Turn-key automatisering uit één hand is gewild

Automatisering is momenteel hét aandachtspunt in de metaalbewerking. Tijdens het open huis van Limas waren daarom maar liefst zes vormen van automatisering te zien, van eenvoudig tot geavanceerd en van palletwissel tot en met productwissel.

De nauwkeurige multitasking machine Spinner Microturn stond live productjes te maken.  Links daarnaast de set rondom de universele draaibank TC 600, die Spinner compleet kan opleveren, met machine, automatisering, spantechniek en strategie uit één hand.

Directeur Hans Blomen van Limas kijkt tevreden terug op het tweedaagse evenement, dat werd gehouden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de machineleverancier in het Limburgse Neer. “Het was voor ons best spannend of dit een succes zou worden”, zegt Blomen. “Want een open huis is voor ons niet gebruikelijk omdat we in een wat ander segment zitten dan veel van onze collega’s. Onze merken behoren tot het hogere segment waarbij we ons meer richten op klanten die technologie en kwaliteit prevaleren boven prijs. Onze klantenkring is daardoor misschien wat specifieker dan die van anderen.”

Compleet bewerken

Toch mocht de machineleverancier een kleine honderd bezoekers begroeten. Zij hadden zich laten verleiden door het thema ‘Industrie 4.0’om de reis naar Neer te maken. Blomen en zijn collega’s grepen de gelegenheid aan om hen te laten zien wat bijvoorbeeld de Duitse machinefabrikant Spinner aan technologie in huis heeft. In technologisch opzicht sprong met name de nauwkeurige multitasking machine Spinner Microturn er uit, die live productjes stond te maken. “In deze machine zitten een stuk of twintig assen, waarmee producten compleet kunnen worden bewerkt binnen het µm-bereik” aldus Blomen.

Complete set uit één hand

Goed was ook de respons van de bezoekers op de complete set die daarnaast stond. Het hart van deze set werd gevormd door een universele draaibank Spinner TC 600. “Spinner kan zo’n complete set turn-key opleveren. De klant krijgt dan de machine, automatisering, spantechniek en strategie van één partij. Dat wordt erg op prijs gesteld, is onze ervaring.”

Dynamiek van Alzmetall

In een ander gedeelte van de showroom werd voor het eerst een 5-assig bewerkingscentrum van Alzmetall gedemonstreerd. Limas wilde vooral de dynamiek van deze machine laten zien. Alzmetall wordt sinds het begin van de coronapandemie door Limas vertegenwoordigd. Juist vanwege corona stond dit dealerschap echter lange tijd op een waakvlammetje. Maar sinds afgelopen voorjaar timmert de Limburgse machineleverancier er actief mee aan de weg.

Natuurlijk was er ook plek ingeruimd voor een groot 5-assig bewerkingscentrum Matec 30HVC, dat voor deze gelegenheid was geautomatiseerd met een palletbelading van Indunorm.

En verder sprongen de Cubebox beladingssystemen van de Turkse fabrikant Tezmaksan in het oog. Deze cellen, die onlangs door Limas op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd tijdens METAVAK, beladen en ontladen CNC-machines met een volwaardige industriële robot. Qua prijs zijn ze echter bijna vergelijkbaar met een cobot. “Deze Cubebox cellen zijn prijstechnisch zo interessant, het kan niet anders of dat gaat lopen”, verwacht Blomen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Limas CNC-Machinery viert jubileum met huisshow

31-10 De wereld verandert in rap tempo, zo ook de industrie. “Over tien jaar verkopen…

MetavakNieuws

Eerste Cubebox staat al bij Beusink Verspaning

21-09 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

MetavakNieuws

METAVAK-exposanten komen met oplossingen

25-08 Zo heeft Tuwi besloten om met een stand van maar liefst 84 vierkante meter…

Automatisering

Limas biedt met robotlaadcel Cubebox alternatief voor cobot

06-07 De Cubebox is ontwikkeld en wordt gebouwd door Tezmaksan Robotics Technologies, onderdeel van de…

Bedrijf en Economie

Spinner bouwt aan nieuwe, duurzame fabriek in Sauerlach

13-10 De nieuwbouw wordt eind 2021 afgerond. Daarmee is de nieuwe fabriek de tweede uitbreiding…

Bedrijf en Economie

Nederlandse Metaaldagen in de startblokken

12-07 Als de voortekenen niet bedriegen zal er direct na de zomervakantie voor het eerst…

Automatisering

Spinner introduceert compacte Robobox automatiseringsoplossing

25-02 De Robobox is bedoeld om één bewerkingsmachine te beladen met werkstukken met een massa…

Verspanen

Spinner Microturn-Grind combineert slijpen én harddraaien

10-02 De Microturn-Grind is een doorontwikkeling van de reeds bestaande Microturn van Spinner. Dit machineconcept…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen