Meer robots en handlingsystemen dan ooit op Blechexpo (en Schweisstec)

0

De Blechexpo in Stuttgart is dit jaar het belangrijkste evenement op het gebied van plaatbewerking in Europa. Deze vakbeurs wordt van 3 tot en met 6 november gehouden, tegelijk met Schweisstec, de internationale vakbeurs voor verbindingstechniek. In totaal ruim 1200 exposanten vormen zo samen een groot podium voor de plaat, buis en  profielen bewerkende branches.

De Blechexpo, ooit gestart als een regionaal evenement, wint samen met Schweisstec steeds meer aan belang, ook internationaal. Dit jaar doen exposanten uit 36 landen mee. Daaronder zijn zo’n 150 nieuwe exposanten. Alle grote producenten van machines voor de plaatbewerkende industrie zijn van de partij. De meeste exposanten komen uit Duitsland. Daarna volgen traditioneel sterk vertegenwoordigde landen als Italië en Zwitserland, terwijl landen als Turkije en China de Blechexpo steeds meer ontdekken. Ook goed vertegenwoordigd zijn Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Tsjechië, Denemarken en Spanje.

Opnieuw groei
Samen bestrijken de Blechexpo en Schweisstec meer dan 90.000 vierkante meter bruto expositieruimte, hetgeen neerkomt op een groei van 21 procent ten opzichte van de vorige keer in 2013. “Zulke groeicijfers kunnen tegenwoordig alleen worden behaald door een consequente focus op oplossingen die zich oriënteren op de hele procesketen”, zegt beursorganisator Schall. “De automatisering van processen inclusief de handling van materialen speelt daarbij een wezenlijke rol. Hierdoor zullen dit jaar meer robots en handlingsystemen dan ooit te zien zijn op de Blechexpo. Hetzelfde geldt voor de geautomatiseerde thermische scheidings- en verbindingstechniek, alsmede de mechanische verbindingstechniek.”
Met de complementaire thema’s plaat-, buis- en profielbewerking plus verbinden/bevestigen biedt het beursduo  de procesketens oplossingen voor zowel handmatige productie als zwaar geautomatiseerde industriële productie. De steeds verder toenemende productdiversiteit met toenemende aantallen varianten aan de ene kant en de afnemende seriegrootte met snelle omstellingen aan de andere kant, maken maximale flexibiliteit noodzakelijk, zowel op detailniveau als in grote lijnen. Die flexibiliteit zit zowel in de uitrusting, het gebruik, de toepassing als het omstellen. De Blechexpo en Schweisstec presenteren hiervoor een volledig spectrum van praktische standalone en complete hardware en software oplossingen, van componenten en modules tot en met subsystemen en tooling.

De vakbeurs wordt omlijst met een programma van nevenactiviteiten, zoals het Exposanten-Forum en de Lastechniekdag.

Geen beschrijving
Naam: Blechexpo en Schweisstec, vakbeurzen voor plaatbewerking en verbindingstechniek
Locatie: Messe Stuttgart
Datum: dinsdag 3 tot en met vrijdag 6 november
Openingstijden: dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur, vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur.
Bijzonderheden: Het beursterrein ligt naast het vliegveld van Stuttgart.
Zie voor alle overige informatie de beurswebsites. Hierop staan ook de deelnemerslijsten en het randprogramma.
www.blechexpo-messe.de
www.schweisstec-messe.de

Nederlandse deelnemers
Op de Blechexpo staan ook altijd een aantal Nederlandse exposanten. Dit jaar zijn het er ruim twintig.
Een van hen is SafanDarley. “Voor ons is de Blechexpo interessant omdat we daar met name de bedrijven in Zuid-Duitsland en de Duitstalige landen Oostenrijk en Zwitserland bereiken”, zegt Wim van Kranen, directeur sales & marketing. “De beurs in Stuttgart is zeker geen Euroblech, waar de hele wereld komt en waar je uitpakt en nieuwe producten introduceert. Voor mijn gevoel gaat de Blechexpo dat ook niet worden.”
Van Kranen verwacht ook Nederlandse bezoekers, maar minder dan op de Euroblech in Hannover: “Het beursterrein ligt naast de luchthaven, dus je vliegt er zo naar toe. En als je een overnachting inplant is Stuttgart ook  met de auto goed te doen. Vanuit Nederland zijn het vooral mensen met investeringsplannen die naar de Blechexpo komen.”
Peter Timmerije, productspecialist bij Wila, wijst erop dat de Blechexpo behoorlijk is gegroeid sinds de start destijds in Sinzheim als puur regionaal evenement. “Nu heeft de beurs zeker voor het zuiden van Duitsland en Oostenrijk en Zwitserland een behoorlijke positie. Maar het internationale karakter van de Euroblech hebben ze nog niet en ik weet ook niet of ze die ooit zullen krijgen, al heeft deze beurs, in het hart van de hightech regio van Duitsland, natuurlijk wel veel potentie.”
Op de deelnemerslijst van Blechexpo/Schweisstec staan de volgende Nederlandse exposanten:  Addit, SMS Stamp Tool Technologies (ART Group), Dumeta, Dynobend, Euroboor, Gerimex, Goma, Goudsmit Magnetics, Heager Europe, Koike Europe, Lankhorst Mouldings, Mijlpaal Produkten, Overeem, Perfox, Q-fin, SafanDarley, Stako, Tata Steel, Timesavers International, Van Geenen, VDL VDS Technische Industrie, Wemo en Wila.
Verder zullen medewerkers van Nederlandse bedrijven aanwezig zijn op de stands van hun moederbedrijven en de bedrijven die zij vertegenwoordigen.