Medibus van VDL fungeert als mobiel lab in strijd tegen coronavirus

0

De Medibussen van Deutsche Bahn, gebouwd door VDL Bus & Coach, worden momenteel ingezet bij een grootschalige studie van het Robert Koch Institute (RKI) naar de verspreiding van het coronavirus in Duitsland. Door het gebruik van de Medibussen hebben onderzoekers en artsen beschikking over hoogwaardige laboratoriumomgevingen, die bovendien flexibel inzetbaar zijn op verschillende locaties.

De voornaamste doelen van de zogeheten studie ‘Corona-Monitoring lokal’ zijn het in kaart brengen van de virusverspreiding en een vollediger beeld krijgen van het aantal niet-gemelde coronagevallen. In totaal worden 8000 burgers uit vier verschillende gebieden in Duitsland onderzocht.

“De DB Medibus is een bedrijfsoverstijgend gezamenlijk project dat met name mogelijk wordt gemaakt door de expertise en betrokkenheid van onze partners Cisco en VDL”, aldus Felix Thielmann en Arndt Hecker van Deutsche Bahn.

“Als fabrikant juichen wij het ten zeerste toe dat de Medibussen van Deutsche Bahn nu ook ingezet worden in de strijd tegen corona”, aldus Mark Francot, directeur VDL Bus Venlo. “Dat wij als VDL Bus & Coach middels goede samenwerkingen tussen meerdere bedrijven een bijdrage kunnen leveren aan onderzoeken naar het virus, maakt ons trots. Tevens wordt door dit project de multi-inzetbaarheid van dit innovatieve voertuig nogmaals onderschreven. De Medibus past dan ook uitstekend binnen onze afdeling Special Vehicles.”

Volwaardige artsenpraktijk

De Medibussen voor Deutsche Bahn zijn gebouwd door VDL Bus Venlo in samenwerking met VDL Bus Heerenveen en VDL Bus Chassis. De Citea LLE-127 is geheel naar wens van de klant, Deutsche Bahn, ingericht. De bus is omgebouwd tot artsenpraktijk waarin de 4 ruimtes (behandelkamer, spreekkamer, laboratorium en wachtruimte) zijn voorzien van kasten en meubels. Tevens heeft iedere ruimte eigen airconditioning en zorgen zonnepanelen op het dak voor schone energie, zodat de bus op locatie minder afhankelijk is van externe stroom.

Duitse Mobiliteitsprijs 2019

In oktober 2019 won de DB Medibus de prestigieuze Duitse Mobiliteitsprijs. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan projecten die een significante bijdrage leveren aan de participatie en levenskwaliteit in Duitsland. Met de 12,7 meter lange artsenpraktijk draagt Deutsche Bahn op een innovatieve manier bij aan de verbetering van de medische infrastructuur in Duitsland. Aanvankelijk werd de DB Medibus ingezet bij medische zorg in de plattelandsgebieden. Intussen bewijzen tal van toepassingsmogelijkheden dat de bus ook inzetbaar is voor veel andere doeleinden binnen de zorgsector.