Meeste Duma-leden blijven thuis

Van de veertien leden van de Koninklijke Metaalunie Branchegroep DuMA (Dutch Used Machinery Association) doet er slechts één mee aan de Usetec: Amco Compressoren. De overige leden laten dit jaar verstek gaan.

“De breedte komt er niet uit bij de Usetec”, verklaart branchemanager Gerwin Klok de afwezigheid van het gros van de DuMA-leden. “De Usetec wordt neergezet als een brede beurs voor gebruikte techniek, maar het accent ligt, alle inspaningen ten spijt, vooral op metaalbewerkingsmachines en – in mindere mate – op de machines voor hout- en kunststofbewerking. Andere sectoren komen niet of nauwelijks uit de verf, met als gevolg dat zowel exposanten als bezoekers afhaken.”

Hierdoor maken ook de meeste DuMA-leden andere keuzes. Ze zoeken bijvoorbeeld aansluiting bij vakbeurzen die zich richten op de specifieke sectoren waarin zij actief zijn, zoals de voedselverwerking, de procesindustrie of de verpakkingsindustrie.
Gezien de trend in de markt wordt de breedte een moeilijk verhaal voor de Usetec, denkt Klok. “Vroeger kwamen bezoekers met heel algemene vragen en uiteenlopende behoeften, maar nu zie je dat ze steeds beter thuis zijn in de techniek en met heel gerichte vragen komen, soms met de tekeningen erbij. Internet heeft met name in de gespecialiseerde machinehandel de functie van de beurs als marktplaats overgenomen en brengt aanbieders en kopers rechtstreeks met elkaar in contact. Wat blijft is de contactfunctie en als het gaat om de afzet in de metaalbewerking en aanverwante sectoren is de toegevoegde waarde van Usetec evident.”

De DuMA-branchemanager denkt dat de Usetec-organisatie een heldere keuze moet maken: bijvoorbeeld door zich te beperken tot de metaal-, hout- en kunststofbewerking, eventueel in combinatie met algemene machines als compressoren, generatoren en heftrucks. En er moet nog een keuze worden gemaakt. “Wil men een verlengstuk zijn voor de veilinghuizen of kiest men voor de professionele machinehandel? Nu zit de beurs daar eigenlijk tussenin. Men zou niet toe moeten kijken, maar stelling moeten nemen.”
Wat Klok betreft ligt een keuze voor de professionele handel voor de hand. “De Usetec zou een herkenbaar platform moeten zijn voor de serieuze machinehandel. Met een goede, herkenbare presentatie op internet en eens per jaar een internationaal ontmoetingsmoment in Keulen.”

Gezien de ontwikkelingen in de markt zal de DuMA zelf ook keuzes moeten maken, weet Klok. De branche-organisatie vertegenwoordigt nu nog breed pallet: onder de leden bevinden zich leveranciers van gebruikte machines voor slachttechniek, maar ook voor metaalbewerking, kunststofbewerking, tanks en procestechniek, blikproductie, aggregaten en interne logistiek. “Zowel de vraag als het aanbod in gebruikte techniek is breder maar bovenal professioneler geworden”, aldus Klok. “Dat maakt het lastig om het totale pallet aan gebruikte machines op een marktconforme manier af te dekken. Ook wij ontkomen daarom niet aan keuzes.”

Naast Amco Compressoren zal ook de DuMA zelf als exposant op de Usetec aanwezig zijn.

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

EAMTM breidt samenwerking met Usetec uit

16-12 De EAMTM (European Association of Machine Tool Merchants) gaat de samenwerking met de organisatie…

Bedrijf en Economie

Vakbeurs voor gebruikte machines Usetec trekt 6000 bezoekers

29-04 De internationale vakbeurs voor gebruikte machines en materieel Usetec in Keulen heeft zo’n 6000…

Algemeen

Nederlandse exposanten op Usetec

18-04 Volgens de online deelnemerscatalogus van de Usetec, doen er twaalf Nederlandse bedrijven/organisaties mee aan…

Metaalnieuws inBeeld

19/10/2023

Besten Machines prominent aanwezig op de METAVAK 2023

17/10/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Personeelstekort, automatisering en digitalisering

10/07/2023

Galvano Metaal VrijMiPodcast - Nieuw pand: Wat zijn de toekomstplannen?

25/04/2023

Galvano Metaal Podcast - Meer betalen voor laser kwaliteit?