Mega-investering staalproducent thyssenkrupp

Het Duitse staalconcern thyssenkrupp pleegt een mega-investering (‘een hoog driecijferig miljoenenbedrag’) in de ombouw en nieuwbouw van een aantal productielocaties in Duisburg en Bochum. De staalproducent bereidt zich hiermee voor op toenemende eisen van klanten op het gebied van hoogsterkte staal, finish-kwaliteit en elektromobiliteit.

Thyssenkrupp maakt haast met deze mega-investering, die een onderdeel is van de Strategie 20-30. Het hele project moet begin 2025 zijn afgerond. “We gaan direct aan de slag met de investeringen waartoe we hebben besloten om zo snel mogelijk de daarmee verbonden positieve effecten op ons portfolio te realiseren”, aldus een woordvoerder van de raad van bestuur.

Scheiding giet- en walssecties

De kern van dit kwaliteitsoffensief bij thyssenkrupp Steel is de opdeling van een bestaande gietwalsinstallatie in een nieuwe continu-gietinstallatie en een warmbandwalserij met een aantal essentiële nieuwe onderdelen. De huidige 20 jaar oude installatie bestaat uit geïntegreerde giet- en walssecties. Maar de kwaliteiten hiervan zijn niet meer voldoende om aan de eisen van klanten te voldoen.

Een woordvoerder van het staalconcern: “De aansluiting tussen de vloeibare fase en de productie van het warmband is een centraal element van ons geïntegreerde productienetwerk. We maken dit deel klaar voor de volgende generaties. Door de giet- en walssecties te scheiden en te vernieuwen versterken we onze mogelijkheden op het gebied van hoogsterkte stalen en premium afwerking. Bovendien maken we door de afscheiding van het walsdeel in een aparte warmbandwalserij onze productie van plakken flexibeler.”

De overgang van de bestaande gietsectie van de gietwalsinstallatie op de nieuwe continu-gietinstallatie zal vanaf september 2023 worden doorgevoerd. De nieuwe warmbandwalserij – het grootste bouwdeel van het hele investeringspakket – wordt eveneens eind zomer 2023 aan het productienetwerk aangesloten. De warmbandwalserij telt diverse beproefde, innovatieve en energie-efficiënte oplossingen, alsmede nieuwe automatiserings- en procesmodellen. Overkoepelende Industrie 4.0 oplossingen, zoals een naadloze procesoptimalisatie en kwaliteitscontrole, maken de installaties klaar voor de toekomst.

Competentiecentrum elektromobiliteit

Tevens wordt in Bochum een nieuwe zogeheten dubbele reverse wals gebouwd. Deze locatie van thyssenkrupp wordt uitgebouwd tot een competentiecentrum voor elektromobiliteit. Ook hier gaat de trend naar steeds dunnere en hoog-siliconen materialen, die hogere eisen stellen aan de koudwalstechniek. De nieuwe installatie voldoet aan deze eisen en zal bijzonder dun materiaal kunnen walsen. Dit is vooral belangrijk bij plaatmateriaal dat in elektromotoren en generatoren ingezet wordt omdat het de magnetische verliezen minimaliseert.

De hele operatie betekent voor thyssenkrupp het grootste investeringspakket in de Strategie 20-30. CEO Bernard Osburg van thyssenkrupp: “Hiermee behouden en versterken we onze positie als leidende producent in de groei- en kernsegmenten van de markt. Onze klanten zullen in de toekomst andere en beter presterende producten nodig hebben: lagere toleranties, hogere eisen aan crashveiligheid, staal voor krachtigere elektromotoren. Aan die eisen zullen wij kunnen voldoen.” De topman benadrukt dat de productie van thyssenkrupp door deze investering ook  groener wordt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Construsteel maakt staalbouw werkplaats digitaal

01-09 Deze Smart Industry oplossing is onderdeel van de ConstruSteel-productlijn ‘De digitale werkplaats’. Staalbouw- en…

Materialen

SSAB levert eerste fossielvrije staal aan Volvo

30-08 SSAB Oxelösund rolde in juli het eerste staal dat is geproduceerd met de zogeheten…

Bedrijf en Economie

Haalbaarheidsonderzoek duurzame toekomst Tata Steel

16-08 Tata Steel en FNV zien het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om zo snel als…

Materialen

Staalimporten dempen prijsstijgingen

12-07 De koopgraagte van veel staalhandelaren, service centers en verbruikers is in juni behoorlijk afgenomen,…

Materialen

Reesink Staal heet nu Eriksen Staal

01-07 De voormalige Royal Reesink-divisie staat sinds 2018 op eigen benen als onderdeel van Copiam…

Materialen

3D-wapeningconfigurator laat aannemer productiemachine aansturen

28-06 De website bood al de mogelijkheid om betonstaal op maat te calculeren en samen…

Materialen

Ferus Smit brengt productie staalpakketten in eigen huis

28-06 Ferus Smit is al meer dan 100 jaar actief in de scheepsbouw. Het familiebedrijf…

Materialen

Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

23-06 “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X