Vakbeurs voor gebruikte machines Usetec trekt 6000 bezoekers

De internationale vakbeurs voor gebruikte machines en materieel Usetec in Keulen heeft zo’n 6000 bezoekers uit 104 verschillende landen getrokken. Twee derde deel van de bezoekers was afkomstig uit het buitenland.

De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland, gevolgd door Turkije, Rusland, Wit-Rusland, Oekraïne en India. Ook bezoekers uit Noord-Afrika waren sterk vertegenwoordigd. “Gebruikt verkoopt”, zegt Katharina C. Hamma, directrice van de Kölner Messe. “Dat heeft de Usetec weer nadrukkelijk bewezen. Goede zaken, goede contacten, de exposanten waren duidelijk tevreden met deze editie.”

De nationale en internationale partnerorganisaties van Usetec kwalificeerden de beurs eveneens als geslaagd. “Ondanks de moeilijke economische situatie was deze editie zonder meer succesvol,” blikt Kurt Radermacher, directeur van het Verband van de Duitse machine- en werktuigengroothandel (FDM) terug. Met name de kwaliteit van het bezoek werd door de exposanten geprezen. Daarbij is het in veel gevallen al tot concrete zaken op de beurs gekomen en voor de komende tijd verwachten veel FDM leden uit de opvolging nog orders te kunnen halen.

De EAMTM uit Brussel, een belangrijke partnervereniging van de Usetec, spreekt van de beste aanloop in de laatste jaren. “Wij waren met een grote delegatie bestaande uit 46 bedrijven uit dertien verschillende landen vertegenwoordigd”, zegt Nigel Bongers, de huidige voorzitter van EAMTM. “Een deel van onze leden hebben meteen tijdens de beurs al orders geschreven en zij waren buitengewoon te spreken over het aantal en de kwaliteit van de aanvragen op hun stand.”

Mach4Metal
Op Usetec stonden ook ruim tien Nederlands exposanten.Mach4Metal uit Babberich profiteerde ook volop van de kooplust tijdens de beurs. “Voor de beurs hadden wij al contact met een geïnteresseerde afnemer uit Duitsland”, vertelt Bastiaan Klein Herenbrink. “Deze prospect wist dat wij de machine waarvoor hij belangstelling had mee zouden nemen naar de beurs. Om te voorkomen dat de machine tussentijds zou worden verkocht heeft deze klant meteen aan het begin van de beurs toegeslagen en de deal meteen rondgemaakt.
Mach4Metal richtte zich op de Usetec niet alleen op verkoop, maar greep de beurs tegelijk aan om machines in te kopen. “Ons credo is en blijft dat wij uitsluitend machines aanbieden die wij daadwerkelijk bezitten”, aldus Klein Herenbrink. “Daarmee onderscheiden wij ons van andere bedrijven die machines aanbieden, waarover zij helemaal niet beschikken.”

DUMA
Ook een positief geluid kwam van de Dutch Machinery Association (DUMA). “Meteen bij aankomst bij het beursgebouw in Keulen werd ik aangenaam verrast”, vertelt DUMA-branchemanager Gerwin Klok. “Voor het beurscomplex stonden meerdere volle touringcars uit diverse Oost-Europese landen. De politie kwam er zelfs aan te pas om het verkeer in goede banen te leiden. De deelnemende leden toonden zich enthousiast over de internationale afkomst en de kwaliteit van het bezoek. Veel bezoekers zijn schijnbaar met concrete aankoopplannen naar de beurs toegekomen en waren op de beurs naar specifieke machines op zoek. Voor wat betreft het internationale karakter onderscheidt zich de Usetec van soortgelijke evenementen. Ik ken geen andere beurs waar het publiek uit zoveel verschillende landen afkomstig is.”

Amco Compressoren
In tegenstelling tot vorig jaar was het dit jaar ook op het buitenterrein goed toeven. Dat wordt beaamd door Amco Compressoren uit Hendrik Ido Ambacht. Van tijd tot tijd ontstonden kleine oploopjes rondom de grote compressoren. “Wij hebben zes machines van elk meer dan 20.000 euro in totaal verschillende regio’s verkocht”, vertelt Amco DGA Teun de Haan. De kopers waren afkomstig uit Egypte, Bulgarije en Polen. Alvorens de machines aan de nieuwe eigenaren worden overgedragen, gaan zij eerst nog voor een laatste servicebeurt terug naar Nederland.

Palestijnen
HudHud Trading uit Amman (Jordanië) leverde dit jaar weer een aanzienlijke bijdrage het internationale karakter van Usetec. Alleen al uit Irak waren 120 inkopers naar Duitsland gekomen, beweerde Hisham Hudhud. Daarnaast kwamen er 65 uit Libanon en Jordanië, 20 uit Egypte en 10 uit Libië. Deze bezoekers waren vooral in kunststofverwerkende machines en bouwmaterieel geïnteresseerd. Deze groep had haar bezoek gecombineerd met een bezoek aan de Bauma. Voor het eerst bezochten ook 15 geïnteresseerden uit Palestina de Usetec, vervolgt Hisham. Dit smaakt volgens hem naar meer. Voor de beurs in 2014 zal gericht gepoogd worden om deze groep te vergroten. De exacte datum voor Usetec 2014 staan nog niet vast.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines stabiel

14-12 Voor deze stabiele situatie zijn volgens Surplex uiteenlopende redenen. Het industriële veilinghuis noemt 2023…

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

Toeleveren

Veilingplatform Surplex groeit in coronacrisis

02-12 Het industriële veilingplatform Surplex heeft dit jaar tot nu toe 584 internationale online veilingen…

Verspanen

Keetels Metaalbewerkingsmachines terug op oude nest

27-04 Keetels Metaalbewerkingsmachines is weer teruggekeerd in het bedrijfspand waaruit het 5 jaar geleden was…

Bedrijf en Economie

Bij fusies en verhuizingen wordt onnodig kapitaal vernietigd

19-12 Metaalbedrijven die samengaan en/of verhuizen naar een nieuwe productielocatie gooien regelmatig veel geld weg.…

Bedrijf en Economie

ReTEC, vakbeurs voor gebruikte machines

19-12 ReTEC. Zo luidt de naam van de nieuwe internationale vakbeurs voor gebruikte machines en…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV