Turn-key automatisering uit één hand is gewild

Automatisering is momenteel hét aandachtspunt in de metaalbewerking. Tijdens het open huis van Limas waren daarom maar liefst zes vormen van automatisering te zien, van eenvoudig tot geavanceerd en van palletwissel tot en met productwissel.

De nauwkeurige multitasking machine Spinner Microturn stond live productjes te maken.  Links daarnaast de set rondom de universele draaibank TC 600, die Spinner compleet kan opleveren, met machine, automatisering, spantechniek en strategie uit één hand.

Directeur Hans Blomen van Limas kijkt tevreden terug op het tweedaagse evenement, dat werd gehouden ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van de machineleverancier in het Limburgse Neer. “Het was voor ons best spannend of dit een succes zou worden”, zegt Blomen. “Want een open huis is voor ons niet gebruikelijk omdat we in een wat ander segment zitten dan veel van onze collega’s. Onze merken behoren tot het hogere segment waarbij we ons meer richten op klanten die technologie en kwaliteit prevaleren boven prijs. Onze klantenkring is daardoor misschien wat specifieker dan die van anderen.”

Compleet bewerken

Toch mocht de machineleverancier een kleine honderd bezoekers begroeten. Zij hadden zich laten verleiden door het thema ‘Industrie 4.0’om de reis naar Neer te maken. Blomen en zijn collega’s grepen de gelegenheid aan om hen te laten zien wat bijvoorbeeld de Duitse machinefabrikant Spinner aan technologie in huis heeft. In technologisch opzicht sprong met name de nauwkeurige multitasking machine Spinner Microturn er uit, die live productjes stond te maken. “In deze machine zitten een stuk of twintig assen, waarmee producten compleet kunnen worden bewerkt binnen het µm-bereik” aldus Blomen.

Complete set uit één hand

Goed was ook de respons van de bezoekers op de complete set die daarnaast stond. Het hart van deze set werd gevormd door een universele draaibank Spinner TC 600. “Spinner kan zo’n complete set turn-key opleveren. De klant krijgt dan de machine, automatisering, spantechniek en strategie van één partij. Dat wordt erg op prijs gesteld, is onze ervaring.”

Dynamiek van Alzmetall

In een ander gedeelte van de showroom werd voor het eerst een 5-assig bewerkingscentrum van Alzmetall gedemonstreerd. Limas wilde vooral de dynamiek van deze machine laten zien. Alzmetall wordt sinds het begin van de coronapandemie door Limas vertegenwoordigd. Juist vanwege corona stond dit dealerschap echter lange tijd op een waakvlammetje. Maar sinds afgelopen voorjaar timmert de Limburgse machineleverancier er actief mee aan de weg.

Natuurlijk was er ook plek ingeruimd voor een groot 5-assig bewerkingscentrum Matec 30HVC, dat voor deze gelegenheid was geautomatiseerd met een palletbelading van Indunorm.

En verder sprongen de Cubebox beladingssystemen van de Turkse fabrikant Tezmaksan in het oog. Deze cellen, die onlangs door Limas op de Nederlandse markt zijn geïntroduceerd tijdens METAVAK, beladen en ontladen CNC-machines met een volwaardige industriële robot. Qua prijs zijn ze echter bijna vergelijkbaar met een cobot. “Deze Cubebox cellen zijn prijstechnisch zo interessant, het kan niet anders of dat gaat lopen”, verwacht Blomen.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Limas houdt Automatiseringsdagen

06-05 Deze open dagen worden georganiseerd in samenwerking met een aantal partners, die met hun…

Automatisering

Onbemand beladen en ontladen hoeft niet complex te zijn

08-03 “Dit jaar doen we het anders dan andere jaren op de TechniShow. Op onze…

Automatisering

Tezmaksan breidt Cubebox-serie uit tot tien modellen

17-01 Het belangrijkste voordeel van het Cubebox-systeem is dat het ononderbroken werkt. Omdat het 24…

Automatisering

De vaardigheidskloof in CNC-automatisering overbruggen

06-12 Robots hebben een ongeëvenaard vermogen om steeds terugkerende, ingewikkelde taken met precisie en consistentie…

Verspanen

Spinner introduceert TC610L draaibank op EMO 2023

04-09 Speciaal voor lange werkstukken kan de TC610L worden voorzien van een NC-gestuurde bril. In…

Verspanen

Nieuwe uitvoeringen van CubeBOX op EMO

28-07 CubeBOX is een reeks automatiseringsoplossingen, die productie mogelijk maken waarbij machines onbemand geladen en…

Verspanen

Nieuw portaalconcept Matec realiseert hoge stabiliteit en snelheid

05-04 “De belangrijkste eigenschappen van het nieuwe portaalconcept van Matec zijn stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit”…

Verspanen

Nieuw portaalconcept Matec realiseert hoge stabiliteit en snelheid

19-12 “De belangrijkste eigenschappen van het nieuwe portaalconcept van Matec zijn stabiliteit, nauwkeurigheid en productiviteit”…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV