Megaklus staalfabriek Tata Steel

Met een bijzonder transport is bij Tata Steel in IJmuiden een omvangrijke operatie van start gegaan. In zes maanden tijd wordt Converter 23 van de Oxystaalfabriek vervangen. Een converter is een groot vat waarin vloeibaar staal wordt gemaakt.

Vier metersgrote en duizenden kilo’s wegende onderdelen van de nieuwe converter en de draagring waaraan hij wordt opgehangen zijn in de haven van Tata Steel uit een schip op een speciaal voertuig getakeld. Het transport brengt ze in drie dagen tijd naar de laadhal van de Oxystaalfabriek. Zelfs lantaarnpalen langs de route moesten tijdelijk worden verwijderd. De draagring van de nieuwe converter heeft een gewicht van 185 ton en een diameter van maar liefst 12 meter. Alleen al met het aan elkaar lassen van de onderdelen van de converter zal een ploeg van 50 lassers twee maanden lang in de weer zijn. “De aanschaf van een nieuwe converter is van groot belang voor de stabiliteit van het productieproces in onze staalfabriek”, zo stelt Hans van den Berg, Directeur Manufacturing Iron & Steel van Tata Steel in IJmuiden. “Hiermee kunnen wij onze klanten de hoge kwaliteit staal blijven leveren waarmee zij in hun markten het verschil kunnen maken. En dat is dé manier om ervoor te zorgen dat je tot de top van de staalproducenten blijft behoren.”

Nieuwe pan voor ‘staalkoks’
De Oxystaalfabriek, in feite de keuken van het staalbedrijf in IJmuiden, beschikt over drie converters, waarvan er twee continu in bedrijf zijn. Dat zijn de grote pannen waarin het staal wordt bereid. Nadat schroot in de converter is gestort, wordt daarop een pan met vloeibaar ruwijzer uitgegoten. Met een zuurstoflans wordt het koolstofgehalte van het vloeibare ruwijzer van 4,5% tot onder de 1,9% gebracht. Dan heb je vloeibaar staal, dat je kunt vergelijken met een bouillon. De staalmakers van Tata Steel zijn in feite de chefs de cuisines van het staalbedrijf. Door verschillende stoffen in verschillende doseringen aan het staal toe te voegen, maken ze van vloeibaar staal een breed palet aan staalsoorten. Het staal wordt vervolgens tot plakken gegoten, die daarna weer tot rollen worden uitgewalst.

Prestatie
De huidige converter 23 stamt uit 1974 en heeft meer dan 180.000 ladingen van 300 ton vloeibaar staal geproduceerd. Tata Steel in IJmuiden is erin geslaagd de levensduur van converter 23 te verlengen van het gemiddelde van 20-25 jaar tot maar liefst 38 jaar. Dat is een prestatie van wereldformaat.

Onderhoudsvriendelijk
Net als zijn voorganger heeft de nieuwe converter 23 een inhoud van 350 ton. De aandrijving en ophanging van de nieuwe converter behoren tot de grootste ter wereld en zijn ontworpen volgens de laatste stand der techniek, waardoor minder onderhoud nodig is. De nieuwe converter wordt gebouwd door SMS Siemag uit Duitsland.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Tata Steel gaat in staalproductie CO2-arm zink gebruiken

12-09 De gesloten overeenkomst dekt een aanzienlijk deel van Tata Steel’s zinkbehoefte en stelt bijvoorbeeld…

Materialen

Wereldwijde staalproductie wordt groen voor ‘slechts’ 278 miljard dollar

01-12 Overheden dwingen de staalindustrie om haar uitstoot tegen 2050 te elimineren. Inspanningen om de…

Toeleveren

Nieuwe havenkraan voor Tata Steel

07-09 Bij Tata Steel in IJmuiden wordt een nieuwe havenkraan geplaatst voor het lossen van…

Materialen

Waterstof voor staalproductie

22-06 Staalproducent thyssenkrupp werkt samen met energiebedrijf RWE  aan verduurzaming van de staalproductie. Het is…

Featured

Verduurzaming staalproductie ligt op koers

24-09 De duurtest van de HIsarna-installatie bij Tata Steel toont aan dat deze technologie ertoe…

Geen categorie

Noviostaal: stijging staalprijzen niet waarschijnlijk

20-06 Het herstel van de Europese economieën houdt aan en dus neemt ook de vraag…

Geen categorie

Laatste lading staal van Converter 23

06-06 De ‘oude’ Converter 23 bij Tata Steel in IJmuiden is uit bedrijf genomen. Op…

Geen categorie

Vierde test met nieuwe productiemethode ruwijzer

05-05 Na maanden voorbereiding is de proefinstallatie voor het ontwikkelen van een nieuwe technologie voor…

Metaalnieuws inBeeld

21/03/2024

TechniShow 2024 - The Final Review

16/03/2024

Sfeerimpressie dag 3 en 4 op de TechniShow 2024

16/03/2024

54U Media op de ESEF Maakindustrie 2024

16/03/2024

54U Media, de uitgever in de Metaal sprak op de TechniShow met Anco Euser van Widenhorn BV