Meer productiviteit bij geautomatiseerd buigen

De multigrijper van Trumpf is een nieuwe, flexibele oplossing voor meer productiviteit bij geautomatiseerd buigen. De innovatieve vacuümgrijper wordt gebruikt op de robotarm van Trumpf, de BendMaster. Op deze manier kunnen maximaal twaalf grijpers worden geplaatst.

De multigrijper kan in slechts enkele minuten aan een nieuw onderdeel worden aangepast.

Met behulp van de grijpers pakt de BendMaster onderdelen van de stapel, verplaatst ze betrouwbaar in de buigcel en stapelt ze weer op op de aflegplek. De nieuwe multigrijper is veel sneller op te zetten dan conventionele vacuümgrijpers. Terwijl het productiepersoneel voor elk onderdeel een conventionele grijper vanaf nul moet opzetten, kunnen ze met de multigrijper alle noodzakelijke aanpassingen rechtstreeks aan het systeem uitvoeren.

Dit bespaart tijd bij het voorbereiden van de buigcel. “Kleine series en een tekort aan geschoolde arbeidskrachten vormen een uitdaging voor plaatbewerkers. Met de multigrijper bieden wij bedrijven een oplossing voor het automatisch en economisch buigen van hun werkstukken, ook bij kleinere series. Zelfs bedrijven die op het gebied van automatisering ver gevorderd zijn, kunnen hun efficiëntie met de multigrijper verhogen”, zegt een woordvoerder van Trumpf.

De grijper is verkrijgbaar in twee versies – in de kleine versie (S) transporteert hij componenten met een gewicht tot 6 kilogram en in de middelgrote versie (M) tot 35 kilogram. Bedrijven kunnen met deze twee modellen een breed scala aan componenten verwerken. De oplossing kan worden gebruikt in de TruBend Cell 5000 buigcel.

Kleine seriegroottes

Tot nu toe werd het in de plaatproductie als oneconomisch beschouwd om kleine hoeveelheden automatisch te produceren. Omdat het productiepersoneel de grijper voor elk onderdeel vanaf nul moet instellen. Dit vereist een aantal handmatige werkstappen. In de werkplaats moet het personeel bijvoorbeeld profielen op maat zagen, beugels en zuignappen bevestigen, alle onderdelen aan elkaar schroeven en slangen op de juiste punten aansluiten. Dit duurt vaak enkele uren. In tijden van een tekort aan geschoolde arbeidskrachten is er ook niet altijd personeel beschikbaar dat het werk kan doen.

De multigrijper kan in slechts enkele minuten aan een nieuw onderdeel worden aangepast. Bij de M-versie kan het personeel bijvoorbeeld elk van de acht zuignappen afzonderlijk uitlijnen en eenvoudig vervangen met een inbussleutel. Hiervoor is nauwelijks specialistische kennis vereist. De voorbereiding van de grijper voor een nieuw onderdeel gaat veel sneller en eenvoudiger. Bovendien biedt de M-versie van de multigrijper de mogelijkheid om de zuignappen afzonderlijk te activeren. Dit is handig voor het hanteren van complexe geometrieën.

Snellere handling componenten

De multigrijper hanteert ook de componenten in de buigcel efficiënt en flexibel. In de S-versie wordt hiervoor bijvoorbeeld gezorgd door een draaischarnier waarmee de grijper het werkstuk 180 graden kan draaien. Hierdoor kan de grijper componenten draaien zonder ze neer te leggen. Dit verkort de cyclustijd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Trumpf bespaart veel materiaal met nieuwe lasersnij-oplossing vanaf coil

09-02 Trumpf noemt dit productiesysteem interessant voor alle bedrijven die flexibel grotere hoeveelheden willen produceren,…

Plaatbewerking

Trumpf en Stopa gaan nauwer samenwerken

04-01 Stopa levert onder meer geautomatiseerde opslagsystemen voor de Smart Factory-oplossingen van Trumpf. Klanten kunnen deze…

Plaatbewerking

Energie is nu echt een thema

14-12 Aandacht voor het energieverbruik van metaalbewerkingsmachines is er al vele jaren. Maar hoezeer machinebouwers…

3D

Trumpf maakt 3D-printen met nieuwe metalen mogelijk

23-11 “Het poeder is een belangrijk onderdeel van additive manufacturing. Ons doel is om onze klanten…

3D

Trumpf print kunstgebitten in serie

16-11 “Dankzij slimme automatisering is het nieuwe systeem twee keer zo snel als de vorige…

Plaatbewerking

Trumpf verkoopt eerste 24 kW laser aan JacFriesland

27-10 De TruLaser Series 5000 met 24 kW vermogen wordt deze week door Trumpf geïntroduceerd…

Plaatbewerking

Aida, Amada, Bystronic en Trumpf winnen EuroBlech Awards

26-10 Ongeveer 60 deelnemende bedrijven stelden zich in vijf categorieën kandidaat voor de Euroblech Award.…

Plaatbewerking

Trumpf verdubbelt laservermogen tot 24 kW

26-10 Afhankelijk van het materiaal en de toepassing kan de TruLaser Serie 5000 volgens Trumpf…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen