. Omdat het 24…

Verspanen

Spinner introduceert TC610L draaibank op EMO 2023

04-09 Speciaal voor lange werkstukken kan de TC610L worden voorzien van een NC-gestuurde bril. In…

Verspanen

Nieuwe uitvoeringen van CubeBOX op EMO

28-07 CubeBOX is een reeks automatiseringsoplossingen, die productie mogelijk maken waarbij machines onbemand geladen en…

Verspanen

Nieuw portaalconcept Matec realiseert hoge stabiliteit en snelheid

05-04 “De belangrijkste eigenschappen van het nieuwe portaalconcept van Matec zijn stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit”…

Verspanen

Turn-key automatisering uit één hand is gewild

21-11 Directeur Hans Blomen van Limas kijkt tevreden terug op het tweedaagse evenement, dat werd…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV