Mega-investering staalproducent thyssenkrupp

Het Duitse staalconcern thyssenkrupp pleegt een mega-investering (‘een hoog driecijferig miljoenenbedrag’) in de ombouw en nieuwbouw van een aantal productielocaties in Duisburg en Bochum. De staalproducent bereidt zich hiermee voor op toenemende eisen van klanten op het gebied van hoogsterkte staal, finish-kwaliteit en elektromobiliteit.

Thyssenkrupp maakt haast met deze mega-investering, die een onderdeel is van de Strategie 20-30. Het hele project moet begin 2025 zijn afgerond. “We gaan direct aan de slag met de investeringen waartoe we hebben besloten om zo snel mogelijk de daarmee verbonden positieve effecten op ons portfolio te realiseren”, aldus een woordvoerder van de raad van bestuur.

Scheiding giet- en walssecties

De kern van dit kwaliteitsoffensief bij thyssenkrupp Steel is de opdeling van een bestaande gietwalsinstallatie in een nieuwe continu-gietinstallatie en een warmbandwalserij met een aantal essentiële nieuwe onderdelen. De huidige 20 jaar oude installatie bestaat uit geïntegreerde giet- en walssecties. Maar de kwaliteiten hiervan zijn niet meer voldoende om aan de eisen van klanten te voldoen.

Een woordvoerder van het staalconcern: “De aansluiting tussen de vloeibare fase en de productie van het warmband is een centraal element van ons geïntegreerde productienetwerk. We maken dit deel klaar voor de volgende generaties. Door de giet- en walssecties te scheiden en te vernieuwen versterken we onze mogelijkheden op het gebied van hoogsterkte stalen en premium afwerking. Bovendien maken we door de afscheiding van het walsdeel in een aparte warmbandwalserij onze productie van plakken flexibeler.”

De overgang van de bestaande gietsectie van de gietwalsinstallatie op de nieuwe continu-gietinstallatie zal vanaf september 2023 worden doorgevoerd. De nieuwe warmbandwalserij – het grootste bouwdeel van het hele investeringspakket – wordt eveneens eind zomer 2023 aan het productienetwerk aangesloten. De warmbandwalserij telt diverse beproefde, innovatieve en energie-efficiënte oplossingen, alsmede nieuwe automatiserings- en procesmodellen. Overkoepelende Industrie 4.0 oplossingen, zoals een naadloze procesoptimalisatie en kwaliteitscontrole, maken de installaties klaar voor de toekomst.

Competentiecentrum elektromobiliteit

Tevens wordt in Bochum een nieuwe zogeheten dubbele reverse wals gebouwd. Deze locatie van thyssenkrupp wordt uitgebouwd tot een competentiecentrum voor elektromobiliteit. Ook hier gaat de trend naar steeds dunnere en hoog-siliconen materialen, die hogere eisen stellen aan de koudwalstechniek. De nieuwe installatie voldoet aan deze eisen en zal bijzonder dun materiaal kunnen walsen. Dit is vooral belangrijk bij plaatmateriaal dat in elektromotoren en generatoren ingezet wordt omdat het de magnetische verliezen minimaliseert.

De hele operatie betekent voor thyssenkrupp het grootste investeringspakket in de Strategie 20-30. CEO Bernard Osburg van thyssenkrupp: “Hiermee behouden en versterken we onze positie als leidende producent in de groei- en kernsegmenten van de markt. Onze klanten zullen in de toekomst andere en beter presterende producten nodig hebben: lagere toleranties, hogere eisen aan crashveiligheid, staal voor krachtigere elektromotoren. Aan die eisen zullen wij kunnen voldoen.” De topman benadrukt dat de productie van thyssenkrupp door deze investering ook  groener wordt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Staalprijzen stijgen verder, tenzij…

16-04 “Het tekort aan materiaal in combinatie met extreem lange levertijden en de waanzinnig hoog…

Materialen

Waarom stijgen de staalprijzen zo explosief?

07-04 In een extra editie van het StaalJournaal heeft NovioStaal een grafiek geplaatst, waarin een…

Materialen

Stabiel, dalen of stijgen? Het blijft gissen naar de staalprijzen

17-02 “In de vorige maand werden we geconfronteerd met aankondigingen van diverse prijsstijgingen, die geleid…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Bedrijf en Economie

Martin Suijker nieuwe Algemeen Directeur Van Raak Groep

05-11 Martin Suijker (51) wordt de nieuwe Algemeen Directeur van Van Raak Groep. Hij volgt…

Materialen

Waterstof voor staalproductie

22-06 Staalproducent thyssenkrupp werkt samen met energiebedrijf RWE  aan verduurzaming van de staalproductie. Het is…

Materialen

Staalindustrie in zeer grote crisis

15-05 De coronacrisis begint nu zijn tol te eisen in staalindustrie. Staalfabrieken zien bestellingen geannuleerd…

Plaatbewerking

Voortman presenteert gloednieuwe raveelrobot

20-02 Voortman Steel Machinery presenteert op de TechniShow haar innovaties op het gebied van machine-…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X